Politic Show: Ponta: "Boc si PDL sacrifica orice pentru a mai sta in functie la Palatul Victoria. Dupa adoptarea Codului Muncii, domnul Boc va fi primul somer"; Gabriel Oprea: "Alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie"
Ponta: „Boc si PDL sacrifica orice pentru a mai sta in functie la Palatul Victoria. Dupa adoptarea Codului Muncii, domnul Boc va fi primul somer”. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca protocolul semnat de coalitia de guvernare arata ca PDL este dispus sa sacrifice bunastarea romanilor pentru a mai rezista la guvernare. „Am constatat ca Emil Boc si PDL sunt dispusi sa dea orice in ceea ce priveste interesul national si bunastarea fiecaruia dintre noi pentru a mai rezista la guvernare. Vinovat nu credem ca este cine cere, ci vinovat este intotdeauna cel care da orice, pentru a mai sta o zi, o luna sau un an in fotoliile de la Palatul Victoria”, a spus Ponta. El a apreciat ca „pretul” semnarii protocolului de colaborare intre formatiunile guvernamentale este platit de toti romanii. „Obiectivul este pastrarea reprezentantilor PDL in miile de functii din teritoriu, unde vedem ca unii se ocupa cu prezentarea de moda, altii strang bani pentru PDL de la vami”, a mai declarat Ponta, citat de Romania Libera.
Voicu, despre protocolul Coalitiei: PDL si UDMR se agata de putere. Liberalii critica protocolul pe care partidele de Coalitie l-au incheiat astazi.Vicepresedintele PNL, Mihai Voicu, a afirmat ca „scopul real al protocolului este de fapt agatarea de putere”. „Daca citim cu atentie prevederile protocolului vedem ca sunt extrem de vagi, prezinta niste legi care in viziunea lor ar trebui modificate, dar nu se precizeaza ce anume tip de modificari ar trebui facute. Sunt, de asemenea, numeroase si importante cedari catre obiective de tip autonomie teritoriala pe criterii etnice si segregare etnica in Transilvania”, a declarat Voicu, citat de EVZ.
Vanghelie si Ion Toma, singurii vicepresedinti PSD care nu si-au platit cotizatia. Marian Vanghelie si Ion Toma sunt singurii vicepresedinti ai PSD care nu si-au platit pana acum cotizatia la partid, potrivit unei centralizari prezentate, miercuri, in Biroul Permanent National al PSD. Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, dupa BPN, ca potrivit centralizarii stadiului platii cotizatiei de membru de partid, cea mai mare parte a vicepresedintilor si a presedintilor de organizatii judetene s-au achitat de aceasta obligatie. El a precizat ca dintre membrii BPN doar „cateva exceptii” s-au inregistrat la plata cotizatiilor. „In ansamblu stam bine, vom achita datoriile partidului din cotizatiile membrilor, nu din cotizatia celor pusi in functii pe la vami sau deconcentrate. Noi nu vom vinde functiile din deconcentrate, asa cum a facut PDL”, a spus Ponta. Potrivit unor surse din conducerea PSD, Marian Vanghelie si Ion Toma nu si-au achitat, pana acum, cotizatia, scrie Gandul.
Gabriel Oprea: „Alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie”. Liderul UNPR a vorbit, miercuri, dupa semnarea protocolului de coalitie, ca este de parere ca alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie. Gabriel Oprea a precizat ca masurile luate de actuala conducere a tarii sunt curajoase si nepopulare, dar, prin aceste decizii, Romania are crestere economica. „Sunt convins ca alegerile din 2012 vor fi castigate de actuala coalitie. In protocol se regaseste preocuparea UNPR penru cresterea pensiilor, a salariilor si pentru taxarea averilor mari si foarte mari”, a spus Oprea, citat de Adevarul.
In editorialul „Cum a ajuns Monica Macovei langa Ceausescu”, Sabina Fati scrie: „Monica Macovei nu mai este pusa acum la zid nici de Adrian Nastase, nici de Dan Voiculescu sau de Miron Mitrea, care au suferit direct de pe urma infiintarii Directiei Nationale Anticoruptie pe vremea cand ea era ministra Justitiei. Impotriva ei se ridica de aceasta data propriii colegi de partid, care se tem ca dosarele lor de coruptie ar putea sa le afecteze carierele politice daca reformele propuse de Macovei vor fi adoptate de PDL. Monica Macovei incearca sa impuna o solutie de mijloc intre cei care militeaza pentru pastrarea si intarirea PDL asa cum si liderii de opinie sustin necesitatea formarii unui nou partid, fara nici o legatura cu actuala clasa politica, prea corupta pentru a mai putea fi reformata. Solutia Macovei este simpla, dar greu de aplicat, fiindca ea vrea sa transforme PDL intr-un partid credibil, care sa nu le mai permita celor care au fost trimisi in judecata sau celor care fac afaceri cu statul sa-si continue ascensiunea politica. Aceasta revolutie a moravurilor propusa de o femeie independenta, neagatata de interese personale si deci fara frica pierderii locului dat de PDL, a starnit nelinistile, temerile si resentimentele colegilor ei vulnerabili”. Integral in Romania Libera.
In editorialul „Protocoalele nimicului”, Rodica Ciobanu scrie: „Intr-o vreme, cand liderii politici mai ieseau la plimbare, duminica, prin parc, erau la moda conventiile cu electoratul, pe durata determinata. Adica partidele insirau, pe o coala A4, legile si masurile pe care le vor pune ele in practica in primul an de guvernare, angajandu-se sa le respecte intocmai si cerand alegatorilor sa le acorde girul. Defuncta CDR a incheiat un astfel de contract, in 1996, insa s-a vazut repede ca nu poate sa-l respecte, fapt ce a dus la excluderea din parlament a principalului partid responsabil – PNTCD. In 2004, contractul s-a transformat in alianta pe timp nelimitat, fosta A.D.A. adaugand accente sentimentale legaturii sale cu electoratul pe care si-l lua tovaras de fapte istorice. Nici de aceasta data partidele nu s-au tinut de cuvant, ba mai mult, ‘alianta cu poporul’ parea sa fi devenit, anul trecut, una impotriva poporului, acesta din urma pierzandu-si increderea in presedintele Traian Basescu si in PDL. Ca urmare a acestor rasunatoare esecuri, fortele politice nu mai semneaza nimic cu electoratul, ci parafeaza protocoale intre ele. Sunt documente de uz politic strict intern, din care cetatenii nu-si pot face nici cea mai vaga idee despre ce ii asteapta”. Integral in Gandul.
In editorialul „Praf in ochi”, Stelian Tanase scrie: „Boc tine acelasi discurs de mai multa vreme si nu pare plictisit sa se auda vorbind. Ne-am pricopsit cu protocolul de ieri. N-a adus nimic nou, sensul declaratiei prim-ministrului fiind unul strict tactic. Nu am auzit nicio idee care sa relanseze coalitia. La ce bun sa aduni atata lume, sa mobilizezi televiziunile? Ca sa le spui ce ai mai spus?!… In loc sa priveasca spre ziua de maine, textul este mai curand un bilant al esecurilor. Am auzit ce n-a reusit de fapt Guvernul sa indeplineasca, dar promite ca, totusi, pe ultima parte a mandatului sa faca. Am auzit exact acelasi discurs de la inaugurare, nimic altceva. Cineva neatent din apropierea Palatului Victoria a gasit textul si l-a copiat, contand pe memoria noastra scurta, a adaugat ici si colo cate o expresie etc. Boc tine acest discurs de mai multa vreme si nu pare plictisit sa se auda vorbind. Nu vad rostul acestei repetitii cu decoruri si costume, pentru romani. Nu trebuie sa vedem aparitia de ieri ca fiind lipsita de sens pentru Boc & Co. Ce l-a grabit pe premier sa iasa acum in fata au fost: 1. atacurile USL, 2. congresul UDMR si 3. apropierea congresului PDL – unde se face si desface totul in ce-l priveste”. Integral in Adevarul.