Presa in Diagonala: Afganistan: Un soldat NATO ucis si alti trei raniti de explozia unei bombe; Ierusalimul ar trebui sa fie un oras neutru, potrivit unui sondaj de opinie; Viceprimarul Sofiei demisioneaza din cauza scandalului majorarii taxelor
Afganistan: Un soldat NATO ucis si alti trei raniti de explozia unei bombe. O bomba amplasata pe marginea unui drum din provincia Daykundi din centrul Afganistanului a ucis duminica un soldat NATO si a ranit alti trei colegi ai acestuia. Autoritatile nu au dezvaluit nationalitatea celor patru soldati implicati in incident. Guvernatorul provinciei Qurban Ali Oruzgani a declarat presei ca explozia avut loc in districtul Kajran si ca o motocicleta apartinand NATO a lovit bomba aflata pe marginea drumului. Anul acesta 80 de soldati din trupele internationale au murit in Afganistan. Anul trecut numarul acestora a ajuns la 711 soldati cazuti in timpul misiunii, scrie Ria Novosti.
Radiatiile eliberate de centralele nucleare japoneze nu vor ajunge pe teritoriul SUA. Potrivit expertilor americani de la Comisia de reglementare nucleara, radiatiile inregistrate la centrala nucleara japoneza afectata de curemur nu vor ajunge in America in cantitati mari care sa poata afecta in vreun fel populatia. Datorita distantei mari dintre cele doua tari, Hawaii, Alaska si zona de vest a Statelor Unite nu vor fi afectate de eventualele cresteri ale nivelului de radioactivitate, au declarat expertii. Premierul japonez Naoto Kan a declarat duminica ca situatia centralei Fukushima ramane „serioasa” si a recunoscut ca tara nu s-a mai confruntat cu o criza atat de grava din timpul celui de-al doilea razboi mondial, anunta AFP.
Ierusalimul ar trebui sa fie un oras neutru, potrivit unui sondaj de opinie. Europenii sunt de parere ca Ierusalimul ar trebui sa fie un oras neutru si nu o capitala evreieasca sau palestiniana. Acesasta este rezultatul unui sondaj de opinie facut de ICM in sase dintre cele mai importante tari ale Europei. Potrivit sondajului, atunci cand aud de Israel sau Palestina 65% dintre participanti se gandesc la violenta sau razboi si 32% se gandesc ca cele doua parti nu doresc gasirea unei solutii pentru incetarea razboiului. Dintre cei intervievati 25% sunt de parere ca Israelul este agresorul principal in timp ce 13% sunt de parere ca agresorul este Palestina. Sondajul de opinie a avut 7000 de subiecti din Anglia, Franta, Spania, Olanda, Germania si Italia, informeaza The Guardian.
Armata egipteana reconstruieste o biserica crestina distrusa de musulmani. Armata egipteana a inceput reconstructia Bisericii copte Shahedin din Helwan, provincie la sud de Cairo, pe fostul sau amplasament. La inceputul lunii martie un incendiu a distrus Biserica, iar autoritatile ii considera vinovati pe musulmani. Alte atacuri musulmane s-au soldat martea trecuta cu 13 morti din randul coptilor. Mii de crestini din Cairo au proteastat timp de noua zile in fata televiziunii publice solicitand refacerea bisericii si incheierea discriminarii si persecutiilor din partea statului. Anul acesta tensiunea s-a accentuat intre majoritatea musulmana si minoritatea crestina (9% din polulatia de 80 milioane de locuitori). De Anul Nou o biserica copta din Alexandria a fost bombardata si 23 de persoane si-au pierdut viata. Armata Islamica Palestiniana, o grupare cu legaturi in Al Queda a revendicat atacul, scrie CNN.
Viceprimarul Sofiei demisioneaza din cauza scandalului majorarii taxelor. Viceprimarul Sofiei Mincho Gerdzhikov a demisionat duminica din cauza scandalului iscat in urma majorarii taxei de proprietate. Gerdzhikov a schimbat incadrarea zonala a proprietatilor astfel incat taxele au crescut si oamenii s-au trezit in fata faptului implinit. Primarul Yordanka Fandakova s-a declarat in favoarea schimbarii incadrarilor zonale dar intr-o alta maniera, cu transparenta si discutii pe subiect. Pana atunci primarul a cerut Consiliului Municipal stoparea procedurilor si a promis cetatenilor ca vor primi pana duminica noile notificari. Cei care au platit deja taxa majorata fie vor primi banii inapoi de la casieriile locale fie se va considera plata in avans in functie de dorinta cetatenilor, anunta Novinite.
Japonia: Compania de electricitate TEPCO anunta taieri de curent din cauza avariilor de la centralele nucleare. Compania nationala de electricitate japoneza TEPCO a anuntat implementarea unui plan de rationalizare a curentului electric. De la infiintarea TEPCO in anul 1951 nu s-a introdus niciodata o asemenea masura. Presedintele TEPCO Masataka Shimizu a declarat ca doua centrale nucleare si cinci centrale termice din regiunile Tohoku si Kanto au fost oprite. Pentru ziua de duminica nu au fost probleme in asigurarea necesarului de electricitate, insa potrivit lui Masataka Shimizu, luni cand mediul de afaceri va relua lucru, va fi imposibil de asigurat curentul electric necesar. El a adaugat ca in intervalul orar 18-19 nu se va putea oferi mai mult de 30% din totalul necesar. Programul de economisire a curentului electric va incepe de luni 14 martie cu intreruperi controlate in intervalul orar 6:20 – 22:00. Curentul va fi oprit prin rotatie in cinci zone deservite de TEPCO. Programul de rationalizare va ramane in functiune pana la sfarsitul lunii aprilie, desi centralele termice isi vor relua activitatea in cel mult doua saptamani, informeaza NHK.
Gaddafi: Invit Rusia, China si India sa investeasca in industria petroliera libiana. Liderul libian Muammar Gaddafi a indemnat Rusia, China si India, duminica sa investeasca in sectorul petrolier al Libiei, potrivit Reuters, care citeaza televiziunea de stat libiana. „In discutiile cu ambasadorii celor trei state, am facut apel la companiile din aceste tari sa investeasca in industria petroliera libiana”, a spus Gaddafi. Exporturile de petrol din Libia au fost puternic afectate de conflictele din regiune si sanctiunile internationale. Analistii economici estimeaza ca revenirea la normalitate a operatiunilor membrului OPEC ar putea dura chiar si un an. Printre companiile petroliere care opereaza in Libia se numara si compania ENI din Italia, companiile ExxonMobil si ConocoPhillips din SUA, firma anglo-olandeza Shell si Repsol- Spania. Rusia si China s-au opus, pana in prezent impunerii unei zone de interdictie aeriana in Libia. (C.C.)