Sari direct la conținut

Politic Show: PC, cu botul pe labe. Rau cu PSD si PNL, dar mai rau fara; Sceptici pentru noua Constitutie; CSM vrea sa-l tina pe ministrul justitiei departe de sanctionarea magistratilor; Corina Cretu, lui Cristian Preda: L-ati fi vazut pe Corneliu Coposu alaturi de Boc, Basescu si Oprea?

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

PC, cu botul pe labe. Rau cu PSD si PNL, dar mai rau fara. Cu Dan Voiculescu umilit in confruntarea cu Victor Ponta si Crin Antonescu, in PC optiunea candidaturilor separate se aude tot mai slab: primeaza supravietuirea in fata demnitatii. Pozitia de forta a copresedintilor USL in relatia cu PC a cam retezat avantul conservatorilor dupa noi candidaturi. Cu exceptia catorva lideri de filiale, care continua sa marseze pe necesitatea candidaturilor separate, calculele conduc spre o concluzie amara pentru ei: fara sprijinul PSD si PNL, nu au nici o sansa sa-si pastreze actuala reprezentare, daramite sa-si dubleze numarul de consilieri locali, tinta PC pentru viitoarele locale. Liderii de filiale PC au fost convocati astazi la centru: oficial, pentru pregatirea alegerilor de anul viitor, neoficial, pentru a a-si spune parerea cu privire la avantajele si dezavantajele ramanerii in USL. Cu exceptia a sase judete, candidatii PC nu au avut loc de cei ai PSD si PNL, desi primariile de la Galati si Focsani le faceau cu ochiul. Conservatorii sunt insa mai nemultumiti de tratamentul de subordonati aplicat de Victor Ponta si Crin Antonescu, scrie EVZ.

Corina Cretu, lui Cristian Preda: L-ati fi vazut pe Corneliu Coposu alaturi de Boc, Basescu si Oprea? Europarlamentarul PSD Corina Cretu comenteaza afirmatiile lui Cristian Preda, potrivit caruia doar PNTCD ar fi un aliat natural al Miscarii Populare, iar Corneliu Coposu nu s-ar fi aliat cu USL, intrebandu-l pe democrat-liberal daca seniorul taranist s-ar fi putut alatura lui Basescu ori Oprea. „Aflat pe marginea prapastiei, PDL cauta oaste de stransura pentru alegerile de anul viitor. Tot ce se poate inregimenta politic e binevenit pentru PDL. Pana si menajeria OTV pare a fi o potentiala aripa de lupta politica. Constient de fragila sa pozitie electorala, PDL cauta sa se extinda si in zona populista, dezvoltand ramificatii spre PRM sau PNG. Mizand pe toate acestea, dar si pe arsenalul de mituire electorala, votul prin corespondenta a diasporei, diversele tehnici de fraudare, puterea incearca sa atace din toate partile. Aceasta crestere a agresivitatii incearca sa compenseze noile esecuri ale administratiei Basescu-Boc – amanarea aderarii la Schengen si gestiunea economica deficitara”, sustine Corina Cretu, anunta Gandul.

Maricica Puica razand: „Uite-l si pe domnu’ presedinte… Ma lesi! „; Basescu amuzat: „Ma lesi!” Presedintele Traian Basescu a glumit, marti, cu fostii campioni ai Romaniei, la inaugurarea noului sediu al COSR, replica fostei atlete Maricica Puica – „Ma lesi!” – starnind rasul sefului statului, atitudinea lui fiind de altfel una destinsa pe tot parcursul evenimentului. Presedintele Traian Basescu a ajuns cu cateva minute inaintea inceperii ceremoniei. Dupa ce a dat mana cu Ivan Patzaichin, seful statului s-a imbratisat cu Nadia Comaneci, cu care a schimbat cateva cuvinte. Dupa discursurile oficiale ocazionate de inaugurarea noului sediu al COSR si Muzeului Olimpic, Traian Basescu a vizitat birourile cladirii si a ciocnit o cupa de sampanie cu cativa dintre fostii campioni romani. Seful statului a pus apoi cateva lopeti cu pamant la radacina unui pin, lucru pe care l-au facut si seful Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge, dar si presedintele COSR, Octavian Morariu, informeaza Gandul.

Sceptici pentru noua Constitutie. UDMR ar vrea revizuirea Constitutiei, dar intr-o cu totul alta forma decat cea propuse de PDL. Motiv pentru care presedintele UDMR, Hunor Kelemen, a afirmat marti ca nu crede ca se va contura o majoritate de doua treimi pentru amendarea Legii Fundamentale. „Noi am depus cateva amendamente, incepand de la primul articol si pana la ultimul. Si, sigur, vom sustine in Comisie (Comisia pentru revizuirea Constitutiei – n.r. ) aceste amendamente, dar important este ca in acest moment, din ce simt si vad eu, nu am impresia ca se contureaza o majoritate de doua treimi pentru amendarea Constitutiei. Noi, in continuare, propunem clarificarea articolului 1 in ceea ce priveste doar sintagma de „stat national” si nu celelalte prevederi sau celelalte aspecte”, a spus Kelemen Hunor. Intre amendamentele cu care UMDR nu este de acord, liderul maghiar a amintit si reducerea numarului de parlamentari, respectiv ideea de Parlament unicameral, scrie Puterea.

Voiculescu: „Nu am nicio miza cu Traian Basescu”. Dupa ce Crin Antonescu i-a reprosat ca atitudinea sa nu ajuta USL, ci pe Traian Basescu, Dan Voiculescu a simtit nevoia sa explice care este relatia sa cu seful staului. „Nu am cu acest om nicio miza personala. Am vazut printre primii cat de nociv este un astfel de presedinte, cat rau poate aduce acestei natiuni un aventurier veleitar fara minime repere istorice, culturale si politice”, sustine Dan Voiculescu intr-un comunicat de presa in care face un „rezumat” al relatiei sale cu seful statului, amintind ca in 2004 Basescu a venit la Grivco sa-i ceara sa faca un guvern impreuna, iar el a acceptat sa sustina guvernul PNL-PD. Presedintele fondator al PC aminteste si de anul 2007, cand a condus Comisia care l-a suspendat pe Traian Basescu, precizand ca si-a asumat aceasta responsabilitate ”intelegand foarte bine care sunt riscurile intr-un moment in care popularitatea lui Traian Basescu era ridicata si foarte putini indrazneau sa-l critice”, anunta EVZ.

CSM vrea sa-l tina pe ministrul justitiei departe de sanctionarea magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii spune ca implicarea ministrului in soarta procurorilor si judecatorilor incalca independenta Justitiei si cere mai multe masuri pentru responsabilizarea sistemului judiciar. CSM a avizat ieri proiectul Ministerului Justitiei care aduce modificari in ce priveste raspunderea magistratilor, dar cu unele conditii pe care vor sa le prezinte Parlamentului. Consiliul „sustine ca e nevoie de revigorarea sistemului de responsabilitate judiciara, dar nu la modul la care o cere Ministerul Justitiei, explica Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice si membru CSM. In primul rand, Consiliul cere ca Inspectia judiciara, cea care analizeaza abaterile judecatorilor si procurorilor, sa ramana o unitate autonoma, iar inspectorii judiciari sa fie independenti operational, informeaza Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro