Sari direct la conținut

Poveștile bolnavilor de cancer veniți din celălalt capăt al țării pentru a protesta în fața Ministerului Sănătății: „Suntem prea tineri să murim din cauză că alții nu își fac treaba”

HotNews.ro
Mariana a venit la protestul pacienților tocmai de la Iași, Foto: Hotnews
Mariana a venit la protestul pacienților tocmai de la Iași, Foto: Hotnews

​„Sunt aici nu doar pentru mine, ci și pentru alții, care sunt mai rău decât mine”, spune Mariana, pacientă diagnosticată acum 5 ani cu cancer mamar, care a venit joi dimineață tocmai de la Iași pentru a protesta pentru drepturile bolnavilor oncologici în fața Ministerului Sănătății, alături de alte câteva zeci de pacienți din toate colțurile țării. Mariana a venit la protest cu o pancartă pe care scrie „Cancerul nu este doar problema pacientului sau a familiei acestuia, este problema întregii societăți! Români, treziți-vă!”

Câteva zeci de pacienți oncologici din toate colțurile țării – Iași, Bacău, Satu Mare, Bihor, Bistrița sau Cluj – au venit joi dimineață în fața Ministerului Sănătății pentru a protesta față de neaplicarea Planului Național de Combatere și Control al Cancerului, adoptat în unanimitate de Parlament și promulgat acum 8 luni de președintele Klaus Iohannis. Instituția condusă de Alexandru Rafila nu a aprobat încă normele de aplicare, iar ministrul Sănătății a vorbit chiar despre refacerea Planului de Cancer, ceea ce s-ar traduce în timp și vieți pierdute pentru unii dintre pacienți.

„Sunt aici și pentru pacienții care sunt mai rău decât mine și nu au putut veni”

Mariana spune că i-a fost greu să vină tocmai de la Iași deoacere drumul este lung, iar afară este foarte cald. Nu a făcut-o însă doar pentru ea, ci și cu gândul la bolnavii a căror stare este prea gravă pentru a putea veni acolo să își apere drepturile.

Diagnosticată acum 5 ani cu cancer mamar, Mariana spune că ea este ceva mai bine acum, însă cancerul nu are vârstă și lovește oameni din ce în ce mai tineri.

Protestul bolnavilor de cancer în fața Ministerului Sănătății / Foto: Alina Neagu – HotNews.ro

Mariana face parte din Asociația bolnavilor de cancer din Iași și așa a aflat de Planul Național de Combatere și Control al Cancerului, a cărui aplicare este amânată în mod inexplicabil de Ministerul Sănătății, cu toate că planul a fost aprobat în Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis încă de acum 8 luni.

A venit astăzi să protesteze din cauză că autoritățile au dat dovadă de „Neglijență, nepăsare, nu îi interesează de noi. Dur, foarte dur, dar acesta este adevăul. Nu le pasă de noi.”

Anca trebuie să plătească 17.000 de lei pe o analiză, din cauză că Planul de Cancer nu este în vigoare

Anca nu a împlinit încă 50 de ani. Acum 3 luni, a fost diagnosticată cu cancer mamar. A venit astăzi tocmai de la Bacău la protestul pacienților din fața Ministerului Sănătății.

Planul de Cancer le-ar fi dat posibilitatea pacienților să obțină anumite terapii, anumite analize și investigații care să fie decontate de Casa de Asigurări de Sănătate și care, în acest moment, nu sunt decontate. În lipsa lui, mulți pacienți le fac în privat și îi costă foarte mult, spune Anca.

Anca, pacientă cu cancer mamar, a venit la protestul din fața Ministerului Sănătății tocmai de la Bacău / Foto: Alina Neagu – HotNews.ro

Spre exemplu, Anca are nevoie de o analiză care să îi spună dacă are sau nu nevoie de chimioterapie, după operație. Analiza ar costa-o 17.000 de lei și nu este decontată în acest moment, în lipsa aplicării Planului Național de Cancer.

„De multe ori nu sunt pastile, lipsesc tratamente. Și atunci, este cum vrea Domnul. Este dreptul nostru la viață. Până la urmă, nu este vorba numai despre noi. Mâine puteți fi dumneavoastră sau pot fi membrii familiei domnului Rafila. Nu poți spune niciodată „mie nu mi se poate întâmpla”. I se poate întâmpla oricui, te trezești pur și simplu într-o zi că ai fost diagnosticat cu cancer.Trebuie să iei viața în piept și să mergi mai departe. Dar important este ca statul să te ajute, pentru că sunt foarte multe costuri. Nu mai spun de oboseală, de drumurile care se fac pentru analize, pentru biopsii. Sunt cheltuieli foarte mari”, spune Anca.

„Cancerul nu are vârstă. Poate veni și la 20 de ani. E greu. Noi ne susținem drepturile. Avem copii, avem familii. Suntem prea tineri să murim cu zile din cauză că alții nu își fac treaba și ne ignoră total”, încheie Anca.

Tomi a venit la protest tocmai din Bihor: „Bolnavii ar trebui respectați, nu marginalizați”

Tomi are 65 de ani și a venit la protest tocmai din Bihor. Este pacient cu carcinom bazocelular și se află în prezent sub monitorizare, având risc de recidivă.

Povestește că, atâta cât se poate spune așa, este unul dintre pacienții norocoși, deoarece fiica sa este medic oncolog și a observat la timp. L-a trimis la control, a făcut operație de extirpare, iar acum este sub monitorizare și se simte bine.

Tomi, pacient cu carcinom bazocelular, a venit joi dimineață din Bihor pentru a fi prezent la protest / Foto: Alina Neagu – HotNews.ro

Tomi trebuie să se ferească, printre altele, și de soare, dar cu toate acestea, a ținut să fie astăzi la protest.

„E regretabil că s-a ajuns în situația ca bolnavii de cancer să vină aici la protest, că nu din plăcere au venit să protesteze. Bolnavii ar trebui respectați și nu marginalizați. Domnul ministru (Rafila – n.red.) ar trebui să înțeleagă că era un lucru destul de simplu – dânsul a invocat o altă categorie de specialiști care să completeze acest plan. Dar nu sunt specialiștii dânsului și specialiștii altora. Specialiștii sunt unitari. Nu ar trebui să existe acest motiv, că din cauza aceasta nu s-a implementat. Noi sperăm că, în final, se va rezolva, pentru ca toți bolnavii de cancer să aibă acces la ceea ce au nevoie”, spune Tomi.

În plus, amintește el, Planul de Cancer ar aduce în România mulți bani europeni „care ar ajuta cu adevărat pacienții”.

Planul de Cancer, promulgat acum 8 luni. În aprilie, Rafila a anunțat că vrea să facă alt plan de cancer în loc de norme de aplicare

Planul Național de Combatere a Cancerului a fost lansat pe 19 ianuarie 2022 în cadrul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, iar pe 3 noiembrie 2022, legea prin care a fost asumat de Parlament a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

În decembrie anul trecut, după promulgarea legii de aprobare a planului, la nivelul Ministerului Sănătății era constituit un grup de lucru ce urma să lucreze la elaborarea normelor de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului. Normele urmau să fie gata înaintea datei de 1 iulie 2023, când Planul de Combatere a Cancerului urma să intre în vigoare.

La finalul lunii aprilie, cu doar două luni înainte de acest moment însă, Alexandru Rafila a anunțat că în Ministerul Sănătății se lucrează la o nouă formă a Planului de Combatere a Cancerului, adoptat de Parlament și promulgat anul trecut, motivând că Planul „are mici disfuncționalități”.

Pe 31 mai, Alexandru Rafila anunța lansarea unui nou plan anticancer, în condițiile în care pe data de 1 iulie ar fi trebuit să intre în vigoare Planul Național de Combatere a Cancerului lansat la Cotroceni și aprobat de Parlament încă de la finalul anului trecut.

Bolnavii de cancer spuneau atunci că vor ieși în stradă și vor acționa în judecată Ministerul Sănătății „pentru nerespectarea legii”, după ce Rafila a făcut anunțul lansării noului plan, în loc să facă norme de aplicare pentru cel deja promulgat la finalul anului 2022.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

Reacții dure a avut în tot acest timp și Patriciu Achimaș Cadariu, medic oncolog și deputat PSD, unul dintre oamenii care au contribuit cel mai mult la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului. În anul 2016, în scurtul său mandat de ministru al Sănătății în Guvernul tehnocrat, s-a început să se lucreze la prima variantă a Planului Național de Cancer.

„O condamnare la suferință și la moarte pentru pacienți!”, spunea Patriciu Achimaș Cadariu despre amânarea intrării în vigoare a Planului de Cancer, într-un interviu acordat HotNews.ro la finalul lunii aprilie.

Pe 14 iunie, la rotativa guvernamentală, Achimaș Cadariu, deputat PSD, anunța public că nu va vota un Guvern din care face parte Alexandru Rafila, din cauza amânării Planului de Combatere a Cancerului, însă medicul clujean avea să se răzgândească o zi mai târziu.

Pe 6 iunie, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, președintele Klaus Iohannis lansa un apel la unitate şi solidaritate în lupta împotriva cancerului, pentru a aduce o „schimbare reală în viaţa oamenilor afectaţi de această boală devastatoare”, și sublinia că „lupta împotriva acestei boli nu poate fi amânată!”.

Vineri, pe 30 iunie, cu o zi înaintea datei de 1 iulie, când ar fi trebuit să intre în vigoare Legea privind Planul Național de Combatere a Cancerului, Rafila a ieșit într-o conferință de presă în care a prezentat norme de aplicare pentru plan, despre care a spus că „vor intra în vigoare de la 1 iulie”.

Normele de aplicare pentru Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului prezentate pe 30 iunie de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, reprezintă însă „o mare păcăleală”, ele fiind „un document word fără nicio valoare juridică” și reprezentând „doar o promisiune, o intenție”, a declarat pentru HotNews.ro Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, cea mai mare asociație ce reprezintă pacienții oncologici din România.

Pacienții îl acuză pe Rafila că încearcă „să inducă în eroare populația” și spun că vor da în judecată Ministerul Sănătății în cazul în care normele de aplicare pentru Planul Național de Combatere a Cancerului nu vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern, așa cum prevede legea.

Președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, spune că „nu vreau ca domnul Rafila să inducă în eroare populația și în primul rând pacienții – ce om bun este el și că el a făcut și a dres”.

„Gândiți-vă ce bătaie de joc a făcut față de pacienți. Nu are pic de compasiune”, acuză președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro