Sari direct la conținut

Piramida amenintarilor cu moartea

Republicanul

Unul dintre reporterii de la Acasa TV, post de televiziune care, impreuna cu „Republicanul” au inceput sa faca publice o serie de amanunte din culisele „delfinilor” se teme pentru viata sa si pentru cea a apropiatilor. El a fost amenintat cu moartea imediat dupa difuzarea pe post a unei emisiuni legate de dramele romanilor care au pierdut banii si casele la Delphin.

Cuvintele de la celalalt capat al firului au fost: „Sa iesi din casa numai cu pistolul la tine…!” Ulterior, persoana – care era reprezentant al jocului piramidal – n-a recunoscut ca ar fi amenintat telefonic un reporter de la „Povestiri Adevarate”, spunand ca nu lui i-ar fi apartinut vocea. „Daca as fi vrut sa-ti fac rau nu te-as fi amenintat eu.

Sunt atatea persoane care pentru bani fac orice…”, a spus delfinul. In cursul zilei de ieri, reporterul a facut plangere la Sectia 12 de Politie din Bucuresti. Colegul nostru spune ca nu-i este teama de amenintarile delfinilor, dar ca se simte urmarit.

„Chiar ieri, cand am intrat intr-un bar de langa sediul Pro TV pentru a-mi saluta o prietena, am sesizat prezenta unei masini Dacia Solenza de culoare galbena, cu doua persoane dubioase in ea. M-au urmarit cu atentie pana am iesit din bar, dupa care, cand am chemat bodyguarzii postului, au plecat.

Incep sa ma gandesc serios ca se poate foarte usor afla unde locuiesc si atunci as putea avea probleme”, ne-a declarat colegul nostru.

Ce spun institutiile statului?

Constantin Teodor, seful Garzii Financiare a recunoscut ca anul trecut, institutia pe care o conduce a efectuat un control comercial la sediul „Delphin” din Campina. „Am primit o solicitare de la colegii nostri din Arad, unde se afla sediul social al acestei societati si am efectuat un control la Campina.

Nu pot sa va spun mai multe amanunte, deoarece legislatia ne interzice sa facem publice rezultate ale unui control aflat inca in desfasurare la nivel national. Cand va fi posibil acest lucru, va vom anunta”, a mai precizat comisarul sef al Garzii Financiare Prahova.

La randul sau, comisarul sef Constantin Furtuna, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Ploiesti ne-a declarat ca si in Prahova se efectueaza cercetari intr-un dosar care are drept cauza activitatea Delphin-ului.

„Cercetarile sunt efectuate de catre procurorii de la DIICOT Bucuresti si nu am informatii despre stadiul acestora.” In urma mai multor plangeri, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor Prahova a demarat un amplu control, impreuna cu Inspectoratul Judetean de Politie Prahova, anul trecut la unul din “spectacolele” Delphi.

“In acest an nu am efectuat niciun control, dar anul trecut am facut doua. Prima data am dat amenzi de 1.000 de lei pentru lipsa autorizatiilor, iar a doua oara de 3.000 de lei, pentru o informare proasta”, ne-a declarat Corneliu Buzu, inspector-sef OPC. Politistii din alte orase au intocmit dosare penale unora dintre delfini. In Ploiesti insa, oamenii legii n-au gasit nimic ilegal.

„La nivelul IJP Prahova au fost efectuate verificari la punctul de lucru al societatii organizatoare a acestui joc care functioneaza pe raza municipiului Ploiesti, impreuna cu specialisti din cadrul Garzii Financiare Prahova, ocazie cu care nu s-au constatat aspecte de natura penala”, a precizat purtatorul de cuvant la Inspectoratului General al Politiei.

Ce spune legea?

Din punct de vedere juridic, circuitele piramidale sunt interzise in Romania. Legea nr.

650, din 7 decembrie 2002, considera, la articolul 43 punctul b., ca „Sunt considerate practici comerciale interzise: faptul de a propune unei persoane sa colecteze adeziuni sau sa se inscrie pe o lista, facand-o sa spere castiguri financiare rezultate din cresterea numarului de persoane recrutate sau inscrise.” La articolul 44, punctul 1: „In cazul retelelor de vanzare

constituite prin recrutarea aderentilor sau afiliatilor, este interzis sa se solicite aderentului sau afiliatului retelei plata unei sume aferente dreptului de intrare in retea, cu exceptia contravalorii materialelor sau a serviciilor de natura pedagogica, formativa, demonstrativa ori de vanzare sau a oricarui alt material sau serviciu similar.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro