Sari direct la conținut

Premierul ceh Andrej Babis ar putea deveni prima victimă a directivei privind conflictului de interese / Responsabili guvernamentali nu ar trebui să decidă subvenții UE pentru societăți pe care le controlează

HotNews.ro
Premierul ceh Andrej Babis ar putea deveni prima victimă a directivei 
privind conflictului de interese / Responsabili guvernamentali nu ar 
trebui să decidă subvenții UE pentru societăți pe care le controlează

Șeful guvernului ceh, milionarul Andrej Babis, riscă să devină primul politician european care cade victimă noii proceduri europene privind conflictul de interese, scrie AFP.

Al doilea cel mai bogat ceh, Babis este suspectat că este în continuare proprietarul conglomeratului Agrofert, prezent în industria chimică, alimentară și mass media, pe care l-a transferat formal unor fonduri fiduciare pentru a se confirma legii.

O procedură, declanșată anul trecut de organizația Transparency International și o formațiune de opoziție, Partidul Piraților, a reluat însă acuzațiile de conflicte de interese.

„Agrofert primește fonduri europene, fonduri cehe, și participă la licitații publice”, a declarat David Ondracka, șeful filialei cehe a Transparency International. „Babis este într-o situație de conflict de interese în toate aceste operațiuni și ele trebuie deci suspendate”, a adăugat el.

Premierul era deja anchetat pentru fraudă cu subvenții europene legate de complexul său hotelier Cuibul Lebedei.

Babis, șeful mișcării populiste ANO, a respins toate acuzațiile, denunțând o „campanie de calomniere” din partea adversarilor politici.

În septembrie, Transparency și Partidul Piraților au cerut Comisiei Europene dacă Agrofert are drept la importante ajutoare din partea UE în condițiile în care Babis controlează în continuare, de facto, grupul.

Aceștia au depus și o plângere la primăria din Cernosice, în apropiere de Praga, unde are domiciliul Babis, afirmând că acesta încalcă legea cehă privind conflictul de interese în calitate de proprietar de mass media.

Bruxellesul și Cernosice au lăsat să se înțeleagă că acuzațiile ar putea fi valide.

Subvenții de peste 80 milioane euro

Într-un document scurs în spațiul public, juriștii UE au apreciat că responsabili ai statului nu ar trebui să decidă subvenții UE destinate societăților pe care le controlează.

Comisia a suspendat subvențiile pentru Agrofert și a trimis experți pentru a efectua un audit al societăților în discuție. Decizia este așteptată în aprilie.

Sunt în analiză și subvenții acordate grupului ceh din 2014, când Babis era ministru de Finanțe într-un cabinet condus de social-democrați.

Transparency a folosit informații găsite în registrele proprietarilor efectivi introduse anul trecut de UE pentru a lupta împotriva spălării banilor. Termenul „proprietar efectiv” desemnează persoana care deține drepturile asupra capitalurilor, chiar dacă acestea din urmă aparțin unei alte persoane.

În condițiile în care registrul ceh nu este deplin accesibil, Transparency și Partidul Piraților au consultat registrul slovac, care enumeră 37 de societăți unde Babis este proprietar efectiv.

În 2017, Agrofert a beneficiat de subvenții europene de 82 de milioane de euro, potrivit presei cehe.

În așteptarea unui verdict din partea Bruxellesului – care ar putea impune Cehiei rambursarea subvențiilor în discuție – analistul politic Jiri Pehe crede că decizia va crea un precedent important, deoarece „este primul mare dosar de la intrarea în vigoare a directivei care întărește regulile privind conflictul de interese”.

Primul test

„Andrej Babis este primul test pentru Comisie”, adaugă Pehe.

Primăria din Cernosice a declarat în ianuarie că a luat o decizie, fără a o face publică.

Babis a anunțat însă cu nu este „absolut deloc de acord” cu această decizie „politică” și a anunțat că va face apel.

„Nu văd cum funcționari care se ocupă de infracțiuni la codul rutier pot lua o decizie într-o problemă legată complexă de acest gen. Se înșeală”, a spus el.

Fost comunist, Babis, 64 de ani, este de origine slovac și este suspectat cp a colaborat cu poliția secretă în anii 1980, când Cehoslovacia făcea parte din lagărul sovietic. El respinge și această acuzație.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro