Politic Show: In capul lui Ponta e un haos mai mare decat in Grecia; Cum a primit UDMR o vila gratis la Oradea; Cum vede Nastase evolutia crimei organizate in cei sapte ani de cand nu mai conduce Romania
In capul lui Ponta e un haos mai mare decat in Grecia. Premierul Greciei, socialistul Georgios Papandreou, a parut, pentru o zi, ca este dispus sa joace cu functia pe masa, anuntand un referendum pe tema planului de salvare oferit de UE. Suficient pentru ca un alt socialist de pe meleagurile noastre, Victor Ponta sa se grabeasca sa aduca elogii „prietenului” sau grec. In 2009, liderul PSD se opunea unui alt plebiscit, cel propus pentru revizuirea Constitutiei. Grabit, Victor Ponta s-a apucat sa scrie pe blog ca este un suporter al premierului Greciei si ca este de acord cu decizia privind organizarea referendumului. La doar cateva ore dupa postarea laudativa „Bravo Papandreou!”, pe fondul presiunilor internationale, al criticilor propriilor colegi de partid, dar si de teama pierderii Puterii, premierul Greciei a facut un mare pas inapoi. A anuntat ca propune negocieri cu opozitia conservatoare pentru adoptarea noului pachet de asistenta financiara, scrie EVZ.
Cum a primit UDMR o vila gratis la Oradea. Rozalia Biro, sefa Consiliului Reprezentantilor Unionali ai UDMR si viceprimar al Oradei, este acuzata de conflict de interese pentru ca a inchiriat o vila de 230 metri patrati pentru o suma modica unei fundatii printre ai carei membri fondatori se afla. Desi a incalcat contractul, fundatia condusa de deputatul Petre Lakatos a fost scutita chiar si de chiria de 150 de lei pe luna. Lakatos este printre contestatarii legislatiei privind conflictul de interese. Agentia Nationala de Integritate a sesizat justitia in cazul Rozaliei Biro, viceprimar al municipiului Oradea inca din 2001, pentru ca a semnat in 2006, in calitate de inlocuitor al primarului, un contract de inchiriere a unei cladiri care in acel moment nici macar nu se afla in patrimoniul primariei. Chiria, stabilita in urma unei licitatii dubioase, este modica – 150 de lei pe luna, plus TVA, timp de 10 ani. Integral in Romania Libera.
Cum vede Nastase evolutia crimei organizate in cei sapte ani de cand nu mai conduce Romania. „Tara a ajuns sa fie ocupata de interlopi in cei sapte ani de cand nu mai sunt eu prim-ministru”. Cam asa s-ar putea traduce afirmatiile de astazi ale lui Adrian Nastase, care face pe blogul sau o analiza personala a cauzelor ascensiunii clanurilor infractionale. In 2004, ultimul an al mandatului sau de premier, Nastase declara ca in Romania nu exista crima organizata. Presedintele Consiliului National al PSD considera ca interlopii au ajuns sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. „In fiecare dimineata, jurnalele de stiri incep cu relatarea fie a unui caz de retinere din lumea interlopilor, fie de perchezitii la casele diversilor membri de clanuri, fie cu o interventie in forta, undeva in tara, in acelasi registru. M-am ingrozit zilele trecute vazand ce au putut face niste camatari din Ialomita unor familii care le-au cazut in plasa. Clanurile mafiote sau de interlopi au devenit parte din viata noastra de zi cu zi. Sunt ca niste vecini enervanti, cu care tot mai multi tind sa se obisnuiasca, relateaza Puterea.
PDL i-a pus gand rau lui Geoana. Chelaru: Simpla gogoasa pentru presa. Motivul invocat de Oltean ar fi obstructionarea activitatii Camerei superioare a Parlamentului. „In Senat se constata o obstructionare si o blocare a activitatii parlamentare cum n-a fost niciodata, iar motorul acestei obstructionari este presedintele Senatului, domnul Mircea Geoana”, a declarat Oltean, citat de Agerpres. „Nu va ascund ca, la aceasta ora, coalitia cauta solutii prin care sa demareze procedurile parlamentare pentru demiterea domnului Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, pentru ca s-a dovedit a fi categoric un pion important in blocarea activitatii parlamentare”. Liderul PDL spune ca Mircea Geoana a ignorat inclusiv rugamintile presedintelui Traian Basescu si ale premierului Emil Boc de a urgenta adoptarea unor acte normative extrem de importante, informeaza EVZ.
Parlamentul devine, de bunavoie, unicameral. Camera Deputatilor a adoptat ieri tacit proiectul lui Cezar Preda (PDL), care ar permite ofiterilor SRI sa devina organe speciale de cercetare penala. Tot ieri, Senatul a adoptat tacit Legea asistentei sociale, prin care sunt restranse drastic ajutoarele sociale. Sunt doar doua cazuri importante dintre sutele existente. Numai in luna octombrie, la Senat au fost constatate 31 de adoptari tacite, iar la Camera Deputatilor, 19. In total, 50 de proiecte de lege, unele dintre ele importante, chiar si in procedura de urgenta, care vor fi adoptate prin votul unei singure Camere. Printre proiectele trecute tacit? Cel care spune ca demnitarii cu mai putin de 3% din actiunile unei firme nu mai trebuie sa declare contractele cu statul de care beneficiaza respectiva firma, initiat de senatorul PNL Emilian Francu. Dar si cel care stabileste ca autoritatile din domeniul apararii, ordinii publice si sigurantei sa ceara aprobarea prealabila a Parlamentului daca este vorba de contracte de achizitie publica cu o valoare mai mare sau egala cu echivalentul a 25 milioane de euro, anunta Romania Libera.