Sari direct la conținut

​Premiera la Spitalul MedLife Brasov: a fost realizata prima ecografie cu substanta de contrast

HotNews.ro
Spitalul Medlife Brasov, Foto: MedLife
Spitalul Medlife Brasov, Foto: MedLife

Ecografia cu substanta de contrast este una dintre cele mai moderne tehnici in imagistica medicala si este disponibila in premiera la Spitalul MedLife Brasov. Aceasta vine in completarea ecografiei clasice si ii imbunatateste performantele, prin utilizarea unui agent de contrast de uz intravenos, pemitandu-i vizualizarea vaselor sanguine mari (intracraniene, periferice) si a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, sani), ce nu pot fi investigate prin tehnici ecografice clasice.

Avantajele si modul de utilizare al acestei investigatii imagistice au fost prezentate pentru prima data in Brasov, in cadrul unei demonstratii stiintifice, de catre medicii Spitalului MedLife PDR Turnului, singura unitate medicala din Brasov unde se poate efectua aceasta investigatie, si reprezentanti ai Asociatiei Romane pentru Studiul Ultrasonografiei Clinice si Aplicative (ARSUS).

In cadrul evenimentului a fost prezent si Prof. Dr. Radu Badea, medic primar boli interne, membru in Comisia de Radiologie si Imagistica a Ministerului Sanatatii si Familiei.

„Pacientii din Brasov au de acum la dispozitie, in cadrul spitalului MedLife, aceasta noua metoda de investigatie, care in anumite cazuri are rezultate comparabile unui CT sau RMN, dar care beneficiaza de doua avantaje majore: nu iradiaza, iar costul este cu 40% mai redus fata de o procedura CT si cu pana la 50% fata de un RMN. Este o metoda ce vine indeosebi in sprijinul pacientilor cu afectiuni oncologice, care pot sa repete aceasta procedura ori de cate ori este nevoie pentru monitorizarea afectiunii, fara iradiere si la un cost redus”, a declarat Dr. Aurel Fernye, medic specialist radiologie si imagistica medicala.

Substanta de contrast permite ca in anumite cazuri, ecografia sa ofere un diagnostic comparabil substantelor de contrast din tomografia computerizata (CT) si rezonantei magnetice nucleare (RMN), cu avantajul major de a nu iradia pacientul. Acest tip de investigatie are numeroase aplicatii in practica clinica, precum detectia metastazelor hepatice, caracterizarea si diagnosticul de malignitate a maselor tumorale hepatice, pancreatice, biliare sau splenice, aprecierea evolutiei sub tratament a tumorilor maligne, a gradului de inflamatie la nivel intestinal sau la nivelul articulatiilor, o detectie mai buna a leziunilor traumatice intraabdominale si a hemoragiilor active sau caracterizarea refluxului vezico-ureteral la copii.

Pe langa avantajul de a nu fi iradianta, substanta de contrast nu este alergogena, deoarece nu contine iod, iar membrana fosfolipidica o ascunde de sistemul imunitar. Procedura nu prezinta riscuri pentru pacient, este nedureroasa, iar durata investigatiei este redusa, de circa zece minute.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro