Preot care tine slujbe anti-criza: Patronule, ai renuntat la masina ta scumpa ca sa pastrezi un loc de munca?
Preotul Lazar slujeste la biserica Schimbarea la Fata din centrul orasului Cluj-Napoca. Este greco-catolic. In jur de 30 de ani, preotul are un spirit viu. Este un om revoltat. Nu vede cu ochi buni politica, sau mai exact pe politicieni. Uraste sa-i vada cum intind cu degetele foaia de un milion, in vazul lumii, ca sa o puna in cutia milei. Nu-i place ca vin la biserica ca sa fie vazuti de lume. Nu-i place crestinismul de fatada. Credinciosii din statistici.
- „Exista doua domenii in care limba de lemn a ramas intacta! Politica si Biserica! Preotul isi da ochii peste cap si deapana versete, nimic pentru omul de astazi care se zbate sa supravuietuiasca! Preotul trebuie sa renunte la limbajul de lemn si sa treaca la unul orientat spre practica. Avem bisericile pline de oameni singuri, saraci, bolnavi. Someri! Acum facem slujbe speciale pentru cei ramasi pe drumuri, fara loc de munca. Vin la noi patronii si politicienii, vor sa stea in primele banci! Eu le spun, ati dat din ce aveti ca sa meritati locul din fata? Patronule, ai renuntat la masina ta scumpa ca sa pastrezi un loc de munca?
- „Le spun in biserica: Iisus ne-a indemnat, aveti doua camasi, dati una celui ce n-are! Criza care s-a abatut asupra pamintului este pornita de la lacomie! De la dorinta omului de a avea insula privata, iaht privat. Pamintul are resurse pentru toti. Si tara noastra are, dar resursele sint prost gestionate. Totul a ramas in tonul lacomiei. Trebuie sa schimbam ceva fundamental in om. Daca nu o putem face noi, pentru ca vorbim ca papagalii in biserica, o face chiar Dumnezeu, cu instrumentele lui. Iar criza, iata, este un instrument.”
- „Sintem un popor de crestini, 80-90%, nu? Atunci de ce avem trei milioane de saraci? De ce avem un milion de someri? Pentru ca avem o credinta de parada! Politicienii vin cu nerusinare sa cerseasca voturi la biserica. Te duci la biserica si gasesti liberalul la amvon! Ma rog, nu doar liberali, toti fac asta! Dai sa asculti o predica si ti se citesc decrete! Preotii au intrat in jocul lor! Au pus biserica la dispozitia lor. E o rusine!”
Diminetile, la Schimbarea la fata, se fac slujbe speciale pentru ca romanii sa treaca cu bine peste criza. Sa nu fie singuri. „Ii chem pe patronii care mai trec pe la biserica si discut cu domniile lor. Am avut cazuri in care am fost ascultat. Un patron arhitect – nu pot sa ii dau numele -, nu vreau sa faca nimeni o trufie din gerenozitate, a inteles ca trebuie sa fie solidar cu angajatii lui si a acceptat sa-si reduca veniturile lui lunare sub 1000 de euro, dar sa nu concedieze pe nimeni. I-am spus ce spunea Iisus, ce spunea Steinhardt: daruieste si vei primi!”
Patronii romani, cei care sunt inculti si lacomi, folosesc criza
„Dar am avut si patron care a spus: am cistigat 40 de mii de euro pe luna, am un standard de la care nu vreau sa cobor. A dat oamenii afara si pe cei care au ramas i-a pus sa munceasca mai mult pentru bani mai putini. Sub pretextul crizei a facut asta. Patronii romani, cei care sint inculti si lacomi, folosesc criza ca sa-si acopere lacomia si nepriceperea de a conduce oameni.”
Teodor Lazar crede ca deviza bisericii pe timp de criza trebuie sa fie lupta impotriva lacomiei. Preotul Simion Cristea slujeste la biserica ortodoxa Schimbarea la fata, despartita de cateva case de cealata biserica greco-catolica si care se numeste tot Schimbarea la fata. Are peste 70 de ani, a vazut multe. Revolta sa este mai potolita, dar mai disperata, mai amara:
- „E pedagogia divina! Dumnezeu ne da lectii prin cutremure, furtuni, crize. Doar asa mai putem pune lucrurile la locul lor: daca sintem fortati! Ce sa le spun eu oamenilor care vin sa ne ceara ajutorul? Tot mai multi, tot mai multi… Ii intreb: ai fost dat afara de la serviciu; dar sotul sau sotia, lucreaza? Da… Ei, atunci mai poti respira o vreme. Daca raspunsul e nu, ma inspaimint. Ce sa le spun, ce sa le mai spun? Sa rabde pina trece furtuna… Sintem singuri si risipiti. Si in biserica sintem singuri si risipiti.
- Vorbim de solidaritate. Acesta ar trebui sa fie cuvintul care sa salveze omenirea din criza. Iar solidaritatea se obtine prin exemple. Daca Sinodul nostru ar spune in fata poporului: dam din salariile noastre, renuntam la bani o vreme, pentru tara, pentru nevoiasi. Ar face asta si alte categorii sociale. Dar nu se intimpla.
- Daca elitele, profesorii, universitarii ar spune: renuntam la marirea salariilor noastre. Pentru tara. Daca politicienii si-ar dona salariile. Daca n-ar mai cheltui enorm pe tot felul de lucruri. Exemplul cumpatarii si al generozitatii… Si exemplul mintii care sa lucreze in folosul poporului. Abia atunci am arata ca am inteles lectia lui Dumnezeu!”
Dar cine sa inceapa? „Daca incepe o furnica, o sufoca musuroiul, o ingroapa. Regina musuroiului trebuie sa inceapa. Ea arata calea cea buna”, spune batrinul preot Simion.