Sari direct la conținut

Premiile Oscar 2011: "The King's Speech", cel mai bun film – Regele nu s-a balbait si nu s-a inclinat

Castigatorii premiilor Oscar, Foto: Reuters
Castigatorii premiilor Oscar, Foto: Reuters

Corul de copii care a cantat la final „Over the Rainbow” si exaltarea Annei Hathaway n-au adus mai multa savoare editiei cu numarul 83 care nu a fost deloc extraordinara, asa cum se anuntase, si care a consacrat „Discursul regelui” ca cel mai bun film al anului 2010, expediind la colt „Reteaua de socializare”, ca si pe fratii Coen.

Innoirea nu s-a produs. Membrii AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences) au sfidat previziunile premiind „Discursul regelui”/”The King’s Speech” atat cu Oscarul pentru cel mai bun film cat si cu Oscarul pentru regie desi, conform asteptarilor, cele mai importante doua premii ar fi trebuit sa se imparta intre cele mai importante doua filme ale lui 2010.

(Harvey Weinstein, omul din spatele succesului american al filmului britanic „Discursul regelui”, nici nu s-a urcat pe scena atunci cand intreaga echipa a urcat pentru a se bucura de Oscarul suprem. Harvey Weinstein e prea mare ca sa mai fie nevoie sa urce pe scena fie si la Oscaruri.)

Facand acest lucru, Academia dovedeste ca e in continuare tributara traditiei si ca premierea la editiile trecute a filmelor „Nu exista tara pentru batrani”/”No Country For Old Men” si „The Hurt Locker” a fost o excepţie.

„Discursul regelui” a mai fost premiat pentru interpretare masculina – Colin Firth (un premiu de care nimeni nu se indoia) si scenariu original (David Seidler, iarasi previzibil din moment ce viata lui, de om care s-a vindecat de balbaiala ajungand din Anglia razboiului in SUA, e o poveste hollywoodiana), in vreme ce „Reteaua de socializare” a primit trei premii de prea mica importanta – scenariu original, montaj si coloana sonora – putandu-se sugera astfel ca intreaga sa valoare sta in poveste.

Si mai dezamagiti trebuie ca sunt Ethan si Joel Coen, al caror film, „Adevaratul curaj”/”True Grit”, nu s-a ales din zece nominalizari cu niciun premiu, desi cel putin Roger Deakins fusese de alte opt ori nominalizat la Oscar pentru imagine (nu a primit statueta nici macar pentru „Nu exista tara pentru batrani”).

Intregul palmares a fost supus conformismului, daca e sa ne luam fie si dupa categoria Cea mai buna melodie originala, unde Oscarul a rasplatit cantecul cel mai simplu si mai slagar (sic) dintre toate, „We Belong Together” de Randy Newman, de pe coloana sonora a lui „Toy Story 3”. Tot conform asteptarilor, Natalie Portman n-a ratat Oscarul pentru interpretare feminina pentru rolul din „Lebada neagra”/”Black Swan”, iar „The Fighter” a fost premiat pentru interpretari secundare – Melissa Leo, respectiv Christian Bale – la fel ca la Globurile de Aur.

La fel de previzibil a fost si ca „Alice in Tara Minunilor”/”Alice In Wonderland” sa fie premiat pentru scenografie si costume, ca „Toy Story 3” sa ia Oscarul pentru cel mai bun lungmetraj de animatie, „Inception” sa fie retinut la categoriile montaj sunet, mixaj sunet, imagine si efecte vizuale, si „In a Better World” de Susanne Bier (Danemarca) sa ia Oscarul pentru film vorbit in alta limba decat engleza. In esenta, s-ar parea nu ca a fost o editie pro- „Discursul regelui”, sau poate nici macar una anti- „Reteaua de socializare”, iar atatea mamici si bunici din public sa sugereze foarte bine (desi involuntar) ideea ca AMPAS nu are de gand prea curand sa depuna armele si sa intre in hora modernitatii.

Colac peste pupaza, Tom Hooper si-a dedicat Oscarul de regie mamei sale, cea care a descoperit piesa lui Tom Seidler si l-a sunat spunandu-i: „Cred ca am gasit urmatorul tau film”. Dupa cum spunea si presedinte Barack Obama, la sfarsitul unui grupaj cu necunoscuti care numeau titlul melodie preferate, „As Time Goes By”… Si, ca dovada ca traditia e la mai mare cinste decat noul, Billy Cristal, o fosta gazda a galei, a fost intampinat de o sala aplaudandu-l din picioare si parca cu regret, iar el si-a amintit de o alta gazda (si mai longeviva), Bob Hope.

Realitatea virtuala ni l-a adus pe Bob Hope pe scena, dar in contextul unei gale care a excelat printr-un scenariu imbacsit, o regie ieftina si doua gazde (Anne Hathaway si James Franco) pe cat de tinere pe atat de lipsite de nerv, acest artificiu tehnic a trecut aproape neobservat. Ceremonia a fost mult mai plicticoasa decat in alti ani, desi pe scena si in sala au fost prezenti de la Kirk Douglas, Steven Spielberg, Tom Hanks, Helen Mirren si Francis Ford Coppola pana la Josh Brolin, Cate Blanchett, Kevin Spacey, Nicole Kidman, Hilary Swank, Hugh Jackman sau Scarlett Johansson.

Pentru ca majoritatea poantelor au fost slabute, probabil ca Sandra Bullock a venit cu glumele de acasa atunci cand a prezentat Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal. Cand a vorbit despre Jeff Bridges, nominalizat pentru rolul din „Adevaratul curaj”/”True Grit”, ea a spus: „Ai castigat si anul trecut. Normal ar fi fost sa lasi pe altcineva. Nu va mai ajunge…”

Prezentand Oscarul pentru cel mai bun film, Steven Spielberg a spus ca cele noua filme care nu vor lua statueta se vor mandri cu faptul ca se vor alatura unei liste din care mai fac parte „Cetateanul Kane” si „Taurul furios”. Primul a fost nominalizat in 1942 la noua categorii si a castigat doar la una – scenariu original. „Taurul furios” a fost nominalizat in 1981 la opt categorii, si n-a luat decat doua premii – rol masculin principal (Robert De Niro) si montaj (Thelma Schoonmaker). Cred ca Steven Spielberg stia de dinainte cine urma sa castige Oscarul si vroia sa le comunice perdantilor ca, pana la urma, nu Oscarul da valoarea unui film.

Iata lista castigatorilor :

  • Cel mai bun film: “The King’s Speech”. Printre nominalizati s-au numarat si “Black Swan” “The Fighter”, “Inception”, “The Kids Are All Right, 127 Hours”, “The Social Network”, “Toy Story 3”, “True Grit”, “Winter’s Bone”
  • Cel mai bun regizor: Tom Hooper- “The King’s Speech. Printre nominalizati s-au numarat si David O. Russell- “The Fighter”, Joel Coen si Ethan Coen- “True Grit”, Darren Aronofsky- “Black Swan”, David Fincher- “The Social Network”
  • Cea mai buna actrita in rol principal: Natalie Portman- “Black Swan„. printre nominalizate s-au numarat si Annette Bening- “The Kids Are All Right”, Nicole Kidman- “Rabbit Hole”, Jennifer Lawrence- “Winter’s Bone si Michelle Williams- “Blue Valentine”
  • Cel mai bun actor in rol principal: Colin Firth- “The King’s Speech”. Nominalizati au fost si Javier Bardem- “Biutiful, Jeff Bridges- “True Grit”, Jesse Eisenberg- “The Social Network”, James Franco- “127 Hours”
  • Cel mai bun actor rol secundar: Christian Bale- “The Fighter. Nominalizati au mai fost si John Hawkes in “Winter’s Bone”, Jeremy Renner in “The Town”, Mark Ruffalo in “The Kids Are All Right”, Geoffrey Rush in “The King’s Speech”
  • Cea mai buna actrita rol secundar: Melissa Leo– “The Fighter„. Nominalizate au fost si Hailee Steinfeld in “True Grit”, Jacki Weaver in “Animal Kingdom, Amy Adams in “The Fighter”, Helena Bonham Carter in “The King’s Speech
  • Cel mai bun scenariu adaptare : Aaron Sorkin- “The Social Network”. Printre nominalizati s-au numarat si: Michael Arndt- “Toy Story 3”, Danny Boyle si Simon Beaufoy- “127 Hours”  Joel Coen si Ethan Coen- “True Grit”, Debra Granik si Anne Rosellini- “Winter’s Bone”
  • Cel mai bun scenariu original:  David Seidler- “The King’s Speech. Nominalizati au mai fost Scott Silver, Paul Tamasy si Eric Johnson- “The Fighter”, Christopher Nolan- “Inception”, Lisa Cholodenko si Stuart Blumberg- “The Kids Are All Right”, Mike Leigh- “Another Year”
  • Cel mai bun film de animatie: Toy Story 3″- Lee Unkric. Nominalizate au mai fost si “How To Train Your Dragon”- Dean Deblois, Chris Sanders si „Iluzionistul”/“The Illusionist”- Sylvain Chomet
  • Cea mai buna scenografie:  Robert Stromberg, Karen O’Hara- „Alice in Wonderland”. Nominalizati au mai fost si Stuart Craig, Stephenie Mc Milan, „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”, Guy Hendrix Dyas, Larry Dias, Douglas A. Mowat, „Inception”,  Eve Stewart, Judy Farr, „The King’s Speech” si Jess Gonchor, Nancy Haigh, „True Grit”.
  • Cea mai buna imagine:  Wally Pfister„Inception”. Printre nominalizati s-au numarat si Matthew Libatique, „Black Swan”, Danny Cohen, „The King’s Speech”, Jeff Cronenweth, „The Social Network”, Roger Deakins, „True Grit”.
  • Cel mai bun scurtmetraj de animaţie – The Lost Thing. Nominalizati au fost si ” Day & Night”, „The Gruffalo”, „Let’s Pollute” si „Madagascar, a Journey Diary”.
  • Cel mai bun film vorbit in alta limba decat engleza: “In A Better World”– Danemarca. Printre nominalizati s-au numarat si “Incendies”- Canada,“Outside The Law”- Algeria, “Biutiful”- Mexic, “Dogtooth”- Grecia
  • Cea mai buna coloana sonora: Trent Reznor, Atticus Ross- „The Social Network”. Printre nominalizati: A.R. Rahman- „127 Hours”, John Powell- „How To Train Your Dragon”, Hans Zimmer- „Inception”, Alexandre Desplat- „The King’s Speech”
  • Cel mai bun mixaj de sunet: „Inception”- Lora Hirschberg, Gary Rizzo, Ed Novick. Nominalizati au mai fost si „The King’s Speech”- Paul Hamblin, Martin Jensen, John Midgley, „Salt”- Jeffrey J. Haboush, William Sarokin, Scott Millan, Greg P. Russell, „The Social Network”- Ren Klyce, David Parker, Michael Semanick, Mark Weingarten si „True Grit”- Skip Lievsay, Craig Berkey, Greg Orloff, Peter F. Kurland
  • Cel mai bun montaj de sunet: „Inception”- Richard King. Printre nominalizati s-au numarat si „Toy Story 3”- Tom Myers, Michael Silvers, „TRON: Legacy”- Gwendolyn Yates Whittle, Addison Teague, „True Grit”- Skip Lievsay, Craig Berkey, „Unstoppable”- Mark P. StoeckingerCel
  • Cel mai bun machiaj: Rick Baker, Dave Elsey, „The Wolfman”. Nominalizati au fost si Adrien Morot- „Barney’s Version”, Edouard F. Henriques, Greg Funk, Yolanda Toussieng- „The Way Back”
  • Cele mai bune costume: Colleen Atwood, „Alice in Wonderland”. Nominalizati au fost si Antonella Cannarozzi- „I Am Love”, Jenny Beavan- „The King’s Speech”, Sandy Powel- „The Tempest” si Mary Zophres- „True Grit”
  • Cel mai bun documentar scurtmetraj: „Strangers No More”- Karen Goodman, Kirk Simon. Nominalizati au mai fost si „Killing in the Name”- Jed Rothstein, „Poster Girl”-Sara Nesson, Mitchell Block, „Sun Come Up”- Jennifer Redfearn, Tim Metzger, „The Warriors of Qiugang”- Ruby Yang, Thomas Lennon
  • Cel mai bun scurtmetraj: „God of Love”- Luke Matheny. Preintre nominalizati s-au numarat si „The Confession”- Tanel Toom, „The Crush”- Michael Creagh, „Na Wewe”- Ivan Goldschmidt, „Wish 143”- Ian Barnes, Samantha Waite
  • Cel mai bun documentar lungmetraj: “Inside Job”- Charles Ferguso. Printre nominalizati se numara si „Restrepo”- Tim Hetherington, Sebastian Junger, “Exit Through The Gift Shop”-  Banksy, “Gasland”-  Josh Fox, “Waste Land”-  Lucy Walker, Karen Harley si João Jardim
  • Cele mai bune efecte speciale: „Inception”- Chris Corbould, Andrew Lockley, Pete Bebb, Paul J. Franklin. Nominalizati au fost si „Alice in Wonderland”-  Ken Ralston, David Schaub, Carey Villegas, Sean Phillips, „Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1”- Tim Burke, John Richardson, Christian Manz, Nicolas Aithadi, „Hereafter”- Michael Owens, Bryan Grill, Stephan Trojansky, Joe Farrell, „Iron Man 2”- Janek Sirrs, Ben Snow, Ged Wright, Daniel Sudick
  • Cel mai bun montaj: Kirk Baxter, Angus Wall, „The Social Network”. Nominalizati au fost si Jon Harris- „127 Hours”, Andrew Weisblum- „Black Swan”, Pamela Martin- „The Fighter”, Tariq Anwar- „The King’s Speech
  • Cea mai buna melodie originala: „Toy Story 3”- Randy Newman („We Belong Together”). Nominalizati au fost si „127 Hours” – A.R. Rahman, Dido („If I Rise”), „Country Strong”- Tom Douglas, Hillary Lindsey, Troy Verges („Coming Home”), „Tangled”- Alan Menken, Glenn Slater („I See the Light”)
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro