Sari direct la conținut

Politic Show: Codul Penal dupa Dragnea: apelul la Justitie e infractiune; De ce se implica senatorii in scandalul Antena; PNL isi ia primarii traseisti inapoi. Codul de integritate, ascuns sub pres

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Ciolos propune europarlamentarilor romani o intalnire o data pe luna la Bucuresti. Premierul Dacian Ciolos a anuntat marti ca le propune europarlamentarilor romani sa se intalneasca o data pe luna la Bucuresti in vederea schimbului de opinii referitor la agenda europeana. „Am discutat cu europarlamentarii romani si am stabilit sa punem la punct un mecanism de discutii de conlucrare. Eu le-am propus sa ne vedem cam o data pe luna la Bucuresti, in general lunea, pentru ca dansii lunea dupa-amiaza sau martea se intorc la Bruxelles sau la Strasbourg, ca sa avem un schimb de opinii pe principalele subiecte de pe agenda europeana”, a afirmat premierul, intr-o discutie cu jurnalistii la Parlamentul European. Premierul a mai anuntat ca europarlamentarii au fost anuntati ca in perioada urmatoare va trece Departamentul pentru Afaceri Europene la Cancelaria prim-ministrului, scrieEVZ.

Codul Penal dupa Dragnea: apelul la Justitie e infractiune. Ce urmareste liderul PSD cand ii cere lui Ciolos sa schimbe data alegerilor. Liderul PSD acuza ca liberalii comit o infractiune, un „abuz de drept”, atunci cand cer in instanta modificarea legii electorale, desi PNL are tot dreptul de a folosi aceasta parghie. De fapt, PSD incearca sa blocheze orice demers ca legea alegerilor locale sa ajunga pe masa Curtii Constitutionale. Acesta este motivul pentru care Liviu Dragnea ii cere lui Dacian Ciolos sa modifice data alegerilor. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa abroge hotararea de guvern care stabileste data alegerilor pe 5 iunie. Dar asta nu pentru ca PSD nu ar fi de acord ca scrutinul sa aiba loc la inceputul verii. Solicitarea PSD este, de fapt, un raspuns la demersul liberalilor de a da in judecata Guvernul, incercare prin care PNL vrea sa duca legea alegerilor locale la Curtea Constitutionala, prin intermediul instantei de contencios administrativ, anuntaAdevarul.

De ce se implica senatorii in scandalul Antena. Senatorii din toate partidele au decis, ieri, la propunerea lui Calin Popescu Tariceanu, sa-l cheme pe premierul Dacian Ciolos, astazi, pentru a da explicatii cu privire la actiunea ANAF in cazul Antena 3. In acest fel, PSD, PNL, UDMR si UNPR au fost de acord sa implice Senatul in actiunea trustului Intact, detinut de familia lui Dan Voiculescu, impotriva aplicarii unei hotarari judecatoresti. Propunerea a fost lansata de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a invocat „un plan bine pus la punct de suspendare a democratiei si de anihiliare a presei”. „Descinderea brutala si supranumerica desfasurata de Agentia Nationala de Administratie Fiscala (ANAF) la adresa unei televiziuni, cu controlul identitatii persoanelor aflate in sediu, un control abuziv, din care nu au lipsit probabil folosirea gazelor lacrimogene, asta era ceea ce se mai putea face in plus, mi se pare ca ajunge sa fie expresia ultima a acestor derapaje si excese permanente care se intampla in Romania in ultima perioada”, a declarat presedintele Senatului. Propunerea presedintelui Senatului a fost sprijinita de toate partidele si a primit 70 de voturi favorabile, 3 abtineri, 2 voturi impotriva, informeazaRomania Libera.

UNPR ia in calcul fuziunea cu PSD. Dupa ce protocolul de colaborare PSD-UNPR a fost semnat fara a stipula un numar fix de locuri parlamentare pentru progresistii lui Gabriel Oprea, tot mai multi lideri uneperisti isi leaga sperantele de o viitoare fuziune prin absorbtie, care sa topeasca gruparea in structurile partidului celor trei trandafiri. Potrivit surselor EVZ, Gabriel Oprea si-a informat cei mai apropiati colaboratori ca o fuziune cu PSD ar putea fi pusa in practica dupa alegerile locale, daca rezultatele UNPR vor fi cu mult sub asteptari si vor confirma prabusirea inregistrata in toate sondajele de opinie. Decizia finala va fi luata si in functie de modul in care va decurge ancheta procurorilor DNA, Gabriel Oprea fiind urmarit penal in dosarul „Girofarul”, pentru abuz in serviciu. Actualmente, printre principalii sustinatori ai fuziunii se numara chiar fostii social-democrati din jurul deputatului Eugen Nicolicea, care au „intrare” la PSD. Nemultumiti sunt unii progresisti care au venit pe filiera PPDD, tot prin intermediul unei fuziuni prin absorbtie. Acestia sunt constienti ca, fiind etichetati drept „straini”, PSD nu le va oferi locuri pe liste, motiv pentru care se orienteaza, in special, spre PNL sau ALDE, in functie de relatiile si de prieteniile pe care le au, scrieEVZ.

PNL isi ia primarii traseisti inapoi. Codul de integritate, ascuns sub pres. Liberalii forteaza revenirea in partid a primarilor care au parasit PNL odata cu ordonanta care permitea alesilor locali sa-si schimbe formatiunea politica fara a-si pierde mandatul (Ordonanta Dragnea). Practic, liberalii dau cu piciorul criteriilor de integritate votate de conducerea PNL in decembrie 2015. In PNL, calculul politic e mai important ca problemele ce tin de moralitate. Candidatii liberali pentru primariile resedintelor de judet din Suceava si Calarasi, Ion Lungu, respectiv Daniel Stefan Dragulin, anuntati zilele trecute de conducerea de partid, sunt politicieni care in ultimii ani au schimbat mai multe formatiuni politice. Mai mult, la alegerile de anul trecut l-au sustinut pe Victor Ponta, iar anul acesta, pe ultima suta de metri, au revenit la prima dragoste, PNL. Concluzia liberalilor: sunt apti pentru a reprezenta partidul in alegeri, anuntaAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro