Pfizer și BioNTech au început testele clinice pentru vaccinul care vizează varianta Omicron
Pfizer și BioNTech au anunțat marți că au demarat un studiu clinic pentru a testa o nouă versiune a vaccinului lor, concepută special pentru a viza Omicron, varianta de coronavirus care poate evita parțial protecția oferită de schema originală de vaccinare cu două doze, transmite Reuters.
Cele două companii vor să testeze răspunsul imunitar generat de vaccinul pentru Omicron atât ca regim cu trei doze la persoanele nevaccinate, cât și ca rapel pentru persoanele care au primit deja două doze din vaccinul inițial.
De asemenea, vor testa comparativ a patra doză a vaccinului actual față de o a patra doză a vaccinului pe bază de Omicron la persoanele care au primit a treia doză a vaccinului Pfizer/BioNTech cu trei – șase luni înainte.
Companiile intenționează să studieze și siguranța și tolerabilitatea vaccinului la cele peste 1.400 de persoane care vor fi înscrise în studiu.
„În timp ce cercetările actuale și datele din lumea reală arată că rapelurile continuă să ofere un nivel ridicat de protecție împotriva bolilor grave și a spitalizării cu Omicron, recunoaștem necesitatea de a fi pregătiți în cazul în care această protecție scade în timp și pentru a ajuta, eventual, la abordarea Omicron și a noilor variante în viitor”, a declarat Kathrin Jansen, șefa departamentului de dezvoltare a vaccinurilor de la Pfizer.
Nici 4 doze nu prea protejează acum contra infecției
Pfizer a spus, în trecut, că două doze din vaccinul original ar putea să nu fie suficiente pentru a proteja împotriva infecției cauzate de varianta Omicron și că protecția împotriva spitalizărilor și deceselor ar putea să se diminueze.
Cu toate acestea, Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor afirmă că o a treia doză de vaccin cu ARNm, precum cel de la Pfizer/BioNTech, a oferit o protecție de 90% împotriva spitalizărilor cauzate de COVID-19.
Unele țări au început deja să ofere doze suplimentare de rapel, dar un studiu recent din Israel a arătat că, deși o a patra doză de vaccin cu ARNm a sporit anticorpii, nivelul nu a fost suficient de ridicat pentru a preveni infecția cu varianta Omicron.
Noile studii clinice ar trebui să demonstreze că anticorpii neutralizanți din sângele participanților sunt superiori față de cei provocați de vaccinurile actuale.
O altă caracteristică dorită a unui vaccin îmbunătățit ar fi ca acesta să protejeze și împotriva altor variante îngrijorătoare, a precizat EMA.
Varianta Omicron a înlocuit varianta Delta drept tulpina dominantă în multe părți ale lumii, iar Omicron însuși se împarte acum în diferite subforme, dintre care una, BA2, provoacă îngrijorare deosebită.