Sari direct la conținut

Premierii Cehiei și Poloniei s-au întâlnit joi pentru a pune capăt disputei privind mina Turow, din cauza căreia CJUE a impus Varșoviei o amendă de 500.000 de euro pe zi

HotNews.ro
Mina de lignit de la Turow, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Mina de lignit de la Turow, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Premierii ceh și polonez s-au întâlnit joi la Praga pentru a pune capăt unei dispute de lungă durată privind mina de cărbune cu carieră deschisă Turow, situată de partea poloneză a frontierei, o dispută care a ajuns în fața instanțelor Uniunii Europene, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al guvernului ceh a declarat că acesta a aprobat miercuri o propunere de acord cu Polonia, în timp ce o sursă guvernamentală a declarat pentru Reuters că se așteaptă semnarea unei înțelegeri, deși nu a oferit detalii despre cadru.

Agenția de știri poloneză de stat PAP a scris, de asemenea, citând o sursă anonimă, că țările au ajuns la un acord provizoriu.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki urma să se întâlnească cu omologul ceh Petr Fiala la Praga, într-o vizită anunțată de guvernul ceh abia joi dimineață, o conferință de presă fiind programată pentru ora 13:00 (14.00 în România).

„În acest moment nu este posibil să vorbim încă despre un acord. Totul depinde de discuțiile dintre prim-miniștri”, a declarat Piotr Muller, un purtător de cuvânt al guvernului polonez.

O dispută veche ce a adus Poloniei o amendă de 500.000 de euro pe zi

Discuțiile pentru soluționarea disputei privind daunele cauzate mediului de masiva mină au eșuat anul trecut, dar au fost reluate de la preluarea mandatului de către noul guvern al lui Fiala, în decembrie.

Săptămâna trecută, Fiala a declarat că nivelul compensațiilor și durata oricărui potențial acord erau două puncte principale de blocaj.

Cehii au solicitat o compensație de până la 50 de milioane de euro pentru a contribui la finanțarea modernizării infrastructurii în regiunea din jurul minei Turow. Aceștia s-au plâns că mina absoarbe apa subterană din fântânile din satele cehe din apropiere și cauzează alte daune mediului.

Disputa a ajuns până la instanța supremă a UE, care a ordonat anul trecut Poloniei să oprească exploatarea minieră până la aflarea rezultatului.

De asemenea, instanța a dispus o amendă zilnică de 500.000 de euro Poloniei după refuzul acesteia de a opri exploatarea, amendă pe care Varșovia nu vrea să o plătească.

Joi, un consilier al instanței supreme europene a dat dreptate cehilor, afirmând că Polonia a încălcat legislația UE atunci când a prelungit durata de viață a Turow fără a evalua impactul asupra mediului.

Cu toate acestea, Varșovia a promis să mențină deschise mina și complexul de centrale electrice, din cauza importanței lor pentru economie și pentru aprovizionarea cu energie, precum și pentru că este un angajator important în regiunea de frontieră poloneză.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro