„Poate nu aveau nevoie de o supradoză, ci de o îmbrățișare și de cineva care să le asculte”. O româncă din Marea Britanie povestește cum sunt îngrijiți în comunitate oamenii cu suferințe psihice. Cum și-au reformat alte țări sistemele de sănătate mintală
- Alexandra Nistoroiu (Snoop.ro)
HotNews.ro
În primele episoade ale seriei „Un sistem în terapie”, am detaliat felul în care a eșuat statul român în reforma sănătății mintale, impactul și motivele pentru care lipsesc serviciile de îngrijire în comunitate a oamenilor cu boli psihice. De această dată vedem cum și-au construit alte țări sisteme de psihiatrie comunitară, scrie site-ul de investigații și analize Snoop.ro.
- Sistemul britanic îi aduce pe pacienți cu boli psihice înapoi în comunitate. România îi trimite în spitale sau centre rezidențiale.
- În Trieste, Italia, pacienții sunt sprijiniți să trăiască în propriile locuințe și cartiere. În România, sunt marginalizați.
- Olandezii au echipe multidisciplinare care oferă îngrijire integrată. În România, pacienții sunt ținuți sub cheie.
- „Nu poți să faci internare în spital pe motive sociale. Dacă s-ar putea, jumătate de oraș ar fi în spital”, explică Victoria, o româncă stabilită în Marea Britanie care povestește pentru Snoop cum sunt îngrijiți în comunitate oamenii cu boli psihice.
INTERVIURILE HotNews.ro