Sari direct la conținut

Petiție pentru păstrarea patrimoniului istoric industrial din fosta Rafinărie „Steaua Română” din Câmpina

HotNews.ro
Rafinaria Steaua Romana Campina, Foto: Matei Sumbasacu
Rafinaria Steaua Romana Campina, Foto: Matei Sumbasacu

Un grup de inițiativă din Câmpina, județul Prahova, a lansat o petiție și o scrisoare deschisă pentru inventarierea de urgență și păstrarea patrimoniului istoric industrial al fostei Rafinării „Steaua Română”, înființată în construită în 1897, care la începutul secolului 20 era cea mai mare din Europa.

Potrivit presei locale, rafinăria a fost vândută în noiembrie 2020 către TDR Energy SRL. În luna februarie, Societatea „Steaua Română” a intrat în faliment, la aproape 8 ani de la deschiderea procedurii insolvenţei, relata atunci Agerpres.

Conform datelor de pe site-ul http://www.steauaromana.ro/, rafinăria de la Câmpina a fost, în ultimul secol, un obiectiv reprezentantiv al oraşului, la darea ei în folosinţă fiind considerată drept cea mai modernă şi mai mare dintre rafinăriile din Europa.

„Anul 1992 a constituit începerea punerii în aplicare a acestui plan ambiţios axat pe trei direcţii: valorificarea superioară a tonei de ţiţei, reducerea consumurilor energetice şi a cheltuielilor de prelucrare, reducerea impactului cu mediul. În anul 1994 a început procesul de privatizare a societăţii, finalizarea fiind în primul semestru al anului 1995″, se precizează în volumul „Steaua Română Câmpina 1895-1995. Istoria unei rafinării centenare”, citat de Agerpres.

Încet, încet, rafinăria, singura din România care producea parafină, a intrat în criză, primul blocaj major fiind înregistrat în 2003, iar al doilea – în 2008. În 2013, societatea a intrat în insolvenţă, iar ulterior activele au fost scoase la vânzare, mai notează Agerpres.

Redăm textul petiției lansate de grupul „Rafinăria la prezent”:

  • „Cerem proprietarilor realizarea de urgență cu implicarea tuturor părților abilitate, a unui inventar pentru protejarea bunurilor de patrimoniu istoric industrial din cadrul fostei Rafinării „Steaua Română”, Câmpina. Este crucial să acționăm acum!
  • Acest inventar trebuie realizat înainte de orice operațiune de vânzare, dezmembrare, demolare sau dezasamblare, în vederea stabilirii direcțiilor de dezvoltare și a bunurilor ce trebuie conservate și puse în valoare. Dezvoltarea zonei prin integrarea elementelor istorice este o reală șansă pentru Câmpina.
  • Rafinăria și Câmpina au trăit în simbioză timp de peste 100 de ani. Cu bune și cu rele, Rafinăria a influențat decisiv dezvoltarea și destinul Câmpinei, precum și cel al României și chiar al Europei.
  • Fiind una din cele mai vechi rafinării din Europa și, la vremea înființării, cea mai mare și mai modernă, Rafinăria „Steaua Română” a adus în zonă prosperitate și specialiști de pe toate meridianele. Mărturie din acele vremuri stau, încă, unele clădiri centenare și instalații cu valoare istorică ce datează chiar de la începuturile activității.
  • Clădiri și instalații unde s-a produs combustibil încă de la începuturile exploatării industriale a petrolului din România și care au fost martore și sunt, astăzi, mărturii ale începuturilor industrializării României. Clădiri și instalații ce au supraviețuit bombardamentelor de amploare din timpul celui de-al Doilea Război Mondial – atunci când Rafinăria a jucat un rol cheie strategic, combustibilul produs aici alimentând invazia susținută de trupele germane.
  • Clădiri și instalații ce au supraviețuit erei comunismului și, de asemenea, ce au trecut cu bine prin două mari cutremure. Clădiri și instalații ce nu au putut fi, deci, distruse, în ciuda încercărilor istoriei și evenimentelor fulminante în care au fost implicate. Clădiri și instalații ce au influențat Câmpina și comunitățile din zonă încă de la sfârșitul secolului XIX și care continuă să aibă un loc special în sufletele celor din zonă.
  • Ne dorim ca aceste mărturii și repere istorice să fie corect recunoscute și să fie integrate în viitoarele dezvoltări. Astfel, ne vom asigura că păstrăm o bucată importantă de istorie europeană și, în același timp, vom ajuta Rafinăria să dea o nouă șansă Câmpinei.
  • Avem șansa de a salva o bucată din istoria Europei iar, împreună cu aceasta, avem șansa de a salva un oraș. Prin conservarea patrimoniului industrial și prin identificarea unor direcții de dezvoltare care să țină cont de și să pună în valoare acest patrimoniu, putem creiona un proiect care să reprezinte o nouă șansă pentru Câmpina și pentru locuitorii din jur – un proiect comparabil cu proiecte de protejare și revitalizare a patrimoniului industrial din Europa și din lume.
  • Așa cum la înființare Rafinăria „Steaua Română” punea Câmpina – un orășel ce număra atunci 2500 de suflete – pe harta Europei, așa și acum, la mai bine de 125 de ani de la acel moment, Rafinăria poate repune Câmpina pe acea hartă.”

Grupul de inițiativă a transmis și o scrisoare deschisă adresată atât companiilor TDR Energy SRL și Strausen Properties SRL cât și autorităților: Primăria Municipiului Câmpina, Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Direcția Județeană pentru Cultură Prahova, Institutul Național al Patrimoniului, precum și către Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, Consiliul Județean Prahova, Asociația Română a Petrolului, ADR Sud – Muntenia.

„Pentru prima oară după mult timp, există din nou interes economic pentru ceea ce câmpinenii numesc, generic, Rafinăria. Acest interes, cuplat cu prioritatea europeană de a face tranziția către o nouă eră tehnologică în care economia să nu mai depindă de industria petrolieră, ne oferă o oportunitate excepțională”, se arată în textul scrisorii.

„Această scrisoare este, în primul rând, o invitație la dialog. Un dialog în care să identificăm împreună modurile prin care ne putem asigura că Rafinăria rămâne ce a fost dintotdeauna pentru comunitatea din zonă – un reper vizual, un loc al memoriei colective a orașului și, mai presus de toate, un motor de dezvoltare economică. Ne dorim soluții prin care memoria și moștenirea Rafinăriei să fie păstrate și puse în valoare. Bunurile de patrimoniu industrial ale Rafinăriei sunt reprezentative nu doar pentru identitatea Câmpinei, dar și pentru istoria României și a Europei”, mai spune aceștia.

Poți descărca textul scrisorii în întregime, aici

Imagini cu Rafinăria în 2011. Autor: Mihail Neagu

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro