Politic Show: Nici macar Blaga, Gorghiu si Geoana nu au luat in serios protocolul PNL-PSRO; Cum incearca PNL sa obtina alegeri in doua tururi; Votul in cazul Voicu ar putea fi o surpriza
Nici macar Blaga, Gorghiu si Geoana nu au luat in serios protocolul PNL-PSRO. Chiar daca semnarea protocolului dintre PNL si PSRO a fost anuntata cu surle si trambite de catre Mircea Geoana, la evenimentul de ieri nu au participat co-presedintii liberali, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, si nici presedintele PSRO, Mircea Geoana. Faptul ca protocolul nu a fost luat in serios a fost demonstrat de faptul ca cele doua partide au organizat o conferinta de presa la care au participat doar Mihai Voicu si Cezar Preda din partea PNL, respectiv Florentin Gust din partea PSRO (foto). De altfel, pe holuri, liberalii ironizau formatiunea lui Geoana. „Oamenii nu inteleg si nici nu ii intereseaza ca noi am facut alianta asta ca si contrapondere la alianta PSD-UNPR- ALDE. Ei vad ca noi neam aliat cu Prostanacul (n.r. – porecla data de Ion Iliescu lui Mircea Geoana)”, spunea un liberal.Miza adevarata a colaborarii dintre cele doua partide, dincolo de dorinta PNL de a nu parea izolat pe scena politica, este aceea de a avea doi reprezentanti in sectiile de votare: liberali si reprezentanti ai formatiunii lui Geoana, scrieEVZ.
Kelemen Hunor, despre legea defaimarii: Se poate, daca nu ai alta treaba, sa scrii un astfel de proiect. Este o abordare gresita. UDMR va vota impotriva legii defaimarii sau se va abtine, in functie de raportul Comisiei juridice, si „in niciun caz” nu va vota pentru proiect, a declarat luni seara liderul UDMR, Kelemen Hunor. „Unii au zis ca asta s-ar putea sa fie si in folosul comunitatii maghiare (legea defaimarii, n.r.) fiindca ca noi permanent suntem injurati si pe Facebook, si in mediul online, dar nu numai, daca va uitati la cateva emisiuni de la televiziunile private. (…) Important este ca este o abordare gresita, noi vom vota impotriva sau ne vom abtine, in functie de raport, dar in niciun caz nu vom vota pentru acest proiect de lege”, a afirmat presedintele UDMR la TVR. El a mai spus ca nu poate sa comenteze noua forma a proiectului de lege inainte sa citeasca raportul Comisie juridice pentru a vedea „care sunt nuantele”, insa a respins clar posibilitatea ca UDMR sa sustina initiativa, indiferent de forma sa finala, anuntaAdevarul.
Victor Ponta isi lanseaza miercuri fundatia Black Sea Regional Projects. Fostul premier Victor Ponta a declarat luni ca Fundatia Black Sea Regional Projects va fi lansata miercuri, precizand ca in fundatie vor fi invitati lideri politici si diplomati, fara a oferi insa niciun nume. Fostul premier a precizat ca va invita si lideri ai PSD sa faca parte din organizatia sa. Victor Ponta a fost intrebat daca il va invita si pe Crin Antonescu, fostul sau partener din conducerea USL. „Nu, stiti foarte bine ca fiecare e cu drumul lui in viata. Asta nu inseamna ca nu am sentimente pozitive fata de Crin”, a comentat Ponta. Lansarea Fundatiei Black Sea Regional Projects va avea loc, miercuri, la ora 19.00, intr-o locatie care va fi anuntata ulterior, informeazaGandul.
Cum incearca PNL sa obtina alegeri in doua tururi. Partidul National Liberal a facut primul pas in incercarea de a aduce legea alegerilor locale in fata Curtii Constitutionale, pentru a bloca alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin. Dupa ce premierul Dacian Ciolos a refuzat sa modifice legea alegerilor locale prin ordonanta de urgenta, PNL incearca sa obtina revenirea la doua tururi de scrutin prin procedura contenciosului administrativ. Procedura se anunta lunga si complicata, iar liberalii au la dispozitie mai putin de patru luni – alegerile ar urma sa fie organizate pe 5 iunie. Deocamdata Partidul National Liberal a facut primul pas: a depus la Secretariatul General al Guvernului (SGG) plangerea prealabila pe tema alegerii primarilor in doua tururi de scrutin, procedura necesara pentru a se putea depune actiunea in contencios administrativ. Actiunea liberalilor a venit dupa ce Guvernul a adoptat saptamana trecuta hotararile privind organizarea alegerilor locale pe data de 5 iunie, cu un singur tur de scrutin in cazul primarilor, asa cum prevede legea in vigoare, scrieRomania Libera.
Votul in cazul Voicu ar putea fi o surpriza. In mai putin de o ora si jumatate,deputatii juristi au dat aviz pozitiv pentru retinerea si arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun. Vizibil afectat, Voicu a venit la sedinta Comisiei pentru a-si sustine punctul de vedere, spunand jurnalistilor ca nu este „ingrijorat”, ci „necajit” pentru ceea ce i se intampla. Altadata comunicativ cu presa, Voicu a explicat ca nu poate sa spuna mai multe pentru ca avocatii l-au sfatuit sa nu dea informatii. Spre deosebire de votul in cazul deputatului Nicolae Paun, in speta lui Madalin Voicu rezultatul a fost strans: 10 voturi „pentru” si 9 „impotriva” retinere sale, respectiv 10 voturi „pentru” si 8 „impotriva” arestarii, anuntaEVZ.