Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Croatia va adera la Uniunea Europeana in iulie 2013; SUA a deschis o ambasada virtuala in Iran; Tarik Aziz, fostul ministru de externe irakian din regimul Saddam Hussein, va fi executat in 2012; Presedintele argentinian Cristina Kirchner a format noul guvern

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Tarik Aziz, fostul ministru de externe irakian din regimul Saddam Hussein, va fi executat in 2012. Potrivit executivului din Irak, fostulul ministru de externe al lui Saddam Hussein, Tarik Aziz va fi executat anul viitor dupa retragerea trupelor americane. Unul dintre avocatii lui Aziz s-a aratat surprins de reactia guvernului, declarand ca nu se astepta la o masura atat de stupida, mai ales ca actuala conducere a tarii a vorbit in repetate randuri de reconciliere nationala. Avocatul Badi Arif crede ca aceasta executie va slabi si mai mult pozitia firava a guvernului si va alimenta conflictele dintre factiunile irakiene. Aziz a fost capturat de fortele americane in 2003, la scurt timp dupa invazia din Irak. In 2006 a aparut ca martor in procesul lui Saddam Hussein, iar in octombrie 2010 a fost condamnat la moarte de Inaltul Tribunal Irakian pentru rolul jucat in eliminarea partidelor religioase. Familia sa a fost socata de verdict intrucat acesta se predase trupelor americane si se declara nevinovat, scrie CNN.

Croatia va adera la Uniunea Europeana in iulie 2013. Consiliul General al UE a aprobat integrarea Croatiei ca membru al Uniunii Europene incepand cu 1 iulie 2013. Croatia va deveni astfel al 28-lea stat al Uniunii si va semna documentele de accedere in data de 9 decembrie 2011, in timpul summitului european de la Bruxelles. Anuntul facut marti transmite un semnal pozitiv pentru toata zona balcanica. Potrivit lui Paul Vandoren, trimisul special al UE in Croatia, aceasta va deveni membru al UE chiar daca nu isi va indeplini obligatiunile ramase – adica privatizarea santierelor sale navale, dar va ramane sub observatie in legatura cu reformele din justitie si lupta impotriva coruptiei, anunta Ria Novosti.

Georgios Provopoulos: Sistemului bancar grec ii lipseste motivul care sa genereze cresterea financiara. Georgios Provopoulos, guvernatorul bancii centrale a Greciei, a explicat legislativului motivul pentru care economia nationala nu reuseste sa iasa din recesiune: sistemului bancar grec ii lipseste motivul care sa genereze cresterea financiara. Cu alte cuvinte, in ultima vreme oamenii au retras sume neobisnuit de mari. Statisticile arata ca economiile si depozitele private atingeau la inceputul lui 2010 valoarea de 237,7 miliarde de euro, iar la inceputul lui 2011 scazusera cu 49 miliarde. Scaderea s-a accelerat in ultimele doua luni, astfel ca in septembrie si octombrie economiile si depozitele private au scazut cu inca 14 miliarde. Scaderea continua dramatic si in primele zile ale lunii noiembrie. In bancile grecesti se mai afla doar 170 miliarde euro, cu 30% mai putin decat in ianuarie 2010. Aceasta scadere a avut un impact dezastruos asupra economiei. Multe companii au fost nevoite sa apeleze la fonduri de urgenta din cauza faptului ca bancile nu mai acordau imprumuturi. Pe de alta parte, oamenii si-au scos banii din banci fie pentru ca le era teama de prabusirea sistemului, fie pentru ca ramanand fara servicii traiesc din banii economisiti pana acum. Se estimeaza ca o cincime din banii retrasi din bancile grecesti au fost mutati in banci din strainatate, informeaza Spiegel Online.

SUA a deschis o ambasada virtuala in Iran. Administratia Obama a lansat marti o ambasada virtuala in Iran. Ambasada americana la Teheran nu mai exista de 30 de ani, iar relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat odata cu revolutia islamica din 1979 si criza ostaticilor. Ambasada virtuala este o metoda prin care SUA incearca stabilirea unei legaturi cu poporul iranian care potrivit secretrului de stat Hillary Clinton nu mai exista de cand relatiile diplomatice dintre cele doua tari s-au interupt, scrie Fox News.

Premierul italian Mario Monti a prezentat noul plan de reducere a cheltuielilor. Noul premier italian a aparut in fata Parlamentului cu propunerile sale de reducere a cheltuielilor cu 30 miliarde de euro. Mario Monti este constient ca masurile propuse sunt dureroase, dar crede ca neadoptarea lor in acest moment ar duce la amplificarea problemelor in viitor si la necesitatea aplicarii unor masuri mai dure in viitorul apropiat. Monti crede ca se vor putea economisi 20 de miliarde de euro prin recalcularea pensiilor si prin cresterea varstei de pensionare cu un an. Premierul asteapta acum verdictul Parlamentului pentru aprobarea propunerii. Monti este de parere ca palamentarii il vor vota si pentru ca viitorul zonei euro depinde in mare masura de decizia lor. In caz contrar, Italia ar putea avea aceeasi soarta precum Grecia, anunta CNN.

Presedintele argentinian Cristina Kirchner a format noul guvern. Presedintele Argentinei Cristina Kirchner care a fost realeasa in functie in urma cu o luna si jumatate a definitivat formarea noului cabinet. Desi majoritatea ministrilor au fost reconfirmati in functie, exista si cateva modificari, cea mai semnificativa fiind schimbarea premierului. Abal Medina il va inlocui pe Anibal Fernandez. Medina este fiul lideruliui preonist care i-a asigurat lui Juan Domingo Peron reintoarcerea in tara dupa un lung exil, intoarcere incununtata de obtinerea celui de-al treilea mandat de presedinte, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro