Poetul rus Dmitri Bîkov a fost urmărit de „echipa de otrăvire” a FSB înainte să intre în comă misterios / Similitudine izbitoare cu otrăvirea lui Navalnîi (Bellingcat)
Agenții ruși despre care se crede că l-au otrăvit pe disidentul Alexei Navalnîi l-au urmărit de asemenea pe poetul și jurnalistul Dmitri Bîkov înainte ca acesta să se îmbolnăvească grav cu simptome similare, relatează The Guardian.
Dmitri Bîkov, la rândul său un critic vocal al președintelui Vladimir Putin, a fost în comă timp de 5 zile după ce s-a îmbolnăvit la bordul unui avion în timp ce se afla într-un turneu de lectură în 2019, potrivit unei noi investigații realizate de jurnaliștii de la Bellingcat.
Doctorii au atribuit inițial boala unei toxinfecții alimentare însă aceasta și circumstanțele sale seamănă puternic cu cazul lui Navalnîi, care la rândul său s-a îmbolnăvit la bordul unui zbor intern înainte de a fi spitalizat în comă și ulterior transferat în Germania pentru tratament de urgență.
Medicii germani au afirmat că disidentul a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Noviciok dezvoltat de Uniunea Sovietică, concluzia acestora fiind confirmată de mai multe laboratoare internaționale.
Bellingcat, o organizație internațională de investigații cu sediul în Amsterdam, a identificat mai mulți agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), succesorul notoriului KGB, care l-au urmărit pe Navalnîi înainte de îmbolnăvirea sa.
Dmitri Bîkov (FOTO: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia Images)
Edem cerebral
Jurnaliștii de la Bellingcat și partenerii lor au identificat acum o serie de călătorii cu trenul și avionul ale unităților FSB suspectate de otrăvirea lui Navalnîi care coincid cu deplasări ale lui Dmitri Bîkov, un proeminent intelectual rus și opozant al lui Vladimir Putin.
Deplasările „echipei de otrăvire”, cum este numită de Bellingcat, au avut loc între mai 2018 și aprilie 2019 și au culminat cu un zbor către Novosibirsk din 12 aprilie 2019 care a precedat sosirea lui Bîkov în Siberia pentru a ține o lectură cu doar câteva ore.
Doi membri ai echipei FSB – unul de la al Doilea Serviciu, unul de la Institutul de Criminalistică, au călătorit sub identități false și au stat în Novosibirsk până pe 13 aprilie 2019, plecând în dimineața următoare către Moscova cu bilete rezervate în ultimul moment.
Dmitri Bîkov a zburat apoi către Ekaterinburg în ziua următoare iar apoi către Ufa în dimineața următoare, începând să se simtă extrem de rău în timpul acestui zbor și să vomite incontrolabil până când în cele din urmă și-a pierdut cunoștința la scurt timp după ce avionul a aterizat.
Acesta a rămas în comă timp de 5 zile, suferind de ceea ce medicii au diagnosticat inițial drept edem cerebral și niveluri critice de glucoză în sânge. Bîkov a început să fie ventilat mecanic și tratat împotriva unei „toxinfecții alimentare” cu origini necunoscute.
În urma intervențiilor repetate ale colegilor săi de la publicația Novaya Gazeta și în pofida unei opoziții inițiale a autorităților, Bîkov a fost în cele din urmă transportat la un institut neurologic din Moscova unde și-a recăpătat cunoștința pe 20 aprilie 2019.
Disidentul a fost externat pe 26 aprilie după ce starea de sănătate i s-a îmbunătățit deși cauza problemelor sale neurologice subite a rămas neidentificată.
Vladimir Kara-Murza (FOTO: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia)
Tehnici perfecționate
O altă investigație publicată de Bellingcat pe 11 februarie afirmă că același grup de asasini ai Kremlinului și-a perfecționat metodele pe alte figuri ale opoziției ruse, printre aceștia numărându-se jurnalistul Vladimir Kara-Murza, editorialist la ziarul Washington Post.
Kara-Murza a fost otrăvit de două ori, ambele incidente provocând intrarea sa în comă și cedarea organelor vitale. La fel ca în cazul otrăvirii lui Navalnîi, autoritățile ruse au refuzat să investigheze atacurile asupra lui Kara-Murza în pofida indignării internaționale.
Potrivit investigației Bellingcat, două spitale din Rusia și trei analize independente au confirmat că jurnalistul a fost otrăvit cu o substanță neidentificată.
Bellingcat a concluzionat pe baza înregistrărilor de călătorie că aceeași echipă de asasini a Serviciului Federal de Securitate, serviciul secret al Rusiei, a apărut timp de mai multe luni în locurile în care Kara-Murza s-a aflat înaintea primului atentat la viața sa din 2015.
De asemenea aceștia l-au urmărit până la a doua otrăvire din 2017.
„Numărul de călătorii care coincid – 7 destinații cu 14 zboruri care se suprapun – fac implauzibilă o coincidență statistică”, afirmă raportul Bellingcat. În cel puțin una din ocaziile în care echipa urmărea jurnalistul aceasta a fost însoțită de Roman Mezentsev, șeful Directoratului pentru Protejarea Constituției și Lupta Împotriva Terorismului din cadrul FSB.
Bellingcat susțin că Mezentsev a fost un aliat apropiat al lui Vladislav Surkov, un fost consilier al președintelui Vladimir Putin cunoscut în cercurile Kremlinului drept „Cardinalul Gri”.
Citește și: