Politic Show: Hrebenciuc isi pune cenusa in cap. Iliescu condamna „stridentele” euforiei pesediste din noaptea de 6 decembrie; Riscul contestarii alegerilor: "tsunami economic"; Geoana contesta alegerile ca sa ramana presedinte al PSD; Ceea ce a facut diferenta
Hrebenciuc isi pune cenusa in cap. Iliescu condamna „stridentele” euforiei pesediste din noaptea de 6 decembrie. Nastase isi indeamna colegii sa nu-i ia gatul lui Geoana. Luni seara, scara interioara din lemn pe care liderii PSD urca la etajul doi, unde se tine ceea ce Adrian Nastase numeste „terapia de grup”, scartaie din toate incheieturile. Daca n-ar fi acest scartait persistent, semn al unor fiinte cu greutate si greutati, ai zice ca sediul central din Kiseleff este bantuit de niste prezente spectrale. Rar se aude vreo vorba. Unul cate unul, urca spre sala de sedinte Viorel Hrebenciuc, Liviu Dragnea, Ion Iliescu, Adrian Nastase si, in cele din urma, Mircea Geoana, care parca a mai pus sub ochi un rand de cearcane. In aerul greu, inchis, plutesc franturi de cuvinte…”sondaje”…”diaspora”…”furati”. Desi nimeni nu-i pronunta numele, infrangerea este in ochii tuturor, cu o mica exceptie, scrie Gandul.
Riscul contestarii alegerilor: „tsunami economic”. Contestarea la Curtea Constitutionala a rezultatului alegerilor de catre PSD va prelungi iesirea Romaniei din criza. Incertitudinea politica actuala, declansata de gestul PSD si alimentata in plus de spaima ca Basescu nu va fi in stare sa inchege rapid un guvern stabil, ii face pe specialisti sa se gandeasca la un „tsunami economic”. Consecintele eventualei repetari a alegerilor vizeaza scumpirea imprumuturilor contractate pentru plata pensiilor si a salarii, devalorizarea leului si periclitarea acordului cu FMI. Analistii americani de la Stratfor vorbesc chiar de riscul unor revolte de strada, scrie Romania libera.
Social-democratii pretind ca au „camioane de probe” despre fraudele electorale. PSD a depus ieri la Curtea Constitutionala cererea de anulare a turului II al alegerilor prezidentiale si de repetare a scrutinului. In paralel, PSD contesta rezultatele si la Biroul Electoral Central. Pe langa contestatia depusa la Curtea Constitutionala, social-democratii au lansat o serie intreaga de acuzatii verbale la adresa PDL. Liderul PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, a spus ca ministrii Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu s-au intalnit la Ministerul de Interne ca sa discute cum sa acopere fraudele, scrie Romania libera.
Geoana contesta alegerile ca sa ramana presedinte al PSD. Prin contestarea rezultatului votului de duminica, grupul de lideri din jurul sefului social-democratilor cauta sa se mentina la conducerea partidului. Un grup de lideri PSD ii intretine lui Mircea Geoana iluzia ca este „adevaratul presedinte” al Romaniei. Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Liviu Dragnea, Marian Vanghelie, Victor Ponta si Cozmin Gusa sunt cei care il imping pe Geoana sa nu accepte rezultatele votului si sa se agate de ideea ca alegerile au fost furate. Scopul contestarii alegerilor este mentinerea lui Geoana in functia de presedinte al PSD, dar mai ales conservarea propriei lor puteri in partid, scrie EvZ.
Ce aleg azi liberalii: cu Crin in opozitie sau cu Calin la guvernare? Antonescu va flutura azi demisia. Surse din partid au declarat, ieri, pentru Gandul ca Antonescu va ameninta azi ca va pleca din fruntea partidului daca PNL intra la guvernare alaturi de PD-L. Sursele citate spun ca nu este vorba despre o simpla amenintare si ca Antonescu va face acest lucru daca liderii locali trec de partea lui Tariceanu si accepta oferta lui Traian Basescu de a guverna alaturi de democrat-liberali. Crin Antonescu nici nu ar putea face altceva, data fiind campania electorala si discursurile postelectorale antibasesciene ale liderului PNL, scrie Gandul.
In „Ceea ce a facut diferenta„, Mircea Kivu afirma ca atunci „Cand o decizie atat de importanta pentru soarta unei tari, cum este alegerea sefului statului pentru urmatorii cinci ani, este luata in urma unei diferente de 70.000 de voturi, ce reprezinta mai putin de o jumatate de procent din populatia cu drept de vot, este firesc sa te gandesti care a fost elementul hotarator pentru ca balanta sa se incline intr-o parte, si nu in cealalta. Raspunsurile posibile sunt multiple, si am sa enumar doar cateva dintre ele”. Integral in Romania libera.
Ioana Lupea, in „Arhanghelii reconcilierii„, sustine ca „Reconcilierea nationala propovaduita de Mircea Geoana si Crin Antonescu in campania electorala este doar un alt alibi al urii. Faptul ca PSD, secondat vocal de liberali, a contestat rezultatul alegerilor cu o asemenea violenta ne arata ca pacea promisa in „proiectul Johannis” nu putea exista decat in termenii stabiliti de echipa invingatoare, eventual fara prizonieri. Pace sa fie, dar doar in conditiile noastre este mesajul pe care-l transmit implicit liderii social-democrati si liberali, prin actiunile de dupa anuntarea rezultatului. Altfel e razboi pana la anihilarea adversarului”. Integral in EvZ.