Sari direct la conținut

Poate fi prevenit diabetul printr-un stil de viață sănătos? Cercetătorii vin cu răspunsuri care vizează prediabetul

HotNews.ro
O glicemie egală sau mai mare de 126 mg/dL ridică suspiciunea de diabet, boala care afectează la ora actuală peste 420 de milioane de persoane la nivel global. FOTO: Shutterstock
O glicemie egală sau mai mare de 126 mg/dL ridică suspiciunea de diabet, boala care afectează la ora actuală peste 420 de milioane de persoane la nivel global. FOTO: Shutterstock

Diabetul este o „boală silențioasă”, lipsa durerii sau a unui disconfort amânând vizita la medic. Deși semne precum setea puternică, urinarea frecventă, foamea și oboseala intense, rănile care se vindecă mai greu sau pierderea inexplicabilă în greutate pot anunța un diabet, multe persoane nu au simptome. Singurul mod de a depista un diabet silențios este efectuarea unui set obișnuit de analize: o glicemie egală sau mai mare de 126 mg/dL ridică suspiciunea de diabet, boala care afectează la ora actuală peste 420 de milioane de persoane la nivel global.

Diabetul de tip 2 nu se instalează peste noapte. Tocmai de aceea, specialiștii discută de ani buni despre starea de prediabet, care în cifre înseamnă o glicemie situată între 100 și 125 de mg/dL. Orice persoană căreia i se depistează la analize o astfel de valoare ar trebui să fie conștientă că riscă să facă diabet, o boală ale cărei complicații sunt extrem de grave, printre acestea numărându-se infarctul miocardic, insuficiența renală, amputația și orbirea. De asemenea, diabetul crește riscul de moarte prematură. Însă toate acestea pot fi prevenite în mare măsură dacă se intervine în starea de prediabet.

Ce este prediabetul?

Noțiunea de prediabet a fost pusă în discuție prima oară de către Asociația Americană pentru Diabet în 1980, pentru a evalua riscul pacienților cu glicemii crescute de a face un diabet. Prediabetul reprezintă, de fapt, o valoare crescută a glicemiei, însă până în 125 de mg/dL, valoarea insuficientă pentru a orienta pacienții către alte investigații care ar putea indica un diabet. „Probabil că prediabetul nu este văzut neapărat ca o problemă serioasă, în comparație cu alte probleme de sănătate mai presante. În timp ce diabetul este considerat o boală importantă, prediabetul ar putea fi trecut cu vederea” a declarat prof. dr. Elizabeth Kelvin, expert în epidemiologie. Specialiștii insistă asupra evaluării regulate a glicemiei întrucât, în stadiul de prediabet, stilul de viață sănătos poate duce la scăderea glicemiei până la valori normale și la prevenția diabetului. De altfel, conform statisticilor din SUA, doar 5-10% dintre persoanele cu prediabet fac diabet. Aceasta pentru că modificările care vizează dieta, mișcarea, slăbirea și gestionarea stresului pot duce la evitarea diabetului. Câteva măsuri simple de prevenție a diabetului sunt recomandate și de Organizația Mondială a Sănătății, care menționează atingerea greutății optime, respectarea unei diete echilibrate, a unui program constant de mișcare și evitarea fumatului drept piloni importanți în prevenția diabetului.

De ce crește glicemia în mod nesănătos?

Orice aport alimentar duce la creșteri normale ale glicemiei. În lanțul metabolic de transformare a glucozei în energie intervine insulina, un hormon produs de pancreas, care reglează glicemia. În anumite situații, organismul devine rezistent la insulină, iar nivelul de glucoză din sânge este constant crescut. În același timp, pancreasul secretă tot mai multă insulină pentru a regla glicemia, ceea ce duce la epuizarea sa. Cantitatea mare de glucoză din sânge este cea responsabilă pentru apariția complicațiilor diabetului. Însă acestea pot fi evitate, mai ales dacă se iau măsuri în starea de prediabet. Unii experți spun că starea de prediabet este neglijată și pentru că există diferențe de opinie ale specialiștilor în ceea ce privește aceste valori de tranziție spre diabet. În plus, prediabetul nu dă simptome la majoritatea persoanelor, ceea ce îl face să fie neglijat. Tocmai de aceea se recomandă respectarea programului regulat de analize și teste care pot evalua corect glicemia.

Cum se măsoară, de fapt, valorile glicemiei?

La ora actuală, există trei modalități de evaluare a glicemiei.

1.În primul, măsurarea nivelului de glucoză se poate face după o simplă recoltare de sânge dimineața, după o pauză alimentară de cel puțin 8 ore. Dacă valoarea glicemiei este de cel mult 99 de mg/dL, aceasta este normală. Hipoglicemia se instalează sub valoarea de 70 de mg/dL, iar valorile prediabetului se situează între 100 și 125 de mg/dL.

2.O a doua modalitate de evaluare a glicemiei este analiza numită hemoglobina glicată sau Hb A1c care evaluează retrospectiv, pe 2 sau 3 luni, valorile glicemiei. Dacă aceasta este situată între 4,8 și 5,6 %, este considerată o valoarea normală, între 5,7 și 6,4% este prediabet, iar valorile de 6,5% pot indica prezența diabetului.

3.Un alt treilea test este numit testul de toleranță la glucoză. Nivelul acesteia este evaluat după o perioadă de fasting de noapte și ingerarea unei cantități de apă cu zaharuri. Valoarea normală este de cel mult 140 mg/dL, prediabetul este asociat cu valori între 141 și 199 de mg/dL, iar diabetul presupune o valoare mai mare de 200 de mg/dL. Așadar, toate cele trei teste pot indica prezența unui prediabet, moment ideal pentru a face schimbări în stilul de viață.

Tinerii, tot mai afectați de prediabet

Toate estimările arată un număr în creștere al persoanelor cu prediabet. Dacă la ora actuală, în urma testărilor din 11 țări, numărul persoanelor care se confruntă cu prediabet este de aproape 300 de milioane, se estimează că până în 2045, numărul acestora ar putea depăși 410 milioane.

O mare parte dintre aceste persoane o reprezintă tinerii. Un studiu din 2019 a arătat faptul că unul din cinci adolescenți cu vârsta între 12 și 18 ani și unul din patru tineri cu vârsta între 19 și 34 de ani trăiesc cu prediabet. „Prediabetul este și mai frecvent în rândul tinerilor cu obezitate. Iar această afecțiune îi expune riscului de face diabet de tip 2, boli de inimă și de rinichi” a declarat unul dintre autorii studiului, Linda Andes, din cadrul CDC, Atlanta.

Cine ar trebuie să facă schimbări esențiale în stilul de viață?

La unison cu experții diabetologi, specialiștii din cadrul Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie spun că diabetul poate fi prevenit dacă se iau măsuri încă din stadiul de prediabet. Astfel, conform Asociației Americane pentru Diabet, screeningul pentru această afecțiune ar trebui început la 35 de ani. Evaluarea glicemiei ar putea debuta mai devreme în cazul persoanelor cu obezitate sau al celor care prezintă alți factori de risc pentru diabet. Aceștia sunt istoricul familial de diabet, greutatea mică la naștere și prezența diabetului gestațional la mamă. La ora actuală, obezitatea este o adevărată epidemie. Conform celor mai recente date de la OMS, o persoană din opt e obeză. În 2022, 2,5 miliarde de adulți erau supraponderali, iar 890 de milioane dintre aceștia erau obezi. În ceea ce privește copiii, datele din 2022 arată că 390 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta între 5 și 19 ani erau supraponderali, iar dintre aceștia 160 de milioane erau obezi. În condițiile în care numărul persoanelor cu exces ponderal este în creștere, evaluarea glicemiei și adoptarea unui stil de viață sănătos ar putea fi soluțiile pentru a preveni diabetul încă din stadiul de prediabet. Aceste soluții ar trebui adoptate cât mai repede de persoanele care au un indice de masă corporală mai mare de 25 (IMC se calculează împărțind greutatea în kilograme la înălțimea la pătrat exprimată în metri). Alt reper important este și circumferința taliei: valorile normale sunt de cel mult 94 de cm la bărbați și de cel mult 80 de cm la femei. Orice persoană care are valori mai mari ar trebui să solicite sfatul unui medic.

Cum poate fi prevenit diabetul în stadiul de prediabet? În primul rând, prin reducerea excesului ponderal!

Un obiectiv important al persoanelor care se confruntă cu un prediabet ar trebui să fie reducerea excesului ponderal. Asociația Americană pentru Diabet recomandă o pierdere de cel puțin zece la sută din excesul ponderal la persoanele cu prediabet pentru a reduce riscul de progresie către diabet. Un studiu amplu a demonstrat o reducere a riscului de diabet cu șaizeci la sută la persoanele care au slăbit șapte procente din greutatea corporală prin combinația de dietă echilibrată și sport. La ora actuală, se vorbește tot mai mult de fasting sau despre dieta carnivoră drept soluții pentru slăbire și menținere a sănătății. Însă specialiștii sfătuiesc persoanele supraponderale să stea de vorba cu un medic sau cu un nutriționist înainte de a adopta orice regim alimentar. Aceasta pentru că slăbirile masive au nevoie de monitorizare, de elaborarea unei diete hipocalorice care să ofere nutrienți și energie, dar și de adaptarea activității fizice la greutate întrucât anumite tipuri de mișcare pot afecta articulațiile în cazul persoanelor supraponderale.

Cum ar trebuie consumați carbohidrații?

Deși multe persoane ar putea crede că doar excesul de zahăr afectează mecanismul insulinei, experții în nutriție atrag atenția asupra excesului de carbohidrați în general care se găsesc în făinoase și produsele sărate de patiserie. În mod evident, cel mai periculos este zahărul, mai ales consumat din sucuri. Tocmai de aceea, orice schimbare în dietă trebuie să înceapă prin reducerea drastică a consumului de produse pe bază de zahăr, precum dulciurile și sucurile, dar și a celor considerate sănătoase precum mierea. Conform ghidurilor americane și principiilor nutriției sănătoase, proporția corectă a nutrienților este de 10-35 % proteine, 20-35 % grăsimi și 45-65 % carbohidrați. Niciuna dintre categoriile de nutrienți nu ar trebui să lipsească din alimentație, mai ales în procesele de slăbire. În privința carbohidraților, este ideal ca aceștia să provină din alimentele naturale care conțin și fibre. Iar în această categorie intră legumele și frunzele verzi, fructele, leguminoasele și cerealele integrale. Prezența fibrelor face ca zaharurile să se absoarbă mai lent din sânge, ca sațietatea să se instaleze mai repede și ca alți factori de risc pentru boli grave precum inflamația sau hipertensiunea să fie atenuați. Un studiu din 2022 a arătat faptul că o dietă cu un conținut scăzut de carbohidrați a normalizat valorile hemoglobinei glicate la cei care au adoptat-o.

Cum se consumă grăsimile și proteinele?

Grăsimile au cele mai multe calorii, respectiv 9 calorii pe gram, față de carbohidrați și proteine care au 4. Însă grăsimile au rolul lor în organism, de aceea, persoanele cu prediabet nu ar trebui să renunțe cu totul la acestea, ci să opteze pentru sursele sănătoase precum peștele gras, nucile sau uleiul de măsline. Pentru o slăbire sustenabilă, orice persoană care își dorește rezultate stabile și de durată, ar trebui să scadă consumul alimentelor bogate în grăsimi saturate precum brânzeturile. Pentru un aport echilibrat de grăsimi și proteine în contextul slăbirii, sunt de preferat alimente precum ouăle, lactatele slabe și carnea de curcan.

Mișcarea constantă scade riscul de diabet

În prezent, sedentarismul este factor de risc pentru numeroase boli. Tocmai de aceea, în contextul meseriilor asistate de tehnologie, mișcarea devine prioritară pentru oricine, persoanele cu prediabet nefăcând excepție. Cel puțin 150 de minute de activități aerobice săptămânal, în reprize de 30 de minute (mers rapid, înot, mers cu bicicleta sau alergare), două, trei antrenamente de rezistență săptămânale (cum sunt cele cu greutăți sau yoga), alături de mersul pe jos, cât se poate de mult, pot contribui la scădere ponderală, reducerea valorilor crescute ale glicemiei și la ameliorarea rezistenței la insulină. Un factor extrem de important este dezvoltarea și menținerea masei musculare optime, pe tot parcursul vieții. Astfel, se menține rata metabolică la cote normale, se ard grăsimi, iar sănătate are de câștigat. Cât despre persoanele care lucrează așezate, la birou, acestea sunt sfătuite să se ridice și să se miște câteva minute la fiecare oră sau să facă genuflexiuni pentru că astfel se ard mult mai multe calorii decât șezând.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro