Planul de negociere cu care guvernul merge la Bruxelles. Ce creștere a deficitului este luată în calcul și lista scurtă a măsurilor fiscale
Miniștrii de resort vor merge săptămâna viitoare la Bruxelles pentru renegocierea PNRR. De altfel, premierul Marcel Ciolacu împreună cu ministrul Finanțelor Marcel Boloș vor discuta, la rândul lor la Bruxelles, cu oficialii europeni pachetul de măsuri fiscale, mai exact ordonanțele de urgență pregătite și rectificarea bugetară. De asemenea, premierul va avea o discuție cu Executivul de la Bruxelles despre deficitul bugetar.
Premierul a anunțat deja public ca va negocia creşterea ţintei de deficit bugetar asumată de guvern în cadrul procedurii de deficit bugetar excesiv. România trebuie să se încadreze în 2023 într-un deficit bugetar de 4,4 din PIB în 2023, conform angajamentului luat în PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență).
Surse politice din interiorul Coaliției au declarat pentru HotNews.ro că Marcel Ciolacu intenționează să negocieze cu oficialii Comisiei Europene creșterea deficitului de la 4,4% la 4,9% din PIB pentru 2023, astfel încât să nu existe sancțiuni sau probleme în respectarea PNRR.
De altfel, Marcel Ciolacu a discutat în urmă cu o zi, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR şi „intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia şi populaţia”.
„De asemenea, am subliniat evoluţiile în ceea ce priveşte implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum şi situaţia finanţelor publice şi intenţia Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia şi populaţia”, a declarat premierul în vizita oficială de la Atena.
Premierul Marcel Ciolacu declara pe 7 august în emisiunea „Gândurile lui Cristoiu”, că România va ajunge la un deficit mai mare decât cel de anul trecut, la peste 6,2%, dacă statul nu ia măsuri.
- „Încălcarea deficitului e prevăzută în PNRR. Orice stat care își încalcă deficitul asumat – ne-am asumat 4,4% din PIB pe ESA și 4,4 pe numerar – automat Comisia declanșează suspendarea fondurilor europene. Suntem singurul stat din UE care avem acord privind deficitul, cu toate că nu suntem singurul stat care a depășit deficitul (…) România va ajunge la un deficit mai mare decât deficitul de anul trecut, de peste 6,2% dacă România nu ia măsuri. Automat va duce la blocarea fondurilor europene, la costuri mult mai mari de împrumut pentru acoperirea deficitului și, cum e și normal, va duce mult mai devreme decât alegerile din 2024, la instabilitate politică”, declara acesta.
Va crește TVA la 21%?
În ceea ce privește măsurile fiscale menite să reducă cheltuielile bugetare și să aducă bani în plus la bugetul de stat, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, va prezenta la Bruxelles un draft în acest sens.
Ministerul Finanțelor nu a făcut public documentul pe care intenționează să-l prezinte Comisiei Europene. Neoficial însă, au existat o serie de informații obținute și publicate de HotNews.ro prin intermediul surselor guvernamentale. Potrivit acestora au fost discuții pe tema creșterii TVA-ului cu 1-2 puncte procentuale la 20 sau 21%, pentru un an.
Potrivit ultimelor informații neoficiale, social-democrații resping posibilitatea creșterii TVA-ului. „Banca Mondială și FMI ne-au spus clar: majorarea TVA-ului ar duce la explozia prețurilor și creșterea inflației. Este exclusă o astfel de măsură și PSD nu este de acord cu asta”, au explicat susrele citate.
De asemene, liderii Coaliției și ministrul Finanțelor ar fi pus pe hârtie, în consens, câteva măsuri fiscale pe care ar urma să le prezinte la Bruxelles, potrivit surselor HotNews.ro.
Măsurile convenite de PSD și PNL
- la microîntreprinderi până în 300.000 lei se va plăti impozit de 1%, peste 300.000 lei și până în plafonul de 2.5 milioane de lei se va plăti 3% pe cifra de afaceri.
- mașinile de lux de peste 75.000 de euro vor fi impozitate cu o taxă 0,3% din valoare totală a mașinii.
- taxă de 0.3% pentru proprietățile de peste 500.000 de euro cu excepții: casele cumpărate pe credit unde se discută mai multe variante. Este în discuție să se elimine valoarea luată pe credit și să se impoziteze valoarea adusă de proprietar.
- se menține impozitul pe dividende la 8%.
- se menține eliminarea facilităților fiscale pentru agricultura și construcții.
- se introduce impozit pe venit pentru ITT, pentru veniturile de peste 10.000 de lei.
- la PFA pentru CASS se păstreaza plafoanele de 6, 12, 24 de salarii, dar ce depășește se plătește la venitul real. Plafoanele la CAS se mențin ca în prezent.
În ultima lună, Coaliția PSD-PNL a discutat pe baza unui document propus de ministerul Finanțelor, care prevedea printre altele creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii. Discuțiile dintre PSD și PNL au fost unele tensionate și generat atacuri între PSD și PNL.