Sari direct la conținut

Politic Show:Pentru cine bat clopotele? Victor Ponta: Nu stiu de vreo finantare de la Gold Corporation pentru Mircea Geoana. Basescu si Roberta Anastase au beneficiat de bani de la ei; Lazaroiu: "Alina Mungiu Pippidi in 2004 era platita de Hrebenciuc"

HotNews.ro
Politic Show, Foto: Colaj foto
Politic Show, Foto: Colaj foto

Pentru cine bat clopotele? Prima confruntare electorala test in vederea alegerilor din 2012 a fost pierduta de alianta PSD -PNL-PC. Scorul confruntarii dintre Putere si Opozitie este de 48% la 44%. Pentru USL, o alianta politica care pretinde ca ar avea (potrivit sondajelor proprii) o cota electorala de peste 70% nu doar la nivel national, ci in fiecare din judetele Romaniei, rezultatele alegerilor de duminica sunt „sub asteptari”, daca am folosi termenii lui Crin Antonescu, sau, mai direct spus, o infrangere usturatoare. Din cei 54.058 de votanti din Maramures si Neamt care au venit duminica la urne, USL au ales doar 23.522. Adica 43,51%! Un scor destul de indeparatat de cele 50 de procente in baza carora Victor Ponta si Crin Antonescu clameaza dreptul de a desemna premierul, scrie EVZ.

In mainile cui se afla cheia viitoarelor alegeri. PDL a castigat alegerile partiale din judetul Neamt, aducand la vot peste jumatate din alegatori, iar USL si-a adjudecat mandatul de parlamentar pus la bataie in Maramures cu un scor mult mai mic decat prevesteau sondajele. Ca si la scrutinurile precedente, rezultatul de duminica a depins de mobilizarea baronilor locali. Secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Adrian Radulescu, a obtinut peste 17.000 de voturi la colegiul din Neamt unde a candidat pentru mandatul de parlamentar ramas vacant dupa decesul lui Victor Surdu (PSD). Numarul este de peste doua ori mai mare decat cel al voturilor obtinute de Surdu in 2008 – aproximativ 8.155 de voturi. Unul din motive este ca prezenta la vot in colegiul unde au avut loc alegerile a fost de peste 55%, o cifra putin obisnuita in Romania ultimilor ani, marcata de o prezenta slaba la vot. Candidatul USL, Liviu Harbuz, a obtinut 45% din voturi, intr-un fief care apartine in mod traditional PSD, relateaza Romania Libera.

Victor Ponta: Nu stiu de vreo finantare de la Gold Corporation pentru Mircea Geoana. Basescu si Roberta Anastase au beneficiat de bani de la ei. Presedintele PSD a declarat pentru gandul ca, in calitatea sa de purtator de cuvant al campaniei prezidentiale a lui Mircea Geoana, nu stie de vreo finantare primita de la Gabriel Resources. „Domnul Basescu, care are metodele securistice obisnuite, poate sa verifice si sa ne spuna si noua. Eu am cerut un lucru care cred ca este de foarte mult bun simt, ca Gabriel Resources sa spuna toti politicienii pe care i-a sprijinit. Sunt convins ca sunt si de prin PSD si eu nu stiu, sunt convins ca sunt si de la PNL, sunt convins ca Basescu si cu Roberta Anastase au beneficiat pentru ca stiu ca sunt consiliati de domnul Dan Andronic”, a precizat pentru gandul Victor Ponta, anunta Gandul.

Cum a „furat” Pinalti colegiul Opozitiei. USL nu a reusit, la alegerile partiale de duminica, sa-si pastreze cele doua fotolii de deputat obtinute in 2008 in Maramures si Neamt, castigand acum doar unul dintre ele. Colegiul din Neamt a fost adjudecat de candidatul PDL Adrian Radulescu, caruia seful de campanie, Gheorghe Stefan zis Pinalti, a reusit sa-i asigure victoria. „Reteta succesului” obtinut de PDL la Neamt contine mai multe ingrediente, unele deja consacrate, cum ar fi mita electorala si turismul electoral. Pinalti a venit si el cu idei: fara picior de lider PDL de la centru prin Neamt si schimbarea culorii din portocaliu in verde. La victoria democrat-liberalilor au contribuit si rateurile catorva primari PSD si PNL din colegiu. Strategia lui Pinalti s-a dovedit de efect: prezenta la vot a fost de 56% (aproape dublu fata de Maramures), iar candidatul PDL a obtinut 17.186 de voturi, fata de 7.554 cat au luat democrat-liberalii in 2008. Integral in Adevarul.

Lazaroiu: „Alina Mungiu Pippidi in 2004 era platita de Hrebenciuc”. Conflictul mai vechi dintre Sebastian Lazaroiu si Alina Mungiu Pippidi a fost redeschis. Ministrul municii, atacat intr-un editorial al Alinei Mugiu din „Romania Libera”, raspunde dur: „O suspectez foarte tare ca in 2004 a fost platita de Hrebenciuc s ingroape votul uninominal”. Declaratia ministrului Muncii vine in replica la acuzatiile Alinei Mungiu-Pippidi, presedintele SAR, facute intr-un editorial in care sustine ca Lazaroiu facea parte din „desteptii lui Hrebenciuc, al caror centru de comanda era in secretariatul general al guvernului sub Micky Spaga, de unde emanau sondaje adormitoare”. Sebastian Lazaroiu a raspuns intr-un interviu pentru blogary.ro si spune Alina Mungiu activa in 2004 intr-o comisie electorala care il avea ca „dirijor pe Hrebenciuc”, scrie EVZ.

Cum va arata un posibil guvern USL? Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru gandul ca Guvernul USL va avea in componenta multe nume noi, trei-patru „experimentati” si posibil cativa „tehnocrati”. Protocolul Uniunii Social Liberale prevede ca, in cadrul Guvernului USL, PSD si Alianta de Centru Dreapta (PNL-PC) sa aiba un numar egal de ministri, aplicandu-se sistemul paritatii. Dupa negocieri intre cele doua parti, s-a stabilit ca Victor Ponta sa fie propunerea Uniunii pentru functia de premier, in timp ce Crin Antonescu va fi candidatul USL pentru functia de presedinte. Structura viitorului Guvern urmeaza sa fie un compromis intre propunerea PNL – 11 ministere si cea a PSD – 13 ministere, plus patru ministri delegati, relateaza Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro