Politic Show: Crin Antonescu parcheaza PNL pe stanga; Sondaj intern PDL: Cine castiga alegerile; Gafa Elenei Udrea: "Vom trimite in judetul Timisoara 100 de milioane de euro"; Victor Socaciu – patriotismul ca aflare in treaba
Crin Antonescu parcheaza PNL pe stanga. Liberalii au crescut in preferintele electoratului asimilat de regula social-democratilor si lasa culoar liber pentru PDL pe zona de dreapta, unde e plasat de 32% dintre alegatori. La trei luni de la alianta cu PSD-istii, liberalii castiga noi adepti din zona stangii, arata un sondaj CCSB, la comanda Antena 3. Un lucru previzibil, spun analistii politici, care ar putea, in schimb, crea probleme de identitate liberalilor atunci cand vor renunta la parteneriatul cu social-democratii. In acelasi timp, cercetarea arata ca PNL se muta electoral spre centru, ceea ce difera de pozitia sa politica traditionala, scrie EVZ.
Victor Ponta sustine ca senatorul PDL Mircea Andrei va ajunge la inchisoare. Liderul PSD, Victor Ponta, sustine ca senatorul PDL Mircea Andrei va ajunge la inchisoare, deoarece sunt probe privind activitatea sa de „crima organizata” si ca va esua in misiunea sa de a distruge filiala PSD Arges, adaugand ca „experimentul Arges al PDL este cel mai brutal experiment”, potrivit Mediafax. „S-au prezentat documente oficiale de la Senatul Romaniei, le-a prezentat colegul nostru Titus Corlatean, din care reiese ca domnul Mircea Andrei se folosea de calitatea de senator pentru a intra in relatii de afaceri cu niste afaceristi extrem de dubiosi din Rusia. S-au prezentat documente din care reiesea relatia foarte stransa dintre domnul Mircea Andrei si Sorin Ovidiu Vintu. Apropos, foarte ciudat, nu? Ca parca Vintu era mogulul acela rau cu care se bateau Basescu si Udrea. (…) Experimentul Arges al PDL este cel mai brutal experiment. In toata tara ne confruntam cu metodele PDL-ului, dar la Arges a fost cel mai brutal”, a declarat, miercuri, la Pitesti, Victor Ponta, citat de Romania Libera.
Sondaj intern PDL. Cine sta mai bine in procente cu trei zile inainte de alegeri. Vasile Blaga este preferat de catre democrat-liberali pentru functia de presedinte al partidului, fiind cotat cu 44% din voturi, arata un sondaj intern realizat la comanda PDL. Emil Boc ar obtine 36% din voturi, in timp ce Theodor Paleologu ar inregistra doar sase procente. Cercetarea realizata, in perioada 2-8 mai, pe un esantion de 1060 de persoane il indica pe actualul secretar general cu un strans avantaj si in ceea ce priveste increderea in randul populatiei. Conform sondajului realizat de CSOP, Vasile Blaga este cotat cu 52% la capitolul increderea in personalitati politice, in timp ce Emil Boc figureaza pe pozitia imediat urmatoare cu 51%, scrie Gandul.
USL isi joaca motiunea pe cearta din PDL. Opozitia vrea sa doboare Guvernul peste o luna, profitand de nemultumirile ce ar putea aparea daca Blaga va fi marginalizat dupa Conventia Nationala a PDL. Social-democratii si liberalii spera ca motiunea de cenzura va fi votata de unii membri din tabara lui Blaga, in ipoteza infrangerii acestuia la congres. Pentru motiunea din iunie, Opozitia si-a facut calculele pornind de la premisa ca premierul Emil Boc va castiga presedintia PDL pentru ca, asa dupa cum l-a acuzat in repetate randuri, „a cumparat voturi cu bani de la buget”. Scenariu care presupune ca nemultumitii din PDL, adica sustinatorii lui Vasile Blaga, ar putea vota in favoarea demersului PSD si PNL, ceea ce ar face ca, spre deosebire de motiunile anterioare, sansele sa fie sporite, scrie Adevarul.
Liderul noii formatiuni maghiare: Politica hegemonica a UDMR s-a sfarsit. Fostul parlamentar Toro Tibor, care a depus actele pentru infiintarea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), a declarat, astazi, ca politica autoritara a UDMR se incheie odata cu aparitia formatiunii al carei mentor este Laszlo Tokes.”Politica hegemonica a UDMR s-a sfarsit”, a subliniat Toro Tibor, adaugand s-au strans deja 29.000 de semnaturi pentru infiintarea noului partid. Fostul deputat UDMR de Timis a depus, pe 5 mai, la Tribunalul Bucuresti, cererea de infiintare a noii formatiuni politice, care il are ca mentor pe europarlamentarul Laszlo Tokes, scrie EVZ.
Chiliman: Udrea isi bate joc de bucuresteni. Presedintele filialei PNL Bucuresti, Andrei Chiliman, sustine ca Elena Udrea si „slugile sale din Consiliul General al Municipiului Bucuresti” isi bat joc de bucuresteni, prin incercarea de a inlocui referendumul local privind proiectul de Lege a Capitalei, cu „o mascarada regizata in laboratoarele de manipulare ale Partidului Democrat”. Chiliman considera ca Elena Udrea si sustinatorii ei se tem „ca dracul de tamaie” de verdictul bucurestenilor la referendum. Doar asa se explica, potrivit liderului PNL, atitudinea membrilor PDL la intalnirea din 10 mai cu primarul capitalei, Sorin Oprescu, in care s-au discutat intrebarile de la referendum, scrie Romania Libera.
Uioreanu (PNL) recomanda externalizarea guvernarii Boc catre FMI si desfiintarea puterii executive. Deputatul PNL Horea Uioreanu recomanda presedintelui Traian Basescu externalizarea guvernarii Boc catre FMI si „desfiintarea puterii executive”, despre care a spus ca este „inexistenta” in acest moment. Deputatul PNL Horea Uioreanu sustine, intr-un comunicat de presa transmis miercuri, ca Emil Boc si-ar putea pastra functia de prim-ministru al Romaniei „prin angajarea domniei sale la FMI, ca responsabil cu pingelirea pantofilor”. Uioreanu a reclamat faptul ca de la incheierea primului acord cu FMI, la inceputul anului 2009, „adevaratul Guvern al Romaniei, adica acea institutie care, potrivit Constitutiei, ar trebui sa asigure puterea executiva, are sediul in orice alt palat decat Victoria”, scrie Gandul.
Gafa Elenei Udrea: „Vom trimite in judetul Timisoara 100 de milioane de euro”. Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a venit la Timisoara, alaturi de premierul Emil Boc, pentru a semna doua proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, in valoare de aproape 3 milioane de euro. Ministrul a facut si o gafa in timpul prezentarii planurilor sale: a incurcat orasul cu judetul. Cele doua proiecte, pentru Modernizarea Parcului Rozelor si Reabilitarea strazii Iancu Vacarescu – tronsonul cuprins intre bulevardul Regele Carol si 16 decembrie 1989, sunt in valoare de aproximativ trei milioane de euro, bani atrasi din fondurile Uniunii Europene. „Am semnat doua contracte in valoare de 11,5 milioane de lei. Celelalte proiecte depuse urmeaza sa fie evaluate si semnate. Mai avem de semnat multe contracte pentru Timisoara, in valoare de 70,4 milioane de euro”, a declarat Elena Udrea, citata de Adevarul.
In editorialul „Cine castiga alegerile din PDL”, Sabina Fati scrie: „Emil Boc, un premier epuizat, si Vasile Blaga, fostul buldog al presedintelui, care la alegerile din 2008 n-a putut sa muste din fotoliul Primariei Capitalei, se bat pentru preluarea conducerii PDL intr-o perioada in care regresul partidului pare tot mai greu de oprit. Pentru refacerea ordinii interne, Vasile Blaga se gandeste la preluarea fraielor cu o mana de fier si conservarea vechii ordini interne, in vreme ce Emil Boc joaca rolul reformistului fara idei, care prefera calea de mijloc, calduta si fara prea multe riscuri. Cei mai multi democrat-liberali l-ar prefera pe Blaga, fiindca au nevoie de decizii ferme si de aparare, de <> in acelasi timp. Emil Boc, in schimb, nu are pareri ferme, nu vrea nici exigenta Monicai Macovei, nici solidaritatea contracandidatului sau”. Integral in Romania Libera.
In editorialul „Patriotismul ca aflare in treaba”, Andrei Plesu scrie: „La atata talent, ce-i trebuia dlui Socaciu cariera politica? Ce-i trebuia atata avant cetatenesc? A fost o surpriza placuta sa vad reactia prompta si unanima a ziarelor si a opiniei publice fata de proiectul de lege al dlui deputat Victor Socaciu. S-a spus, pe toate tonurile, cam tot ce se putea spune. Lucrul curios e ca propunerea vine de la un artist si inca de la unul care lucreaza „cu urechea”: un muzician. Un artist care nu pricepe ca performanta actoriceasca e o performanta totala, la care participa fiecare fibra a performerului, de la corp, statura si mimica, la gest, miscare scenica si (mai ales) voce, un muzician care nu e sensibil la felul de a rosti si la timbrul emisiei vocale a unor Richard Burton, Al Pacino, Marilyn Monroe, Louis de Funes, Robert de Niro, Beligan sau Dinica. S-ar zice ca deputatul nostru e nascut ieri si a ajuns pe scena din intamplare. Argumentatia sa e halucinanta”. Integral in Adevarul.
In editorialul „Voiculescu a reinfiintat Securitatea”, Horia Ghibutiu scrie: „Desi e personajul central, Felix lipseste din stenogramele ziaristului Stelian Negrea, ale carui dezvaluiri au aparut in cotidianul nostru. Asa a absentat Dan Voiculescu si de la congresul partidului atat de conservator incat apare doar in Jurnalul. Dom’ profesor o fi fost ocupat cu desavarsirea unui proces la care lucreaza cu pricepere si devotament de peste doua decenii. Obiectul muncii sale e poate chiar mai grav decat colaborarea sa cu Securitatea: a reinfiintat-o. De dor, dar si fiindca nu cunoaste un sistem mai lucrativ, Dan Voiculescu a devenit arhitectul pertinent si migalos al noii Securitati. Ca sa poata exista din nou, Securitatea avea nevoie insa de o restauratie dupa care inca suspina unii romani. Ceea ce-l deosebeste pe vicepresedintele Senatului de nostalgicii de rand este intelegerea profunda a sensului schimbarilor postdecembriste”. Integral in EVZ.