Portugalia legalizează eutanasia. Preşedintele a promulgat legea
- Redactia Hotnews
Preşedintele Portugaliei, conservatorul Marcelo Rebelo de Sousa, a promulgat marţi legea de dezincriminare a eutanasiei adoptată săptămâna trecută de parlamentul de la Lisabona, după un proces legislativ laborios, relatează agențiile France-Presse și Agerpres.
Şeful statului „a promulgat decretul (…), aşa cum era obligat să facă” prin Constituţie, a indicat preşedinţia într-un comunicat difuzat în cursul serii.
Versiunea finală a legii încadrând „moartea asistată medical” a fost adoptată vinerea trecută cu 129 de voturi pentru dintr-un total de 230 de deputaţi, printre care cele ale aleşilor Partidului Socialist aflat la putere.
„Constituţia îl obligă pe preşedinte să promulge o lege pe care a respins-o şi care a fost confirmată de Adunarea Republicii. O voi promulga, desigur, este datoria mea constituţională”, a declarat Rebelo de Sousa după vot.
O majoritate parlamentară s-a pronunţat deja de patru ori în favoarea dezincriminării morţii asistate în ultimii trei ani. Dar textul s-a lovit ulterior de rezervele Curţii Constituţionale şi ale şefului statului, catolic practicant.
Pentru a depăşi ultimul veto prezidenţial, socialiştii au hotărât să voteze a doua oară acelaşi text.
Ce prevede versiunea definitivă a legii
Textul de lege a fost reformulat de mai multe ori pentru a ţine cont de remarcile preşedintelui portughez, care s-a opus prin veto de două ori, şi după ce a fost contestat, tot de două ori, de Curtea Constituţională care subliniase în special anumite „inexactităţi”.
Versiunea definitivă a legii prevede că eutanasia nu este autorizată decât în cazurile în care „sinuciderea asistată medical este imposibilă din cauza unei incapacităţi fizice a pacientului”.
După publicarea decretelor de aplicare, legea ar putea intra în vigoare în toamnă, potrivit estimărilor citate de presa locală.
Eutanasia şi sinuciderea asistată sunt în prezent autorizate în câteva ţări europene, precum cele din Benelux, primele care le-au autorizat, precum şi în Spania vecină.
Vezi și:
- Parlamentul portughez, hotărât să legalizeze eutanasia în pofida veto-ului președintelui
- Spania devine a patra țară din UE care legalizează eutanasia
- În urmă cu 20 de ani, Olanda a luat o decizie care a provocat o controversă uriașă în întreaga lume. Dezbaterea a rămas aprinsă și acum
- Emmanuel Macron a lansat o consultare cetățenească în Franța pe tema dreptului la eutanasie
- Prima decizie a CEDO privind o legislație care permite eutanasia
- Parlamentul din Portugalia a votat pentru legalizarea eutanasiei / Statele în care eutanasierea sau alte forme de moarte asistată sunt legale
- „Act de omucidere”: Vaticanul își reiterează opoziția față de eutanasie și suicid asistat