Sari direct la conținut

Politic Show: Horatius Dumbrava: "Parlamentul, prin masurile sale, afecteaza independenta justitiei"; Crin Antonescu: "Am mai multa incredere in George Maior decat in Teodor Melescanu"; Expert Forum a lansat o petitie pentru a "atrage atentia institutiilor europene in legatura cu abuzurile noii Puteri politice"

HotNews.ro
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto
POLITIC SHOW, Foto: Colaj foto

Horatius Dumbrava: „Parlamentul, prin masurile sale, afecteaza independenta justitiei”. Judecatorul arata ca din cauza nesigurantei politice, Comisia Europeana ar trebui sa mentina Mecanismul de Control si Verificare. Fostul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horatius Dumbrava, considera ca in aceste momente tulburi de pe scena politica, justitia ar trebui monitorizata in continuare de comisarii europeni. Judecatorul a venit in redactia EVZ vineri dupa-amiaza si a asistat, in fata televizorului, la anuntul Curtii Constitutionale privid amenintarea judecatoarei Aspazia Cojocaru. „Este o atingere adusa sigurantei statului”, a spus stupefiat Horatius Dumbrava. Evenimentul Zilei: Domnule judecator, cum se vede din CSM starea actuala a politicii romanesti? Afecteaza cumva sistemul judiciar si aici ne referim, in primul rand, la independenta sistemului? Horatius Dumbrava: Afecteaza. Noi ne uitam cu foarte mare atentie la ce se intampla. Deciziile politice, sigur, nu le comentam, dar este extrem de important, in acest moment, ce se intampla pe scena politica. Vorbesc de aceasta perioada extrem de tulbure, in raport cu Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Pentru ca statul roman are niste obligatii de indeplinit, ori toata aceasta turbulenta politica, din pacate, obtureaza obligatiile pe care statul roman le are de facut in raport cu Comisia Europeana, scrie EVZ.

Crin Antonescu: „Am mai multa incredere in George Maior decat in Teodor Melescanu”. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, duminica, la Antena 3, ca are mai multa incredere in directorul Serviciului Roman de Informatii( SRI) decat in directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE). „Am mai multa incredere in George Maior decat in Teodor Melescanu”, a declarat Crin Antonescu. George Maior, este directorul Serviciului Roman de Informatii, fost senator PSD, in vreme ce Teodor Melescanu, directorul Serviciului de Informatii Externe, a ocupat functii de conducere in Partidul National Liberal. Cat despre subiectul privind gratierea lui Adrian Nastase, Antonescu a precizat ca nu intra in atributiile unui presedinte interimar. „Nu se pune problema gratierii lui Adrian Nastase de catre Crin Antonescu, presedinte interimar, pana in 29 iunie sau eventual pana la alegeri”, a spus Antonescu, citat de Adevarul.

Expert Forum a lansat o petitie pentru a „atrage atentia institutiilor europene in legatura cu abuzurile noii Puteri politice”. Organizatia Expert Forum a lansat, duminica, o petitie adresata Comisiei Europene prin ccare incearca sa semnaleze „derapajele Puterii de la regulile statului de drept”. In petitia „Romanian citizens and civil society warning: the Blitzkrieg against the rule of law in Romania continues” („Cetatenii romani si societatea civila avertizeaza: ‘blitzkrieg-ul’ impotriva statului de drept din Romania continua”) organizatia Expert Forum atrage atentia asupra urmatoarelor fapte: Modificarile aduse legii Curtii Constitutionale prin incalcarea constitutiei (art 115 al 6); Decizia de inlocuire a Avocatului Poporului, singurul care poate contesta la Curtea Constitutionala neconstitutionalitatea unor ordonante de urgenta; Inlocuirea prin incalcarea legii a sefilor celor doua Camere ale Parlamentului, Senat si Camera Deputatilor, presedintele Senatului fiind si presedinte interimar in cazul suspendarii Presedintelui, informeaza Romania Libera.

Lovitura de stat in patru acte: motivele pentru care referendumul este ilegal. Presedintele Traian Basescu, suspendat de Parlament, a sesizat Curtea Constitutionala (CCR) in legatura cu existenta unui conflict de natura constitutionala intre seful statului si forul legislativ. Cel mai probabil CCR va da o solutie in cursul zilei de luni. Marti, Curtea este chemata sa stabileasca daca schimbarea presedintelui Senatului si al Camerei Deputatilor a respectat sau nu legea fundamentala. EVZ trece in revista cele mai flagrante incalcari ale Constitutiei si ale legilor in vigoare de care se face vinovata actuala Putere in tentativa sa de indepartare din functia de presedinte a lui Traian Basescu. Ofensiva USL asupra institutiilor statului a inceput prin schimbarea Avocatului Poporului. Motivul: obtinerea controlului asupra acestei institutii, singura care putea ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta ale Guvernului. Prin numirea in locul lui Gheorghe Iancu a lui Valer Dorneanu, omul de casa al PSD, USL a pregatit terenul pentru simplificarea, prin ordonante de urgenta, a procedurilor de suspendare si demitere a presedintelui Traian Basescu. Este vorba de modificarea legii de functionare a Curtii Constitutionale si modificarea Legii referendumului, scrie EVZ.

Suspendarea lui Basescu, prima zi de campanie. Cu un rezultat previzibil in urma negocierilor de culise, actorii politici au folosit sedinta dedicata suspendarii pentru a-si testa mesajele catre alegatori. Parlamentul a decis, vineri, suspendarea presedintelui Traian Basescu cu 256 de voturi pentru si 114 impotriva. Referendumul pentru demiterea presedintelui va avea loc pe 29 iulie, iar, pana atunci, Crin Antonescu va fi presedinte interimar. Decizia Parlamentului nu a fost o surpriza, desi in cursul diminetii liderii USL au avut ceva emotii. USL are doar 215 voturi fata de necesarul de 217 pentru suspendare, si avea nevoie de cele 27 ale UDMR si cele 24 ale UNPR. Daca joi, UDMR si UNPR sprijineau USL, cele doua partide au inceput sa ezite dupa negocieri cu liderul PDL, Vasile Blaga. Victor Ponta si Crin Antonescu au avut o noua runda de discutii cu liderii UDMR si UNPR convingandu-i sa voteze suspendarea. In schimb, liderii UNPR ar putea primi locuri eligibile la alegerile parlamentare, iar cei ai UDMR urmeaza sa fie cooptati la guvernare, dupa alegeri, anunta Adevarul.

Raluca Turcan: Fac apel la cetateni sa apere la referendum statul de drept si justitia. Vicepresedintele PDL Raluca Turcan a declarat ca face un apel la cetateni „sa apere la referendum functionarea statului de drept si a justitiei”. „Pentru toti care cred ca justitia poate fi una si pentru un cetatean obisnuit si pentru un fost prim-ministru ca Adrian Nastase, fac un apel sa apere la acest referendum functionarea statului de drept si a justitiei. Impotrivindu-se abuzurilor USL, romanii isi pot lua statului inapoi si isi pot apara democratia de abzuri”, a precizat Raluca Turcan. Ea a spus ca isi doreste, ca cetatean, „un loc al normalitatii si al decentei”, iar „politicienii sa nu se ascunda de justitie, institutiile statului sa functioneze, legea sa fie una pentru toti si sa fie respectata”. „Vrem o justitie libera de presiuni politice, vrem o politica curata, vrem o coalizare a tuturor acelor forte civice si politice care cred ca legea si institutiile trebuie aparate pentru ca asa ele servesc romanilor, nu unor politicieni care tremura de frica justitiei”, a mai spus Raluca Turcan, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro