Politic Show: Retrospectiva anului politic 2014. De la ruperea USL pana la alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte; Parlament: putine legi, multe dosare penale; Alina Gorghiu il ataca pe Ponta pe Facebook
Primarul Aradului, Gheorghe Falca: „As putea sa ofer solutii la problemele Romaniei dintr-o pozitie guvernamentala”. Dupa ce fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a afirmat ca isi doreste ca primarul Aradului, Gheorghe Falca, sa faca parte dintr-un viitor guvern PNL, Falca a afirmat ca ar fi momentul sa faca pasul catre Bucuresti. „Activitatea mea politica nu s-a limitat niciodata la un orizont strict local. In acelasi timp, am crezut ca trebuie sa-mi construiesc cariera politica pas cu pas, fara sa ard etapele, pentru ca nu ma intereseaza titlurile de pus in vitrina. Dar astazi pot sa afirm ca am o experienta politica si administrativa care, lasand la o parte falsa modestie, imi dau dreptul sa afirm ca as putea sa ofer solutii la problemele Romaniei dintr-o pozitie guvernamentala”, a declarat Gheorghe Falca, intr-un interviu pentru stiripesurse.ro, preluat de EVZ.
Retrospectiva anului politic 2014. De la ruperea USL pana la alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte. Anul 2014 a inceput sub semnul ruperii USL, alianta dintre PSD si PNL care a reusit sa adune in Parlament o majoritate record, de aproape 70%. In ianuarie 2014, Marian Petrache, seful judetului Ilfov, aflat in conflict direct cu Gabriela Firea, incearca sa dea o lectie PSD si face alianta pe plan local cu PDL. „Sunt semnele unei casnicii obisnuite, cum este cazul lui Victor Slav si Bianca Dragusanu”, comenta Liviu Dragnea alianta PNL-PDL de la acea vreme. O luna mai tarziu, in data de 25 februarie, alianta dintre PSD si PNL s-a rupt oficial, o dragoste care a durat exact trei luni si trei saptamani. „Ori parasim Guvernul si ne luam destinul in propriile maini, ori ne lasam calcati in piciaore de PSD”, a spus Crin Antonescu, presedinte PNL la acea data. Motivul pentru care liberalii au iesit de la guvernare a fost ca premierul Ponta s-a opus numirii lui Klaus Iohannis in functiile de ministru de Interne si de vicepremier. In luna martie, PSD a inlocuit PNL cu UDMR si a format un nou Guvern, alaturi de partidele-breloc UNPR si PC, formatiunea condusa din umbra de Dan Voiculescu ramanand la guvernare, chiar daca, anterior, se afla intr-o alianta cu PNL, anunta Adevarul.
La „colinzi” inainte. Mesajul postat de Maria Grapini pe Facebook de Sarbatori. Europarlamentarul Maria Grapini nu a ratat, de Craciun, un nou prilej pentru a face greseli gramaticale in postarile de pe Facebook. Utilizator infocat al retelelor de socializare, eurodeputata Maria Grapini posteaza extrem de des pe Facebook. Din pacate, insa, fostul ministru al IMM-urilor nu s-a facut remarcata prin continutul mesajelor sale, ci prin numeroasele greseli de scriere si de gramatica pe care continua sa le faca – „din graba”, dupa cum s-a scuzat la un moment dat. Intr-un mesaj postat de Craciun, Maria Grapini a gresit pluralul cuvantului „colind”. Desi forma corecta era „colinde”, ea a scris „colinzi”, informeaza Gandul.
Parlament 2014: putine legi, multe dosare penale. Intre doua campanii electorale si numeroasele cereri de ridicare a imunitatii primite de la procurori, alesii nu au prea mai avut timp, in 2014, si pentru proiectele legislative. Fata de anul precedent, au adoptat cu circa 200 de legi mai putin, iar circa o treime din actele adoptate sunt, de fapt, legi de aprobare a ordonantelor de urgenta. In anul care se incheie, alesii au lucrat doar vreo sase luni, restul fiind dedicate vacantelor parlamentare si campaniilor pentru europarlamentare si, respectiv, prezidentiale. Concret, la perioadele de traditionala vacanta (ianuarie si iulie-august), senatorii si deputatii au adaugat inca doua luni si ceva de asa-numita „activitate in teritoriu”, in care au facut, de fapt, campanie candidatilor la functia de eurodeputat si, mai apoi, la presedintie. In aceste conditii nu este de mirare ca sute de proiecte sunt si acum cu termen depasit de depunere a raportului in comisiile de specialitate, iar alte sute de proiecte au fost adoptate tacit (adica, fara dezbatere si vot) de prima Camera sesizata, scrie Romania Libera.
Alina Gorghiu il ataca pe Ponta pe Facebook. Alina Gorghiu a scris, pe contul oficial de Facebook, ca Victor Ponta este absent de fiecare data cand in Romania are loc un eveniment dramatic. „Domnul Ponta este absent de fiecare data cand ceva dramatic se intampla in Romania. Fie ca este la o partida de baschet, fie la o masa cu jurnalistii, domnul Ponta pare preocupat doar de agenda personala, atunci cand este nevoie de implicarea sa (…). In spiritul sfaturilor transmise prin intermediul facebook chiar de catre domnia sa, ii cer public, inca o data, ca in aceste momente sa fie retinut in activitatea politica si mai activ in indeplinirea sarcinilor de serviciu. Nimic mai mult. Ii transmit acest lucru tot pe facebook deoarece sunt convinsa ca este online la orice ora”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook, anunta EVZ.
Conducerea Agentiei de Mediu, preluata de omul lui Tariceanu. Nagy Zoltan Levente, fost director de cabinet al presedintelui UDMR, a fost revocat de la conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, post pe care il ocupa din iunie 2014, de la cooptarea UDMR la guvernare, si inlocuit cu Toma-Florin Petcu, care in vara a trecut de la PNL la PLR. Schimbarea a fost efectuata prin decizii semnate luni de premierul Victor Ponta. Toma-Florin Petcu a demisionat in luna iunie din postul de subprefect al judetului Giurgiu si a parasit filiala locala a PNL, pentru a se inscrie in Partidul Liberal-Reformator al lui Calin Popescu Tariceanu, informeaza Adevarul.