Presa in Diagonala: Casa lui Nelson Mandela supravegheata de camere video in asteptarea decesului; Rusia va livra Indiei primul submarin nuclear; Japonia: S-a reusit oprirea la rece a centralei nucleare de la Fukushima
Zeci de mii de abuzuri sexuale in institutiile catolice olandeze. O comisie independenta olandeza a emis un raport asupra abuzurilor comise in seminarii, scoli si orfelinate. Concluzia este una socanta: din 1945 si pana in prezent zeci de mii de copii au suferit abuzuri sexuale in cadrul institutiilor guvernate de Biserica Catolica din Olanda. Cercetarea a inceput in august 2010 dupa aparitia unor acuzatii de abuz in cadrul unei scoli catolice din estul Olandei. Comisia a studiat 1.800 de plangeri depuse in legatura cu abuzuri comise in scolile catolice, a identificat 800 de vinovati dintre care 100 sunt inca in viata. Potrivit raportului, in perioada 1945-1981 au fost comise cele mai multe abuzuri, dar numarul lor a scazut in perioada 1981-2011 limitandu-se la cateva mii de victime. Dintre aceste cazuri doar cateva mii implica violul. Desi acuzata ca stiind de existenta abuzurilor nu a luat nicio masura pentru stoparea lor, Biserica Catolica din Olanda declara ca descoperirea comisiei o umple de rusine si vinovatie. Luna trecuta, Biserica Catolica a alcatuit un sistem de compensare financiara pentru persoanele care au suferit abuzuri in cadrul structurilor sale. Compensatiile se acorda in functie de gravitatea abuzului suferit si se incadreaza intre 5.000 si 100.000 euro, scrie BBC.
Casa lui Nelson Mandela supravegheata de camere video in asteptarea decesului. Publicatia Times din Africa de Sud a dezvaluit joi ca locuinta lui Nelson Mandela este supravegheata de mai multi ani de catre agentiile internationale de stiri. Acestea aveau camere instalate intr-o casa din vecinatatea resedintei lui Mandela aflata in Qunu in estul provinciei Cape. Proprietarul casei a recunoscut ca a dat acordul ziaristilor pentru montarea camerelor de supraveghere, dar nu a vrut sa spuna daca si cat a incasat pentru aceasta favoare. Politia a demontat toate camerele gasite in respectiva locatie. Ziaristii supravegheau casa lui Mandela (care are acum varsta de 93 de ani) in vederea transmiterii imediate a stirii legate de moartea acestuia atunci cand va avea loc, anunta The Guardian.
Japonia: S-a reusit oprirea la rece a centralei nucleare de la Fukushima. Premierul Japoniei a declarat vineri ca s-a reusit oprirea la rece a centralei nucleare de la Fukushima Daiichi, ceea ce inseamna ca s-a reusit ca reactoarele afectate de cutremur sa fie stabilizate si mentinute la o temperatura scazuta sub 100 de grade Celsius pentru o perioada mai lunga de timp. Desi anuntul este considerat important de autoritatile japoneze, specialistii sunt de parere ca trebuie sa treaca inca zeci de ani pentru ca urmele dezastrului nuclear sa dispara in totalitate. Surse din guvern au lansat chiar o estimare de 40 de ani pentru dezafectarea completa a centralei. Exista si opinii care sustin ca pericolul este in fapt la fel de mare chiar si dupa oprirea la rece a centralei. Jack DeVine, expert care a luat parte la dezafectarea centralei nucleare Three Mile Island al carei nucleu s-a topit in 1979, sustine ca oprirea la rece a centralei inseamna doar o grija mai putin pe umerii autoritatilor. Acestea nu vor fi nevoite sa foloseasca atat de multa apa pentru racirea reactoarelor, deci vor avea mai putina apa contaminta de care trebuie sa se debaraseze. In rest situatia ramane la fel de periculoasa ca si pana acum, informeaza CNN.
Rusia va livra Indiei primul submarin nuclear. Rusia va livra Indiei pana la finele anului submarinul nuclear Nerpa. Contractul pentru construirea Nerpa a fost semnat de cele doua tari in 2004 si are o valoare de 650 milioane de dolari. Initial contractul trebuia incheiat in 2008 dar a trebuit prelungit datorita unui incident de la bordul submarinului in care 20 de oameni au fost ucisi. Dupa livrare India va deveni a sasea tara care va opera cu submarine nucleare alaturi de Franta, China, Anglia, Rusia si SUA, scrie Ria Novosti.
Fondatorul WikiLeaks va fi audiat in cadrul apelului privind extradarea in Suedia. Curtea Suprema britanica a declarat vineri ca a acceptat sa il audieze pe fondatorul WikiLeaks Julian Assange in cadrul apelului depus de acesta si in care contesta extradarea catre Suedia. O comisie alcatuita din trei judecatori a decis sa ia in considerare solicitarea lui Assange care va fi audiat timp de doua zile incepand cu 1 februarie 2012. Echipa de avocati a lui Assange a sustinut ca politia si procurorii nu reprezinta o autoritate judiciara care sa aiba dreptul de a ordona extradarea. La inceputul lunii decembrie judecatorii John Thomas si Duncan Ouseley i-au spus lui Julian Assange ca poate depune un apel la Curtea Suprema incercand sa isi sustina punctul de vedere si sa demonstreze ca incercarea suedezilor de a pune mana pe el prin extradare este una ilegala. Judecatorii l-au avertizat insa ca sansele de reusita sunt extrem de mici, anunta Fox News.