Sari direct la conținut

PNL București nu va vota propunerea de buget a lui Nicușor Dan: Ține Capitala blocată, ne dezamăgește constant, ne servește doar vorbe

HotNews.ro
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / George Calin
Nicusor Dan, Foto: Inquam Photos / George Calin

Consilierii liberali din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) nu vor vota propunerea de buget pentru Capitală făcută de Nicuşor Dan, pe care PNL București îl acuză de „lipsă de viziune şi de capacitate administrativă. „De aproape patru ani de zile, Nicuşor Dan ne dezamăgeşte constant, servindu-ne doar scuze, vorbe şi scandal”, susține liderul PNL București, Sebastian Burduja. ​Amintim că la începutul acestei luni PNL Bucureşti a decis retragerea sprijinului politic acordat lui Nicuşor Dan, iar Sebastian Burduja și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei.

PNL Bucureşti a anunţat, marţi, că liberalii nu vor vota propunerea de buget pentru Capitală făcută de Nicuşor Dan, susținând că acesta „ţine Bucureştiul blocat, iar viziunea de dezvoltare a Capitalei lipseşte cu desăvârşire”: „Concluziile sunt clare: Bucureştiul blocat, lipsă de viziune şi capacitate administrativă. Este ceea ce bucureştenii constată şi trăiesc în fiecare zi, din păcate”.

Preşedintele PNL Bucureşti, Sebastian Burduja, a afirmat că proiectul de buget propus de Nicuşor Dan este „o glumă proastă”.

„De aproape patru ani de zile, Nicuşor Dan ne dezamăgeşte constant, servindu-ne doar scuze, vorbe şi scandal. Rezultatele sunt practic zero, totul e blocat, iar viziunea de dezvoltare a Bucureştiului lipseşte cu desăvârşire.

În primii trei ani de mandat, PNL i-a acordat lui Nicuşor Dan sprijin total şi şanse fără număr.

După retragerea sprijinului pentru primarul general în Consiliul General, votată în unanimitate, PNL Bucureşti are un singur aliat: bucureşteanul. Vom susţine toate proiectele bune pentru bucureşteni şi ne vom împotrivi tuturor iniţiativelor care condamnă acest oraş la subdezvoltare. Este cazul proiectului de buget propus de Nicuşor Dan, iar motivele noastre sunt simple şi clare: milioane de euro alocate discreţionar pentru parteneriate „de casă”, lipsesc investiţiile, fondurile europene sunt aproape zero şi avem colosala sumă de trei miliarde de lei pentru cheltuieli curente ale primăriei. Ajunge!”.

El mai spune că, din analiza proiectului de buget, „cheltuielile de funcţionare cresc, investiţiile au stagnat, iar modul în care s-a realizat execuţia bugetară pe derularea proiectelor din fonduri europene nerambursabile arată realitatea – Bucureştiul este prost administrat”.

Totodată, liberalii consideră că la capitolul investiţii şi fonduri europene este un „eşec pe linie” şi că sunt bani alocaţi fără concurs pe publicitate:

  • „Paranghelii, bani alocaţi fără concurs, milioane de lei pe publicitate. Pare un titlu care se referă la bugetul primarilor anteriori, dar iată că şi Nicuşor Dan preferă să facă campanie din banii bucureştenilor.
  • Atunci când era activist civic, Nicuşor Dan critica aspru alocarea discreţionară de bani din bugetul bucureştenilor pentru paranghelii, evenimente, firme de casă şi „relaţii publice”. Observăm însă că a alocat discreţionar mai mult de zece milioane de euro pentru diverse evenimente, fără ca organizatorii să participe la un apel de proiecte sau un concurs.
  • Dacă în primii ani de mandat alocarea pentru astfel de cheltuieli era zero, între timp se pare că Nicuşor Dan a văzut posibilitatea finanţării propriei campanii electorale din banii bucureştenilor şi a alocat zeci de milioane pentru astfel de activităţi prin alocarea fără concurs a banilor pentru evenimentele la care să îşi promoveze imaginea politică. Toate acestea în condiţiile alocării a zero lei pentru învăţământ în acest an din bugetul PMB. Învăţământul nu a fost şi nu este o prioritate pentru Nicuşor, deşi a promis 40 de creşe noi în 2020, dintre care zero au fost realizate”.

Primăria Capitalei, cu tot cu subordonate, estimează că va avea în 2024 un buget de 10,6 miliarde lei, strict bugetul local fiind de 7,8 miliarde lei, cu tot cu fondurile europene – 1 miliard lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică. Subvenția la termoficare este de 1,8 miliarde lei, iar cea pentru transportul public 1,1 miliarde lei. Cheltuielile de personal se ridică la 164 milioane lei, iar despăgubirile câștigate în instanță – 270 milioane lei. Cheltuielile de investiții strict ale municipalității, fără subordonate, sunt 1,5 miliarde lei.

CITEȘTE ȘI: Bugetul propus de Nicușor Dan pe 2024: câți bani merg pentru marile investiții, pentru subvenții și pentru biserici

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro