Politic Show: Branza: "Nu poti ascunde sub pres discutiile din partid"; Theodor Stolojan: "PDL are o problema de credibilitate"; Marea disponibilizare din Kiseleff: PSD a concediat 17 oameni si 63 de "fantome" aflate pe statele de plata
Branza: „Nu poti ascunde sub pres discutiile din partid”. Seful PDL Diaspora, William Branza, sustine ca dezbaterile din PDL sunt firesti inaintea congresului si mizeaza pe unitatea partidului, singura varianta de dreapta a electoratului. Dezbaterile si opiniile diferite sunt firesti inaintea Congresului PDL, sustine William Branza, presedintele organizatiei Diaspora a democrat-liberalilor. „Nu poti ascunde sub pres discutiile din partid. Sunt opinii diferite si dispute firesti intr-o democratie, iar cei care le lanseaza o fac in interesul PDL. Congresul din mai va insemna relansarea PDL ca singura varianta de dreapta pentru electorat”, a declarat Branza. Chiar daca spiritele par a se fi incins intre „reformisti” si cei cu state mai vechi in partid, Branza crede ca pana la urma toti isi vor gasi locul in PDL, chiar si alaturi in structura de conducere, scrie EVZ.
Marea disponibilizare din Kiseleff: PSD a concediat 17 oameni si 63 de „fantome” aflate pe statele de plata. Prins cu datoriile vechi, neplatite, PSD a pus pe liber 80 de salariati la nivel national. „Doar niste nume pe statul de plata. Pe 63 dintre ei nu i-am vazut in viata mea”, a declarat Victor Ponta. Criza creeaza consecinte si la nivelul celor mai importante formatiuni politice din Romania. PSD este primul partid care a facut cunoscut faptul ca si-a restructurat personalul, mai intai pe cel de la centru. Alti lideri de filiale social-democrate spun ca se gospodaresc asa cum pot la ei acasa, spre a nu fie nevoiti sa dea oamenii afara. Impovarat de datorii, multe dintre ele „mostenite de la Mircea Geoana”, PSD a hotarat sa demareze curatenia financiara. Primele masuri au fost taierea la sange a cheltuielilor, imputinarea salariatilor si colectarea cotizatiilor, anunta Gandul.
Theodor Stolojan: „PDL are o problema de credibilitate”. Theodor Stolojan crede ca partidul sau poarta o mare parte din vina pentru pierderea increderii in guvernare. El da drept exemplu politizarea administratiei publice locale, ceruta si de PDL-isti. Daca in iulie 2008 Theodor Stolojan spunea „La masa Adevarului” ca isi doreste o functie executiva la nivel central, astazi sustine ca este randul unei generatii mai tinere sa se afirme. Intre timp, actualul prim-vicepresedinte al PDL a renuntat la functia de premier dupa ultimele alegeri parlamentare si a devenit eurodeputat. Nu mai vrea sa candideze pentru niciun post de conducere in cadrul partidului si se arata constient de faptul ca a produs insatisfactie in randul romanilor care-l voiau prim-ministru. In ceea ce priveste economia romaneasca, Theodor Stolojan apreciaza ca a venit timpul sa se puna ordine in sectorul de stat, informeaza Adevarul.
Elena Udrea remediaza cu 400.000 de euro cel mai mare esec al sau ca ministru al Turismului. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va cumpara un program electronic pentru evidenta numarului de turisti cazati in Romania. Pentru acest sistem „la cheie”, statul roman ar putea plati plati 400.000 de euro, fara TVA. Sistemul este compus din componente hardware si software, iar cistigatorul licitatiei va trebui sa presteze serviciile necesare implementarii acestuia precum si servicii de mentenanta si de instruire. Anuntul vine in contextul in care, la finele anului trecut, Elena Udrea afirma ca cel mai mare esec al activitatii sale ca ministru al Turismului este combaterea evaziunii fiscale in turism. Ea identifica inca de pe atunci solutia pentru remedierea problemelor din sistem, scrie Gandul.
In editorialul: „De ce moare USL de grija UDMR”, Silviu Sergiu scrie: „Eforturile pe care Uniunea Social-Liberala (USL) le face pentru a convinge UDMR sa tradeze PDL si a forta astfel alungarea democrat-liberalilor de la guvernare sunt suspecte. Din cate am inteles, USL are in sondajele de opinie un scor ce depaseste 60%. Cu o asemenea cota electorala nu pricep de ce insista USL sa faca UDMR un „bine” cu de-a sila. De ce astazi? De ce nu asteapta liderii PSD, PNL si PC scrutinul din 2012, pentru ca partidele lor sa castige alegerile singure? De ce vor sa imparta tortul guvernarii in patru? Impartit in trei, feliile guvernarii sunt mai consistente”. Integral in EVZ.
In editorialul „Felix Voiculescu, chipul hidos al Securitatii”, Cristian Campeanu scrie: „Nota pentru judecatorii Curtii Supreme: Dan Voiculescu nu a fost „informator” sau „colaborator” al Securitatii! El este insusi chipul Securitatii si nici un verdict nu poate amana sau nega acest adevar. Dan Voiculescu a reusit cateva performante care, in context romanesc, pot fi considerate remarcabile sau chiar exceptionale: cine a avut vreodata curiozitatea sa rasfoiasca ziarul-portavoce al trustului sau media va fi dat peste o serie de dosare consistente ale Revolutiei. Fapt cu atat mai remarcabil cu cat, pentru Voiculescu, Revolutia nu a existat: decembrie 1989 l-a prins in functia de director al celebrei „intreprinderi de comert exterior” a Securitatii, Crescent, si acolo a ramas pana in 1992. In ’90, canadienii adusi de statul roman sa dea de urma conturilor lui Ceausescu au cerut arestarea lui Voiculescu. Statul roman a ales sa-i concedieze pe canadieni. In 2008, Parlamentul Romaniei a ajuns la concluzia ca realitatea este prea complicata si a hotarat demiurgic sa o simplifice decretand ceea ce este si ceea ce nu este – in cazul amintit, ca Ceausescu nu a avut conturi”. Integral in Romania Libera.