Sari direct la conținut

Povestea imigrantului roman care si-a dat foc in Spania

HotNews.ro

I s-a povestit ca jumatate de milion de compatrioti traiau foarte bine in Spania. A ajuns in Castellon acum trei luni, impreuna cu sotia si cei doi copii, convins ca urma sa gaseasca acolo ceea ce nu avea in Romania: casa, loc de munca, bani si fericire.

I-a platit unei organizatii mafiote drumul si „taxa” pentru un loc de munca, dar nu a intalnit nici una dintre aceste fericiri de care i se vorbise la Bucuresti.

Aceasta este – pana la un punct – povestea lui Nicolae Mirita, romanul care si-a dat foc in Castellon, iar acum traieste doar datorita aparatelor.

Pacalit de mafioti

A trait prost vanzand racoritoare, i-au spus ca aceasta munca este ilegala, nu a putut plati chiria apartamentului in care locuia cu o alta familie si a ajuns in strada. Fericirea era o iluzie pentru el, scrie cotidianul El Pais, citat de Rador.

A hotarat atunci sa se intoarca acasa. Mai bine sa traiasca sarac in tara lui decat marginalizat in strainatate. A luat legatura cu mafiotii pentru biletul de avion. L-au inselat din nou. A ramas fara un euro. Nu vroia sa fure. A cerut ajutor Crucii Rosii, autoritatilor locale. Avea nevoie de 400 euro ca sa-si plateasca intoarcerea in Romania. Nu i-a obtinut.

Marti, a hotarat sa-si dea foc in fata sediului guvernului din Castellon, in prezenta sotiei si a copiilor. Are arsuri de gradul trei. Se afla in stare foarte grava. Familia sa a fost instalata provizoriu intr-un centru de primire din Valencia. Daca va iesi din aceasta situatie, nu va avea o amintire atat de placuta incat sa repete experienta spaniola.

Drama lui, in afara de nesolidaritate, arata marele cancer al mafiilor care fac trafic nepedepsite, adesea cu complicitatea functionarilor corupti. A pune capat incheierii de contracte ilegale cu imigrantii este la fel de important cu a taia din radacina activitatea criminala a escrocilor.

Starea imigrantului este in continuare foarte grava

Fiica ranitului a declarat ca tatal sau, care are arsuri pe 70% din suprafata corpului, este conectat la respiratie asistata, de aceea nu poate vorbi. „Daca politia din Castellon si serviciile sociale ne-ar fi ajutat, nu s-ar fi intamplat asa ceva”, spune ea. „Toata lumea ne spunea ca ne va ajuta si – nimic”, adauga.

Autoritatile au luat act de situatia familiei si studiaza modalitatea de facilitare a intoarcerii in Romania, indata ce tatal se va recupera. O posibilitate ar fi apelarea la o organizatie non-guvernamentala care sa plateasca biletele de drum, administratia neavand solutii intr-un asemenea scop.

Institutiile din Valencia au luat legatura cu Consulatul Romaniei in privinta demersurilor de intoarcere in tara. In acest timp, lideri ai principalelor partide din Spania au inceput sa se certe pe tema imigratiei.

„Tatal meu moare, solidaritatea nu ne mai ajuta la nimic”

Sotia si copiii lui Nicolae Mirita stau zi de zi la spitalul La Fe din Valencia asteptand vesti despre situatia delicata in care se afla ranitul. Isabela, fiica mai mare si singura din familie care vorbeste spaniola, are 16 ani, dar pare mult mai matura.

Cu aceleasi haine ca in ajun, o punga de plastic cu putinele lucruri ale familiei si cu fata obosita si incruntata. „Vreau doar sa-l vad pe tata, sa stiu cum este, sa-l pot ajuta si sa stau ziua si noaptea cu el. Tata moare, nu ne mai ajuta la nimic solidaritatea”, a declarat Isabela pentru cotidianul ABC, citat de Rador.

Miercuri au fost numeroase dovezile de simpatie fata de familie. La poarta spitalului, spontan, numeroase persoane s-au apropiat de Isabela, de mama si fratele ei – pe care i-au recunoscut dupa imaginile tv si dupa ziaristii stransi in jurul lor – pentru a-i imbarbata si a le da vreun ajutor.

In putine minute, micutul familiei, in varsta de 3 ani, avea mainile pline de bancnote de 50, 20 si 10 euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro