Sari direct la conținut

​Polonia alocă un buget record pentru apărare în 2023

HotNews.ro
Mateusz Morawiecki, Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia
Mateusz Morawiecki, Foto: Radek Pietruszka / PAP / Profimedia

Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut, a anunţat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.

„Războiul (Rusiei) asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm şi mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze”, a declarat Morawiecki.

Forţele militare ale Poloniei numără în prezent în serviciul său în total 164.000 de bărbaţi şi femei, inclusiv 36.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Varşovia şi-a majorat recent investiţiile în apărare după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Efectivele armatei Poloniei ar urma să crească până la 250.000 de soldaţi profesionişti şi 50.000 de voluntari ai unităţilor de securitate naţională.

Polonia a decis să atragă mai mulţi cetăţeni în forţele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar şi cursuri de pregătire militară de o zi la nivel naţional pentru cei interesaţi.

Invazia rusă asupra Ucrainei a afectat arhitectura de securitate în Europa şi în lume, guvernele ţărilor sporindu-şi investiţiile în apărare şi trimiţând ajutor Kievului.

Nivel record de recrutări în armata poloneză

Forţele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu 11 luni, potrivit dpa.

Astfel, armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldaţi profesionişti, a anunţat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, la Lublin. „Acesta este un record de la abolirea conscripţiei”, a adăugat ministrul.

Ultima conscripţie din Polonia a avut loc în 2008. La scurt timp după aceasta, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat.

Citește aici cele mai importante informații din a 341-a zi a războiului din Ucraina

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro