Sari direct la conținut

Politic Show: Curtea de Conturi va verifica Academia lui Gabi Oprea; Eugen Tomac: In Romania sunt politicieni puternic legati de agenda rusa; Dragnea vrea sa se descotoroseasca de oamenii lui Ponta

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Curtea de Conturi va verifica Academia lui Gabi Oprea. Oficiali ai Curtii de Conturi au declarat, pentru timpolis.ro, ca vor verifica modul in care Academia de Studii de Securitate Nationala (ASSN) – institutie infiintata la initiativa fostului ministru de Interne Gabriel Oprea – a cheltuit fondurile alocate de la buget. Acest site scrie ca in Raportul de executie bugetara, din 31 ianuarie 2016, nu se regasesc toate fondurile de care dispune ASSN, de exemplu, cele provenite de la Ministerul Educatiei. Fondurile pentru 2015 au fost de 869.410 de lei (peste 190.000 de euro), iar pentru anul 2016 suma a fost majorata, cifrandu-se la 1.411.000 lei (mai mult de 310.000 de euro). „Nimeni, insa, nu poate indica in ce a constat cercetarea din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, facuta de academicienii ASSN, cercetare pe care Statul roman a platit-o”, scrie timpolis. ro, care a sesizat Curtea de Conturi. Din aceasta institutie fac parte, printre altii, Vasile Dancu, vicepremier, Dan Mihalache, ambasador la Londra si fost consilier prezidential, precum si Adrian Curaj, fost ministru al Educatiei. Eduard Hellvig, directorul SRI, s-a retras in 2015, iar Petru Toba, ministrul de Interne, si-a suspendat activitatea. Membrii ASSN primesc, prin lege, o indemnizatie egala cu salariul mediu pe economie, scrieEVZ.

Cati romani s-au inscris in Registrul electoral. Un numar de 6.081 de romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate s-au inscris, pana in data de 16 august, in Registrul electoral, pentru a putea vota la alegerile parlamentare, informeaza AEP, numarul de inscrieri fiind in crestere in ultima luna, de aproximativ 1.000 pe saptamana. Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) anunta ca, pana la data de 16 august 2016, au fost validate 6.081 de cereri de inscriere in Registrul electoral depuse de alegatorii romani cu domiciliul sau resedinta in strainatate. Dintre acestea, 4.789 mentioneaza optiunea pentru votul prin corespondenta, iar 1.292 pentru votul in sectiile de votare. Ultima informare a avut loc pe 8 august, cand in Registru erau inscrisi 5.481 de persoane. In luna august, ritmul de inscriere a fost de circa 1.000 de persoane pe saptamana, dupa ce in primele trei luni de cand a demarat programul, in luna martie, se inscrisesera in Registru sub 2.000 de persoane, anunaAdevarul.

Tariceanu stie cine va fi noul premier al Romaniei. Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a declarat marti seara ca presedintele PSD Liviu Dragnea are experienta necesara pentru a-si asuma functia de premier dupa alegeri si ca este adeptul ideii ca presedintele partidului sa fie si premier. „Eu cred ca (Liviu Dragnea – n.r.) are experienta necesara, poate sa-si asume aceasta functie. N-am discutat acest lucru cu el pentru ca si mie si lui ni se pare ca este prematur. (…) Ca o sa fie Liviu Dragnea sau ca o sa fie un membru de vaza al PSD, pentru ca au un manunchi de personalitati, asta ramane de vazut”, a declarat Tariceanu la Antena 3. Calin Popescu Tariceanu a spus a mai spus ca este mai degraba adeptul ideii ca premierul sa fie si presedinte de partid pentru ca exista o anumita coerenta intre decizia politica si actul guvernamental, dar ca, mai intai, trebuie obtinuta majoritatea parlamentara, informeazaGandul.

Dragnea vrea sa se descotoroseasca de oamenii lui Ponta. Noul lider al PSD vrea sa-i inlature de pe listele de candidati pentru Parlament pe cativa dintre fostii ministri, considerati ca fiind prea apropiati de Ponta, afirma surse din formatiunea social-democrata. Un prim semnal a fost dat de Liviu Dragnea acum cateva zile, cand a anuntat ca organizatiile judetene vor avea libertate in stabilirea candidatilor la parlamentare. „Cred ca va fi prima data cand nu voi trimite pe nimeni de la Bucuresti in niciun judet. Vor fi numai candidati din judet, din organizatia respectiva”, a afirmat liderul PSD, acum cateva zile. In realitate, el a dat un semnal ca fostilor ministri nu li se va asigura un loc eligibil pe listele din provincie. Potrivit surselor „Evenimentului Zilei”, cei vizati sunt Dan Sova, Eugen Teodorovici, Constantin Nita si Nicolae Banicioiu (cu mentiunea ca situatia acestuia din urma ar putea fi „reconsiderata”). Facem precizarea ca nici Liviu Dragnea, nici cei patru fosti demnitari ai guvernelor Ponta nu au putut fi contactati pana la ora publicarii acestui articol, scrieEVZ.

Eugen Tomac: In Romania sunt politicieni puternic legati de agenda rusa. Unirea Romaniei cu Basarabia lipseste de pe agenda politicienilor. Presedintele executiv al Partidului Miscarea Populara (PMP), deputatul Eugen Tomac, a declarat, marti, la dezbaterea de la Izvoru Muresului avand ca tema „Reunirea Basarabiei cu Romania, obiectiv national al romanilor pentru 2018”, ca acest subiect lipseste de pe agenda politicienilor romani, unii dintre ei fiind „cuplati” la tot ceea ce inseamna putere de decizie ruseasca. Intrebat daca in Romania exista parlamentari sau functionari pro-rusi, presedintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac, a spus: „Cunosc parlamentari care trec pragul Ambasadei Federatiei Ruse mai des decat trec pragul la biserica, mai des decat intra intr-o biserica. In Romania exista oameni politici care, desi nu o fac ostentativ, sunt extrem de puternic cuplati la tot ceea ce inseamna putere de decizie ruseasca”. In context, presedintele executiv al PMP a dat exemplul fostului premier Calin Popescu Tariceanu, care, in anul 2007, l-a primit „cu usile larg deschise pe un influent cetatean al Federatiei Ruse, Alexandr Kondyakov”, iar anul trecut „l-a invitat in Romania, la Bucuresti, in incinta Palatului Parlamentului, pe presedintele Dumei de Stat, care are interdictie in spatiul european”, anuntaAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro