Sari direct la conținut

Premierul maghiar a anuntat azi masurile de reforma: taxarea bancilor, eliminarea masinilor de serviciu gratuite, scaderea taxelor aplicate companiilor. Cu totul, sunt 29 de masuri

HotNews.ro

Ungaria va aplica un set de 29 de masuri pentru reducerea deficitului bugetar, printre acestea fiind taxarea bancilor, renuntarea la masinile de serviciu si telefoanele mobile gratuite acordate functionarilor, scaderea impozitului aplicat companiilor de la 19 la 10% si plafonarea salariilor angajatilor bancii centrale, a anuntat marti in fata Parlamentului, premierul Viktor Orban. Potrivit acestuia, noua taxa aplicata bancilor si institutiilor financiare- care va opera minim 3 ani- va mari veniturile la buget cu 200 de miliarde de forinti (840 milioane de euro) in acest an. Orban a mai precizat ca in prezent bancile contribuie la buget cu circa 13 miliarde de forinti.

„Acum 18 luni, Statul maghiar a ajutat bancile. Acum este randul lor sa ajute la rezolvarea problemelor pe care le avem”, a declarat Orban. Potrivit premierului maghiar, taxa va fi aplicata si asupra afacerilor companiilor din zona asigurarilor si a institutiilor financiare nebancare. Planurile de reforma ale lui Orban cuprind 29 de puncte, printre care reducerea salariilor functionarilor si eliminarea avantajelor acestora (masini de serviciu si telefoane mobile). Potrivit documentului, impozitele aplicate companiilor vor scadea de la 19 la 10%, sistemul pentru absorbtia fondurilor comunitare va fi modificat in favoarea intreprinderilor mici si mijlocii si va fi introdusa o cota unica de 16% pentru persoanele fizice.

Premierul ungar a mai anuntat ca salariile angajatilor din sectorul public, inclusiv pentru angajatii bancii centrale, vor fi plafonate la doua milioane de forinti (7.092 euro) pe luna.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Bancii Nationale au declarat ca in acest moment in Romania nu se pune problema instituirii unei taxe similare celei din tara vecina. „Au fost discutate scenarii, masuri sau variante, dar in niciuna nu figureaza taxarea bancilor. Am inteles ca nici maghiarii nu stiu inca daca vor taxa cifra de afaceri, profitul sau tranzactiile”, au declarat sursele citate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro