Sari direct la conținut

Pompierii verifica drumurile

Monitorul de Sibiu

Autoritatile de mediu si pompierii sibieni vor sa se asigure ca in judetul Sibiu nu exista riscul producerii unor accidente de genul celui produs, zilele trecute, pe Autostrada Soarelui. Taranii care isi incendiaza miristile risca amenzi de pina la 60.000 de lei.

Accidentul grav produs zilele trecute pe Autostrada Soarelui i-a pus in alerta si pe pompierii sibieni. Dupa ce au aflat ca nenorocirea s-a produs din cauza ca soferii au fost orbiti de fumul de pe miristi, pompierii vor incerca sa previna asemenea accidente in judetul nostru.

Saptamina viitoare, zonele unde se presupune ca ar exista risc de incendiere a vegetatiei ierboase vor fi verificate de reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, Agentiei pentru Protectia Mediului, Directiei Agricole, Directiei Silvice si Garzii de Mediu. Autoritatile iau in serios toate riscurile.

„Vom face o identificare directa a cetatenilor care detin miristi sau alt tip de vegetatie in apropierea drumurilor mari, care ar putea fi arse voit si vom incerca sa-i convingem ca incendierea neautorizata a acestora este strict interzisa. Probabil ca daca vom aduce vorba si de amenzi, oamenii vor fi mai receptivi la apelul nostru”, considera Ioan Faur, purtatorul de cuvint al ISU Sibiu.

Controalele vor avea in vedere in special portiunile de pe DN 1 cuprinse intre Sibiu si Cristian si, respectiv, Avrig si Arpasu, dar si DN 14, intre Copsa Mica si Tirnava.

Se tem de amenda

Potrivit statisticilor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, zona unde s-au produs intentionat cel mai multe arderi de vegetatie este cea din vecinatatea orasului Copsa Mica. De la inceputul acestui an, pompierii au intervenit la 13 incendieri voite ale miristior. In niciunul dintre cazuri, proprietarii nu si-au recunoscut fapta.

„Nici in ruptul capului proprietarii de miristi, stuf, tufarisuri, sau vegetatii ierboase nu vor sa recunoasca faptul ca le-au incendiat singuri. De cele mai multe ori, proprietarul spune ca a fost acasa, iar ciobanul angajat de el a provocat arderea. In acest caz nu avem cui sa dam amenda, facem procesul verbal, dar nu avem cui sa-l inminam si sintem nevoiti sa renuntam”, recunoaste Faur.

Insa amenzile prevazute de lege sint aspre: intre 55.000 si 60.000 de lei, sau chiar inchisoarea intre trei luni si un an. Incendierea miristilor, a lanurilor de paie si a altor terenuri cu vegetatie ierboasa este permisa in situatii speciale, insa numai cu o aprobare oficiala, scrisa, din partea Agentiei pentru Protectia Mediului. Din pacate, aproape nimeni nu se oboseste sa o solicite.

Ilie Farca l director executiv adj. DADR Sibiu

„Regulamentul comunitatii europene spune clar ca agricultorii nu au voie sa-si arda miristile sau alte vegetatii, pentru ca efectele sint nefavorabile pentru flora si fauna salbatica, din cauza poluarii pe care o degaja pe terenul respectiv si in zona din vecinatatea acestuia. Pe deasupra aceste arderi mai pot duce si la numeroase accicente de circulatie”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro