Sari direct la conținut

Politic Show: Mai poate alege Romania intre Est si Vest?; Dan Diaconescu a luat fata PDL; "Pacostea", pusa la punct de Ponta

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

„Pacostea”, pusa la punct de Ponta. Prim-ministrul Victor Ponta s-a folosit de primul prilej pentru a incerca sa potoleasca starea de neliniste iscata de declaratiile aiuritoare ale ministrului de Externe. „Pozitia mea fata de angajamentele pe care Romania si le-a asumat in fata Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) si in fata partenerilor din SUA este convergenta cu ceea ce si-au asumat pana acum presedintele si primul ministru. Aici nu o sa fie nici o schimbare de politica. Parteneriatul nostru principal este cu Uniunea Europeana, cu NATO si, sigur, cu SUA”, a declarat premierul, ieri, la Targu Jiu, cu ocazia lansarii candidatilor locali ai PSD. Integral in EVZ.

Dan Diaconescu a luat fata PDL. Partidul Poporului este cotat cu 18,7%, iar democrat-liberalii au 18%, potrivit sondajului IMAS pe luna aprilie. USL continua sa conduca in preferintele romanilor cu 48,7% din voturi, potrivit barometrului „Adevarul” realizat de IMAS in luna aprilie 2012. Alianta dintre PSD si PNL este sub obiectivul declarat de a depasi 50% din voturi, insa sondajul a fost realizat intr-un moment in care USL nu ajunsese inca la guvernare, anunta Adevarul.

PDL isi apara primarii atacati de Guvern la portofel. PDL strange randurile in jurul primarilor amenintati de noul premier, Victor Ponta, cu un control privind modul in care au fost cheltuite sumele alocate de Guvernul Ungureanu din Fondul de rezerva dar, mai ales, cu retragerea finantarilor abia primite luna trecuta. Ponta a anuntat, ieri, ca va solicita un control care va incepe de astazi si va fi derulat de ministerul Finantelor si Corpul de Control al primului ministru, pentru ca „are dubii” in ceea ce priveste modul in care au fost folosite aceste fonduri, informeaza EVZ.

Mai poate alege Romania intre Est si Vest? La aproape zece ani de la primirea Romaniei in NATO exista inca mai ales in randul elitelor politice si economice autohtone interese care mizeaza pe influenta Moscovei si care pot fi detectate pornind de la maruntele, dar vitalele lor acte de obedineta. Fara sa tina cont de abuzul inevitabil de analogii, primul pas facut pe liderii USL pentru a-si demonstra directiile de politica externa si economica, a fost impunerea unui moratoriu impotriva companiei americane Chevron, care avea un contract de explorare, nu de exploatare, a gazelor de sist, relateaza Romania Libera.

Reforma statului? Restauratie? Traian Basescu a lansat temele propagandistice ale reactiilor sale viitoare, ca si pe cele ale intregului arsenal democrat liberal din subordine, in saptamanile si lunile ce vor urma – conservatorii antireformisti, cei care se pregatesc sa impuna Romaniei restauratia, sunt cei care vor incerca sa distruga, sa anihileze, sa faca, deci, disparute toate eforturile si toate institutiile rezultand din opera de reforma a statului. Continuarea in EVZ.

Ce inseamna votul uninominal majoritar. Daca USL modifica sistemul electoral asa cum a anuntat, vom scapa de candidatii intrati in Parlament de pe locul doi sau chiar trei, dar vom avea parte de alte ciudatenii si contradictii. Partide cu 10-15% ar putea, cu ceva ghinion, sa nu aiba nici un reprezentant in viitorul Legislativ, in timp ce ar putea accede reprezentanti ai formatiunilor mici. Sa luam un prim scenariu: intr-un colegiu, favoriti sunt, sa spunem, candidatii USL si PDL. In aceasta ordine, asa ca reprezentantul Uniunii isi adjudeca mandatul. Candidatul PPDD se situeaza pe locul trei si, ca atare, iese din joc, chiar daca formatiunea strange, la nivel national, suficiente voturi pentru a obtine mai bine de o zecime din mandate, informeaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro