Premiera nationala: O echipa de medici de la MedLife a salvat un copil care s-a nascut cu tromboza de vase ombilicale
O echipa multidisciplinara de specialisti ai spitalului Life Memorial Hospital au gestionat cu succes cazul unui copil care s-a nascut cu tromboza de vena ombilicala. Conform studiilor existente, este primul caz de acest fel inregistrat in Romania, in care copilul se naste viu si reuseste sa supravietuiasca datorita unui management medical corespunzator, si al 22-lea la nivel mondial, penultimul nou-nascut care a supravietuit acestei afectiuni fiind raportat in Japonia.
Tromboza de vase ombilicale este o afectiune extrem de rara ce apare in sarcina si al carei rezultat este aproape intotdeauna fatal pentru fat. Aceasta presupune dezvoltarea de cheaguri de sange (asa numitul tromb) pe vena si/sau arterele care asigura supravietuirea fatului, obstructionand circulatia sanguina. Obstructia faciliteaza extinderea trombului pana la ocluzia completa a vaselor de sange, cu punerea in pericol a vietii fatului. Complicatiile dupa nastere includ extinderea trombozei in interiorul vaselor de sange ale fatului, cu afectarea functiilor vitale.
Incidenta acestei afectiuni raportata in literatura de specialitate este intre 1 la 1.000 pana la 4.000 de nasteri si este dificil de estimat, intrucat majoritatea cazurilor sunt diagnosticate post mortem, cauzele fiind neelucidate pana la acest moment.
„Sunt extrem de mandru de faptul ca am reusit sa gestionam cu succes un astfel de caz in cadrul sistemului MedLife si mai cu seama sa oferim sansa de supravietuire unui nou nascut, intr-un context atat de vulnerabil. Au existat doua etape extrem de importante: momentul in sine al nasterii si gestionarea acestuia in timp util. Riscul, in astfel de situatii, este ca tromboza sa ajunga mai departe, iar copilul aflat in uter sa faca tromboza pe vena porta, vasele intestinale si pe cele renale, iar in final sa moara, din lipsa de oxigen. Monitorizarea continua si managementul medical derulat de echipa de neonatologie imediat dupa nastere a reprezentat cea de-a doua etapa extrem de importanta pentru supravietuirea copilului si implicit pentru rezolvarea acestui caz cu succes”, spune Prof. Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, director al spitalului Life Memorial Hospital si medicul care a realizat operatia cezariana.
„In acest moment nu exista o conduita terapeutica standard cu privire la tratamentul anticoagulant in astfel de cazuri, acestea fiind la stadiul de raportari in lume. Exista doua extreme: ori sangele nu mai circula, pentru ca toate trombocitele se precipita in vase, si atunci ne confruntam cu o tromboza, asa cum s-a intamplat in cazul acestui copil, ori, in cealalta extrema, sangele e prea fluid si pacientul sangereaza peste tot. Dificultatea cazului este datorata faptului ca la nou-nascuti, intervalul terapeutic intre cele doua limite, tromboza si hemoragia, este foarte restrans. Asa ca singura solutie acceptabila era sa-i mentinem functia de coagulare in limite normale, printr-o monitorizare foarte atenta, lucru pe care l-am reusit cu succes, copilul fiind externat intr-o forma foarte buna. Conduita din primele momente este extrem de importanta, de aceea un merit deosebit ii revine si colegei care a preluat copilul la nastere, Dr. Raluca Olteanu si care a stiut imediat ce are exact de facut”, a spus Conf. Dr. Adrian Toma, medic primar neonatolog, specialist in neurologie pediatrica, coordonatorul sectiei de neonatologie din cadrul spitalului Life Memorial Hospital.
Potrivit specialistilor, la ora actuala nu se poate stabili o cauza exacta ce determina tromboza de vena ombilicala. Aceasta afectiune se poate instala in orice perioada a sarcinii, iar singura sansa de supravietuire a fatului este ca tromboza sa se dezvolte la finalul sarcinii si ca medicul care urmareste sarcina sa detecteze semnele de stres ale fatului si sa reuseasca extragerea acestuia prin operatie cezariana in timp util.
„Prezenta unui tromb in vasele de sange ale cordonului ombilical poate fi diagnosticata ecografic. Acesta este un motiv in plus pentru care recomandam gravidelor urmarirea sarcinii si examenele ecografice periodice”, a mai spus Prof. Dr. Pelinescu.
Echipa care a gestionat acest caz este formata din Prof. Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, medic primar obstetrica-ginecologie; Dr. Mihaela Vasilescu, medic primar obstetrica-ginecologie; Dr. Persida Boscan, medic primar anestezie-terapie intensiva. Echipa sectiei de neonatologie: Conf. Dr. Adrian Toma, medic primar neonatologie; Dr. Irina Cuzino, medic primar neonatologie; Dr. Alexandra Cozinov, medic primar neonatologie; Dr. Raluca Olteanu, medic primar neonatologie.