Politic Show: Constantinescu despre Moldova: „Fara declaratii care sa irite Rusia”; Iliescu s-a enervat pe Geoana si ai lui: Vreti sa privatizati partidul?; Preda si Macovei au intrat in silentio stampa; Despre partide (ne)transparente
De ce Geoana. De ce Nastase. Marius Lazar si Titus Corlatean prezinta motive pentru continuitate, respectiv schimbare, la varful PSD. Marius Lazar, presedintele PSD Arad, este un suporter al mentinerii lui Mircea Geoana in fruntea partidului. El sustine ca, din 2005, partidul s-a democratizat si, in ciuda orgoliilor ranite ale vechilor lideri ai PSD, a scandalurilor de coruptie si a contrelor care i s-au pus, Mircea Geoana a reusit sa readuca partidul la 32%. In opinia sa, nici Nastase, nici Diaconescu, nici Mitrea nu reprezinta o solutie potrivita pentru sefia PSD. Titus Corlatean, sustinator declarat al lui Adrian Nastase, este de parere ca PSD are nevoie de un lider puternic, capabil „sa redea vigoarea si forta de altadata a PSD”. Citeste mai multe in EvZ.
Iliescu s-a enervat pe Geoana si ai lui: Vreti sa privatizati partidul?! Discutii aprinse, ieri, in sedinta conducerii PSD, intre taberele Geoana si Nastase. Actualul lider al partidului, Mircea Geoana, impreuna cu apropiatii sai, Constantin Nita si Dan Nica, l-au enervat la culme pe Ion Iliescu, atunci cand au vorbit, in BPN, despre nevoia votului pe echipe pentru conducerea PSD. Potrivit unor surse participante, cei trei au avansat ideea ca acei membri care nu fac parte din echipa unuia dintre candidatii la presedintia partidului sa nu se mai poata inscrie in competitie pentru nici o alta functie, scrie Gandul.
Preda si Macovei au intrat in silentio stampa. Cuplul de reformisti de la Bruxelles, Cristian Preda si Monica Macovei, renunta sa mai faca publice propunerile pentru modificarea statutului pe motiv ca si ceilalti le tin la secret. Criticati in mai multe randuri de lideri vechi ai partidului pentru tam-tamul facut in presa pe subiectul nevoii de modernizare a PDL, reformistii de la Bruxelles abandoneaza comunicarea in exterior. Si asta, dupa ce au bifat primele doua sedinte ale comisiei de modificare a statutului, in care au fost nominalizati la insistentele conducerii, nu alesi, asa cum prevede regulamentul, scrie Romania libera.
Constantinescu despre Moldova: „Fara declaratii care sa irite Rusia”. Emil Constantinescu critica insistenta cu care actualul sef al statului, Traian Basescu, intelege sa sustina Republica Moldova pe plan international. Presedintele Romaniei din 1996 pana in 2000 subliniaza intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru evz.ro ca vizitele lui Basescu la Chisinau sunt doar o dovada de populism. Nascut in Tighina, astazi localitate din Basarabia, Constantinescu este de parere ca Romania poate ajuta Republica Moldova sa se integreze in Uniunea Europeana doar printr-o diplomatie atenta, care sa nu irite Rusia. Pe de alta parte, crede fostul presedinte, Moscova nu va intelege gresit implicarea Romaniei in planul american de scut anti-racheta. Citeste interviul in EvZ.
Boc isi trimite si ministrii in Parlament, ca sa-si treaca legile. Biroul Permanent National al PDL a stabilit, luni, ca toti ministrii Cabinetului care sunt si parlamentari sa participe la sedintele de plen ale celor doua Camere ale Parlamentului, motivatia fiind majoritatea fragila din Legislativ, au declarat surse democrat-liberale. Potrivit surselor citate, problema participarii ministrilor la sedintele de plen din Parlament a fost ridicata in contextul in care majoritatea PDL-UDMR-independenti-minoritati nu este destul de puternica, existand astfel riscul ca legi importante pentru actualul Guvern sa nu fie adoptate, scrie Gandul.
Quintus, mai aproape de Tariceanu decat de Antonescu. Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, se plaseaza in tabara lui Calin Popescu Tariceanu si respinge propunerile de modificare a statutului partidului formulate de oamenii lui Antonescu. Mircea Ionescu Quintus, care conduce si comisia de statut, a prezentat ieri, in cadrul sedintei Biroului Politic Central al PNL, un set de principii care sa ghideze partidul in perioada urmatoare, sustinand mentinerea liniei conservatoare a PNL. In primul rand, asemenea lui Calin Popescu Tariceanu, Quintus respinge propunerea ca la congresul extraordinar sa se voteze pe motiuni, asa cum vor unii dintre sustinatorii lui Antonescu, scrie Romania libera.
In „Provocarea unui om care a fost singur„, Calin Hera se intreaba daca „e bine, oare, sa fie zgaltaite, din cand in cand, reperele culturale ale unui popor?Daca raspunsul e „da”, apare a doua intrebare: ce poate zgaltai, cu adevarat, aceasta elita? A treia intrebare: ce ramane dupa zgaltaire? Cartea lui Adrian Marino, „Viata unui om singur”, zgaltaie deja, desi n-a ajuns inca la tipar”. Integral in EvZ.
Elena Viljulie, in „Despre partide (ne)transparente„, afirma ca „in Partidul Democrat Liberal a inceput o discutie curioasa despre sigla si statut. Urmarind declaratiile protagonistilor, am putea crede ca dezbaterea e complet lipsita de miza. Sigla este un biet desen care poate fi orice – mar, para, ancora, inima etc. –, dar in nici un caz actualul desen, pentru ca „trandafirul e simbol socialist”. Statutul PDL e perfect viabil, nu trebuie modificat decat in privinta a 10-12 articole, iar partidul are deja o conducere flexibila, cu putini vicepresedinti. Si, oricum, de ce atatea vorbe – evaluarile si schimbarile sunt pentru invinsi”. Integral in Romania libera.