Sari direct la conținut

Evaluarea Națională 2024 la Matematică. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii. Baremul de corectat, publicat de Ministerul Educației

Evaluarea Națională 2024 la Matematică. Ce subiecte au avut de rezolvat elevii. Baremul de corectat, publicat de Ministerul Educației
Elevi examen. Foto: Inquam Photos / George Călin

Evaluarea Națională 2024 continuă joi, 27 iunie, cu proba la Matematică. Absolvenții de gimnaziu și-au putut verifica cunoștințele la matematică în cadrul simulării Evaluării naționale 2024, din primăvară.

UPDATE 8 iulie 2024: Rezultatele finale la Evaluarea Națională se afișează marți, 9 iulie.

„Au fost prezenți 153.013 absolvenți ai clasei a VIII-a din totalul celor 160.467 de înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 7.454 de absolvenți”, a transmis, într-un comunicat de presă, Ministerul Educației.

Examenul la Matematică la Evaluarea Națională 2024 a început la ora 9.00. Pentru rezolvarea subiectelor la Matematică la Evaluare Națională 2024, elevii au avut la dispoziție două ore.

Subiectele și baremul de corectare la Matematică la Evaluarea Națională 2024 vor fi publicate și pe site-ul subiecte.edu.ro începând cu ora 15.00, în fiecare zi în care se desfășoară o probă scrisă. HotNews.ro va prezenta baremul la Evaluare Națională 2024 imediat ce acesta va fi disponibil.

Marți, elevii au susținut proba la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024. 

Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a s-au înscris pentru a susține Evaluarea Națională 2024, care este organizată în 3.392 de unități de învățământ/centre de examen.

Ce reguli trebuie să respecte elevii care dau Evaluarea Națională 2024

Articolul 8 din Ordinul dat de Ministerul Educației privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023-2024, prevede și ce reguli trebuie să respecte elevii în timpul probelor din cadrul Evaluării Naționale 2024:

  • (1) Repartizarea candidaților pe săli se face în ordine alfabetică, la nivelul centrului de examen.
  • (2) Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ – centru de examen în acest scop.
  • (3) Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (2) în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.
  • (4) Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • (5) Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.
  • (6) Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • (7) Încălcarea regulilor menționate la alin. (4)-(6) va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
  • (8) Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • (9) Înainte de începerea probelor, asistenții prezintă candidaților prevederile metodologice legate de organizarea și desfășurarea corectă a evaluării naționale și prevederile alin. (2)-(8) și le solicită să predea toate eventualele materiale și obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.
  • (10) După parcurgerea pașilor menționați la alin. (9), candidații vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alin. (2)-(8) și mențiunea că știu că nerespectarea regulilor menționate la alin. (4)-(6) are drept consecință măsurile menționate la alin. (7) și (8)”, conform Ordinului de ministru.

Admitere liceu 2024

Admiterea la liceu pentru anul 2024 va avea loc după următorul calendar:

  • 11 – 12, 15 – 22 iulie 2024 – Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a;
  • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Introducerea în baza de date computerizată (în aplicația informatică centralizată) a datelor din fișele de înscriere;
  • 11 – 12, 15 – 19 iulie 2024 – Verificarea de către părinți și candidați a corectitudinii datelor din fișa listată de calculator, corectarea eventualelor greșeli în baza de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator, operațiuni ce se vor realiza utilizând aplicația informatică centralizată;
  • 22 iulie 2024 – Termenul-limită pentru transmiterea bazei de date de la centrele de înscriere la centrul de admitere județean/al municipiului București, precum și a listei absolvenților care nu participă la repartizarea computerizată, prin confirmarea operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată Predarea/transmiterea de către comisia din centrul de înscriere a fișelor de opțiuni originale la centrul de admitere județean/al municipiului București;
  • 23 iulie 2024 – Corectarea erorilor și confirmarea încheierii modificărilor în aplicația informatică centralizată;
  • 24 iulie 2024 – Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 – 2025. Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București
  • 25 – 30 iulie 2024 – Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați;
  • 30 iulie 2024 – Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere;
  • 31 iulie – 2 august 2024 – Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/ a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată;

Cum se calculează media de admitere la liceu 2024

Media de admitere la liceu se calculează în modul următor:

„Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial o reprezintă media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională”, conform Ministerului Educației.

Pentru „admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, pentru anul școlar 2024 – 2025” media de admitere pentru intrarea la liceu se calculează astfel:

  • Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldorf, media finală de admitere se calculează astfel: (3 APT + MA)/4 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere;
  • Pentru profilul teologic, media finală de admitere se calculează astfel: (APT + MA)/2 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere;
  • Pentru profilul militar, media finală de admitere se calculează astfel: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA, unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Evaluarea Națională 2024, calendar 

Calendarul Evaluării Naționale 2024:

  • 25 iunie 2024 – proba la Limba și literatura română;
  • 27 iunie 2024 – proba la Matematică;
  • 28 iunie 2024 – proba la Limba și literatura maternă;
  • 3 iulie 2024 – afișarea rezultatelor inițiale, înainte de contestații;
  • 3 iulie (orele 16.00 – 19.00) și 4 iulie (orele 08.00 – 12.00) – depunerea contestațiilor;
  • 4 – 9 iulie – soluționarea contestațiilor;
  • 9 iulie – afișarea rezultatelor finale la Evaluarea Națională 2024.

Ce subiecte au picat la Evaluarea Națională 2024 la simularea la matematică 

În primăvara acestui an, elevii clasei a VIII-a au dat simularea la Evaluarea Națională 2024, pentru a-și testa cunoștințele și a se obișnui cu condițiile de examen. 

Evaluare Națională 2024 – subiecte matematică și barem, modele publicate de Ministerul Educației

Pentru a se pregăti în vederea simulării Evaluării Naționale 2024, elevii de clasa a VIII-a au avut la dispoziție modele de subiecte la matematică și barem, publicate de Ministerul Educației.

Subiecte matematică și barem la simulare Evaluare Națională 2024, primite la simulărie județene

În unele județe s-a organizat o sesiune de simulare Evaluare Națională 2024, iată mai jos subiectele la matematică primite de elevi:

Ce subiecte au picat la Evaluarea Națională în anii trecuți

Elevii s-au putut pregăti pentru examenul la Matematică de la Evaluarea Națională 2024 rezolvând și subiectele care s-au dat în anii trecuți. 

HotNews.ro va prezenta joi subiectele la Matemarică și baremul la Evaluare Națională 2024, imediat ce acestea vor fi disponibile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro