Politic Show: Dupa ce si-a dat cu parerea despre alianta cu PNL, Geoana – "exclus" de Ponta din partid: "E independent, n-are legatura cu PSD"; Partidul lui Voiculescu ajunge in strada; Olosz Gergely intra in cursa pentru scaunul lui Marko Bela
Interesul bate Alianta. Cum explica liberalii din teritoriu de ce ar ramane alaturi de PDL-isti. Marian Bigiu: „E guvernare locala”. Lucian Iliescu: „Eu cu PSD mi-am retras ambasada”. Interesele din teritoriu bat aliantele de la centru. In timp ce PNL si-a dat mana cu PC si negociaza atragerea PSD in „Marea Alianta a Opozitiei”, liberalii din teritoriu nu se grabesc sa renunte la conventiile cu PDL-istii, refuzand sa-si faca socotelile dupa cum le dicteaza sefii de la Bucuresti. Semnale de razvratire au venit ieri chiar din partea a doi membri ai Biroului Politic Central al PNL: Lucian Iliescu, vicepresedinte in acest for, primar de Giurgiu, si Marian Bigiu, senator si sef al filialei Buzau. „Nu are legatura alianta dintre PNL si PC cu colaborarea noastra cu PDL. E vorba de o guvernare locala”, a explicat Bigiu pentru EVZ, argumentand ca pana acum PNL, in Buzau, a colaborat „foarte bine, pe chestiuni punctuale” cu PDL. „Daca se va face alianta si cu PSD, vom vedea, vom lua atunci o decizie privind PDL-ul”, a continuat Bigiu, scrie EVZ.
Dupa ce si-a dat cu parerea despre alianta cu PNL, Geoana – „exclus” de Ponta din partid: „E independent, n-are legatura cu PSD”. Cum se impart posturile intre pesedisti si liberali. Unii dintre social-democrati stramba din nas atunci cand ACD pretinde paritate electorala si post-electorala. Mircea Geoana spune ca paritate intre cele trei partide nu poate exista. Victor Ponta ii transmite fostului lider ca parerea lui nu conteaza, nevand vreo „legatura” cu PSD. PSD si nou nascuta ACD vor ca, in cel mult doua luni, sa puna pe hartie intelegerea lor privind o platforma politica stanga-dreapta, care sa darame guvernul si sa-l trimita acasa de la Cotroceni pe presedintele Traian Basescu. Greul negocierilor abia acum incepe. Surse din PSD au declarat pentru gandul ca este „neconvenabila” o impartire paritara a tuturor functiilor, portofoliilor, locurilor din Parlament si din administratia locala, asa cum a cerut, luni seara, ACD, anunta Gandul.
Partidul lui Voiculescu ajunge in strada? Formatiunea controlata de Dan Voiculescu ar putea fi scoasa din imobilul ultracentral in care isi are sediul, dupa ce zilele trecute RAAPPS a cerut in instanta evacuarea. Dupa scandalul declansat de evacuarea Partidului Romania Mare din sediul sau, un nou partid intampina acum acelasi gen de probleme, Partidul Conservator, al lui Dan Voiculescu. Pe 6 ianuarie, Regia Autonoma „Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAAPPS) a introdus la Judecatoria Sectorului 1 o actiune prin care cere magistratilor sa emita o hotarare de evacuare a PC din cladire, termenul de solutionare fixat de instanta fiind 8 septembrie a.c.. Directorul RAAPPS nu a putut fi contactat ieri de RL pentru a ne lamuri asupra demersului institutiei pe care o reprezinta. Presedintele PC, Daniel Constantin, ne-a declarat, in schimb, ca nu poate fi vorba decat de sediul central al formatiunii, situat pe strada Muzeul Zambaccian, din Capitala. De altfel, spune Constantin, partidul nu mai are alt sediu din patrimoniul Regiei. Totusi, demersul in justitie facut de RAAPPS tulbura apele la varful formatiunii lui Voiculescu, informeaza Romania Libera.
Olosz Gergely intra in cursa pentru scaunul lui Marko Bela. Liderul deputatilor UDMR Olosz Gergely isi va oficializa astazi candidatura la sefia Uniunii, fiind al treilea aspirant la locul lasat vacant de Marko Bela, dupa Petre Eckstein Kovacs si Kelemen Hunor. Odata cu candidatura lui Olosz Gergely, lupta pentru succesiune in UDMR devine mai stransa. Spre deosebire de Kelemen Hunor, cotat pana acum cu prima sansa, liderul deputatilor Uniunii beneficiaza, potrivit unor surse din UDMR, si de sprijinul FIDESZ. In acest context, el are un ascendent in relatia cu Laszlo Tokes, care s-ar fi declarat dispus sa nu-si mai oficializeze partidul- alternativa la UDMR in conditiile in care Uniunea restabileste relatia cu Budapesta. De altfel, Olosz a declarat recent ca locul episcopului reformat este alaturi de UDMR, neexcluzand chiar regasirea acestuia intr-o viitoare formula de conducere, scrie EVZ.
Romania, la penita Montblanc. Politicianul de la noi nu mai stie sa scrie cu pixul. Montblanc, „stiloul prezidential” sau „cadoul pentru demnitari”, a facut istorie in ultimul deceniu, devenind dintr-un accesoriu de prestigiu o „fita” a potentatilor. De la Ion Iliescu, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, instrumentele de scris Montblanc au insotit toate deciziile majore ale statului roman. Nu a existat onomastica, zi de nastere, tratat important in care Montblanc sa nu fie parte. Cat costa totusi acest accesoriu, relativ banal? Pretul de pornire este de cateva sute de euro, iar modelele de colectie pot depasi zeci de mii de euro. Cu toate ca ne proclamam o tara in criza, Montblanc se regaseste in servietele tuturor reprezentantilor clasei politice, devenind aproape un bun comun. In Germania, stilourile de lux Montblanc au fost introduse in „Cartea neagra a risipei pe bani publici”, anunta Puterea.