Piciorul stramb Varus Equin: Romania, a doua tara europeana care gazduieste cursul avansat, metoda Ponseti
La fiecare o mie de copii, unul se naste cu picior stramb – asa numitul varus equin. Boala afecteaza grav membrele inferioare si, daca nu este tratata la timp printr-o metoda eficienta, copilul respectiv poate deveni infirm. O echipa de medici straini si romani va organiza in Romania, la Cluj, cursul avansat pentru tratarea piciorului varus equin prin metoda Ponseti.
Romania este a doua tara europeana care va gazdui cursul avansat pentru tratarea copiilor care sufera de PVE.
Cursul se va tine in luna iunie, la Cluj, in perioada 23-24 iunie si va beneficia de prezenta celor mai reputati medici la nivel mondial in tratarea piciorului varus equin prin metoda Ponseti. Vor participa dr. Jose Morcuende (University of Iowa Hospital and Clinics), dr. Bill Whitmore (Ponseti International Association) si dr. Anna EyBattles (Hospital San Joan de Deu, Barcelona). Acestora li se vor alatura patru medici romani: Prof. dr. Dana Vasilescu si dr. Dan Cosma (UMF Cluj), din Cluj, iar din Bucuresti dr. Daniela Ciotlos (Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ Bucuresti) si dr. Alexandru Thiery (Recover).
Formatul de curs este unul modern – alaturi de partile tehnice destinate specialistilor va cuprinde si o sesiune deschisa de discutii intre parintii cu copii cu picior varus equin si medici.
„Evenimentul este practic o recunoastere a performantelor obtinute de specialistii romani, incepand cu anul 2008 – cand a avut loc primul modul al cursului, organizat tot la Cluj”, a declarat, pentru Hotnews.ro, dr. Dan Cosma. „De atunci, un grup de medici din Cluj, Iasi, Bucuresti si Constanta a tratat cu o rata de succes de peste 90% mai mult de jumatate din cazurile aparute in Romania in aceasta perioada”, a continuat doctorul Cosma.
Ce este metoda Ponseti:
Metoda Ponseti da rezultate intr-un timp scurt, fiind necesare opt saptamini de tratament – in comparatie cu metodele traditionale utilizate in Romania, ce necesita una sau mai multe interventii chirurgicale si cel putin citeva luni petrecute in gips, spun organizatorii. De asemenea, metoda Poseti este mult mai ieftina in comparatie cu metodele traditionale (mai multe informatii pe www.varusequin.ro), potrivit sursei citate.
Picior varus equin, inainte de tratament
Foto: Arhiva personala
In Romania, doctorii Dana Vasilescu si Dan Cosma au deschis drumul metodei Ponseti si au obtinut rate de succes comparabile cu cele mai performante clinici din lume. Acestia, impreuna cu colegii lor implicati in dezvoltarea metodei Ponseti, isi propun sa ofere copiilor din Romania nascuti cu picior varus equin sansa de a fi tratati rapid si eficient. Principala cauza pentru raspandirea redusa a Metodei Ponseti la noi in tara este lipsa de informatie.
Picior varus equin, dupa tratament
Foto: Arhiva personala
Din acest motiv, la Bucuresti parinti cu copii afectati de PVE au fondat Asociatia „Pas cu pas”, a carei misiune este sa faciliteze accesul la metoda Ponseti pentru toti copiii cu varus equin din Romania.