Politic Show: Blaga baga panica in PD-L: Daca nu recistigam Bucurestiul, pierdem si tara; 20 milioane de buletine de vot, tiparite fara licitatie; Sedinta CSAT s-a incheiat fara decizii asupra programului Multirol al MApN, iar oamenii lui Calin nu mai au loc de Crin
Oamenii lui Calin nu mai au loc de Crin. Sefii de filiale loiali lui Tariceanu sunt inlocuiti pe banda rulanta de noua conducere a PNL sub pretextul imbunatatirii scorului electoral. Instalat de doua luni la sefia PNL, tandemul Crin Antonescu-Ludovic Orban incearca sa-si intareasca influenta in partid, schimbandu-i pe liderii de filiale loiali lui Calin Popescu-Tariceanu. Sapte dintre capii organizatiilor liberale au fost inlocuiti deja, iar alti cativa ar putea fi schimbati in perioada urmatoare. Miza oficiala este imbunatatirea activitatii in prag de alegeri, cea neoficiala este legata de voturile pe care le pot da persoanele nou-instalate in sedintele Consiliului National Executiv, informeaza EvZ.
Sedinta CSAT s-a incheiat fara decizii asupra programului Multirol al MApN. Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, a prezentat membrilor CSAT, la Palatul Cotroceni, o informare cu privire la inzestrarea Armatei Romane, dupa ce la ultima sedinta CSAT din 28 aprilie, programele de achizitii ale Armatei au fost amanate. Nici de data asta nu s-a luat o hotarare. Aprobarea documentului s-a amanat pentru viitorul Consiliu, urmand ca, intre timp, sa fie discutata in cadrul Guvernului. Ministrul apararii Mihai Stanisoara a declarat, la inceputul saptamanii, la Parlament, ca prioritatea MApN este initierea programului Multirol, asteptandu-se ca CSAT sa ia o decizie rapida. “Prioritatea numarul unu este programul multirol, din cele sase programe de inzestrare strategica. Decizia privind viitorul avion multirol se va lua in viitorul CSAT in functie de resursa financiara care este necesara si capacitatile de operare a acestor avioane, la care se adauga mentenanta”, a spus acesta, noteaza Gardianul.
In editorialul „Economisti, politicieni, contribuabili” Rodica Culcer este de parere ca „un singur lucru putem spune deocamdata despre programul guvernamental „Prima casa”, si anume ca anuntul guvernului a fost abil programat in mijlocul campaniei pentru europarlamentare. O asemenea masura populista se potriveste perfect intr-un an electoral, care este de regula un an al irationalitatii economice. Din pacate pentru guvern insa, lansarea programului a coincis si cu prezenta in Capitala a unuia dintre marii economisti ai momentului, Joseph Stiglitz, iar cei care au ascultat si citit analiza pe care a facut-o la The Money Channel vor privi cu alti ochi generoasa initiativa guvernamentala”. Integral in EvZ.
Blaga baga panica in PD-L: Daca nu recistigam Bucurestiul, pierdem si tara. PD-L si-a lansat ieri candidatii pentru europarlamentare in Capitala alegand ca locatie sectorul 6, scena teatrului Masca, si ca tema protectia pensionarilor. Secretarul general Vasile Blaga a folosit ocazia pentru a lansa un avertisment privind mobilizarea activului de partid in campanie. ”Este o campanie in care suntem cot la cot cu PSD”, a subliniat el, cerand activului de partid sa umble din casa in casa pentru a compensa dominatia in afise a Bucurestiului. Mesajul sau nu este intamplator, fiind sustinut de datele ultimelor sondaje primite in Modrogan. Astfel, daca in privinsa intentiei la vot avantajul de citeva procente al PD-L in fata PSD se mentine, cind vine vorba de optiunile celor ce declara ca merg sigur la vot cele doua partide aflate la guvernare sunt la egalitate, scrie Gandul.
20 milioane de buletine de vot, tiparite fara licitatie. Buletinele de vot pentru europarlamentare nu vor fi tiparite de Monitorul Oficial, ci de firme private. Numele acestora nu a fost insa dezvaluit de oficiali ai MAI. Pentru achizitionarea unor servicii in valoare de peste 1,5 milioane de euro nu a fost organizata nici o licitatie, ci s-a negociat direct. Informatia ca monitorul Oficial a pierdut in premiera licitatia pentru tiparirea buletinelor de vot pentru europarlamentare a fost „scapata” in treacat de secretarul de stat din Ministerul Administratiei si Internelor Mihai Viorel Fifor. Potrivit acestuia, este vorba de 20.555.496 de buletine de vot, 17.239.794 timbre autocolante si 91.835 de stampile cu mentiunea „Votat”. Ei bine, toate acestea vor fi confectionate de societati comerciale din Bucuresti, Ramnicu-Valcea si comuna Sadu (judetul Sibiu), scrie Romania Libera.
Cat ne costa democratia? Criza economica nu afecteaza alocatiile bugetare ale partidelor. In contextul in care unele institutii ale statului incearca sa “stranga cureaua” si iau masuri anticriza care de care mai aberante (economisirea timbrelor si consumabilelor, ce are ca efect blocarea expedierii citatiilor si hotararilor judecatoresti la destinatari), partidele politice parlamentare isi primesc in continuare “ratiile” de la bugetul de stat, care se ridica la aproximativ doua milioane de euro anual. Criza economica este doar un prilej de declaratii, scrie Gardianul.