Sari direct la conținut

„Poporul evreu nu este ocupant pe propriul său pământ”, reacționează Benjamin Netanyahu, după decizia Curții de la Haga

HotNews.ro
„Poporul evreu nu este ocupant pe propriul său pământ”, reacționează Benjamin Netanyahu, după decizia Curții de la Haga
Forțele israeliene în orașul Hebron, din Cisiordania ocupată, 6 iulie 2024. Sursa foto: Amer Shallodi / AFP / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că poporul evreu nu poate fi considerat ocupant în patria sa istorică, ca răspuns la decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) potrivit căreia coloniile israeliene din teritoriile israeliene ocupate reprezintă o încălcare a dreptului internațional, scriu Reuters și AFP.

„Nicio decizie mincinoasă de la Haga nu va distorsiona acest adevăr istoric, la fel cum legalitatea colonizării israeliene în toate teritoriile patriei noastre nu poate fi contestată”, a declarat Netanyahu.

„Poporul evreu nu este ocupant pe propriul său pământ – nici în capitala noastră eternă, Ierusalim, nici în patrimoniul nostru ancestral din Iudeea și Samaria” (Cisiordania ocupată, n.r.), a precizat Netanyahu, într-un comunicat de presă.

CIJ, cea mai înaltă instanţă a ONU, cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, a calificat vineri drept „ilegale” coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate (din 1967) şi a declarat că toate statele ar trebui să coopereze pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian, într-un important aviz consultativ emis vineri.

Concluziile judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție nu sunt obligatorii, dar au greutate în cadrul dreptului internațional și pot slăbi sprijinul pentru Israel.

„Coloniile israeliene din Cisiordania și Ierusalimul de Est, precum și regimul asociat acestora, au fost înființate și sunt menținute prin încălcarea dreptului internațional”, a declarat președintele Curții, Nawaf Salam, citind concluziile unui grup de 15 judecători. Nawaf Salam a adăugat: „Israelul trebuie să pună capăt ocupației cât mai rapid posibil”.

Conform acestui aviz, Israelul ar trebui să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele provocate de ocupaţie. De asemenea, s-a constatat că Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Generală şi toate statele au obligaţia de a nu recunoaşte drept legală ocupaţia israeliană şi de a nu acorda ajutor sau sprijin pentru menţinerea acesteia.

Cazul rezultă dintr-o cerere din 2022 a Adunării Generale a ONU, anterioară războiului care a început în Fâşia Gaza pe 7 octombrie anul trecut.

Israelul a capturat Cisiordania, Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est – zone din Palestina istorică pe care palestinienii le doresc pentru statul lor independent – în războiul din 1967, iar de atunci a construit colonii în Cisiordania şi le-a extins constant.

Liderii israelieni susțin că teritoriile nu sunt ocupate din punct de vedere juridic, deoarece se află pe terenuri aflate în mijlocul unor dispute, însă Organizația Națiunilor Unite și cea mai mare parte a comunității internaționale le consideră drept teritorii ocupate de Israel.

INTERVIURILE HotNews.ro