Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Danemarca: Copenhaga doreste legalizarea marijuanei; China ar putea crea 9,5 milioane de locuri de munca prin trecerea la energie regenerabila; Libia a fost reprimita in Consiliul ONU pentru Drepturile Omului; Proteste in Egipt inaintea alegerilor parlamentare

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Nokia va folosi sistemul rusesc de navigatie prin satelit Glonass. Cel mai mare producator de telefoane mobile, Nokia, a deveni primul producator international care va folosi sistemul rusesc de navigatie prin satelit Glonass. Sistemul va fi folosit atat pentru telefoane cat si pentru platformele software. Glonass este replica sistemului american GPS si a fost creat pentru folosul militarilor si al civililor. Vice-premierul rus Sergei Ivanov a declarat ca guvernul sau ar putea impune din 2012 taxe pe importurile de produse cu GPS care nu contin si varianta ruseasca Glonass. Intelegerea dintre Nokia si Glonass permite producatorului de telefoane sa adapteze sistemul la produsele sale destinate atat pietei rusesti cat si celei internationale. Apple si Samsung au anuntat ca si noile lor telefoane touch-screen iPhone 4S si Samsung Galaxy Note ar putea folosi sistemul Glonass, scrie Ria Novosti.

Danemarca: Copenhaga doreste legalizarea marijuanei. Copenhaga ar putea deveni primul oras care legalizeaza marijuana, dupa ce Consilului Local a votat aprobarea schemei de vanzare a drogului printr-o retea de magazine de stat. Decizia nu poate fi insa aplicata pana cand nu primeste aprobarea Parlamentului danez. Parlamentul ar trebui sa decida acest aspect la inceputul anului 2012. Acum trei ani a respins o propunere identica venita tot de la Consiliul Local din Copenhaga. Marijuana se vinde deja la liber pe strazile din Christiania, un autointitulat „oras liber” aflat in centrul capitalei daneze, anunta Novinite.

Libia a fost reprimita in Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Adunarea Generala a ONU a votat vineri reintegrarea Libiei in Consiliul Drepturilor Omului, dupa ce aceasta fusese suspendata in luna martie 2011. Din totalul de 123 tari, doar patru au votat impotriva reintegrarii – Nicaragua, Venezuela, Ecuador si Bolivia, iar sase state s-au abtinut. Potrivit ambasadorului libian Ibrahim Dabbashi, tara sa a scapat de dictatura si a inceput procesul politic de restabilire a unui stat democratic care respecta drepturile omului si libertatile fundamentale. Totodata, Dabbashi considera ca suspendarea din luna martie a fost o hotarare inteleapta, intrucat Muammar Gaddafi la momentul respectiv isi ucidea propriii cetateni. De acum inainte insa Libia nu va mai cunoaste violari ale drepturilor omului si chiar daca se vor mai intampla, vinovatii nu vor ramane nepedepsiti. In replica la declaratiile lui Dabbashi si la decizia ONU, ambasadorul Venezuelei, Jorge Valero a declarat ca suspendarea din luna martie a reprezentat un punct cheie prin care puterile imperialiste si-au croit drumul invaziei intr-un stat suveran, informeaza AFP.

Proteste in Egipt inaintea alegerilor parlamentare. Zeci de mii de egipteni au iesit vineri in Tahrir Square din Cairo pentru a protesta impotriva unei Constitutii care sa ascunda sectorul militar de opinia publica. Protestele de astazi au loc cu mai putin de zece zile inaintea alegerilor parlamentare fixate in 28 noiembrie. Consiliul Suprem al Fortelor Armate, care a preluat conducerea statului dupa caderea lui Mubarak, a declarat de nenumarate ori ca doreste sa transfere puterea unui presedinte civil. Cu toate acesta, in noua Constitutie exista prevederi menite sa favorizeze partea militara si sa aduca mania cetatenlor. Astfel se doreste ca bugetul armatei sa nu fie decis de puterile civile. Acest fapt ii ingrijoreaza pe cetateni care se tem de profilarea unui stat in stat, scrie CNN.

Siria accepta monitorizarea din partea Ligii Arabe. Potrivit unei surse anonime apartinand diplomatiei de la Damasc, Siria a acceptat planul propus miercuri de Liga Araba. Liga urmeaza sa trimita in Siria o misiune cu rol de observator al implementarii propunerii care incearca sa puna capat violentelor. Potrivit intelegerii, Siria ar urma sa inceapa retragerea tancurilor din orasele framantate de lupte, sa inceteze atacurile asupra protestatarilor si sa inceapa un dialog cu liderii opozitiei in termen de maxim doua saptamani. Presedintele Bashar al-Assad a acceptat planul de mai mult timp insa pana acum nu l-a pus in practica. Si vineri au murit 12 persoane in violentele ce au avut loc in diferite puncte ale tarii. De la inceputul protestelor din luna martie si pana in prezent se presupune ca au murit peste 3500 oameni. Puterile internationale avertizeaza ca situatia din Siria seamana din ce in ce mai mult cu un razboi civil. Ministrul francez de externe Alain Juppe a avertizat gruparile de opozitie sa nu recurga la insurectie armata. Temerile s-au intetit dupa ce un grup de militari dezertori organizati acum sub numele de Armata Siriana Libera a atacat o institutie de stat ucigand mai multe persoane, anunta BBC.

China ar putea crea 9,5 milioane de locuri de munca prin trecerea la energie regenerabila. China ar putea crea peste 9,5 milioane de locuri de munca in urmatorii cinci ani daca inlocuieste sursele intensive de energie cu unele regenerabile. Potrivit analistilor chinezi, guvernul ar trebui sa faca o investitie de 71 miliarde de euro pentru masuri si strategii pentru energy saving, protectia mediului sau inlocuirea industriilor poluante. Aceste investitii ar crea milioane de locuri de munca marind astfel PIB-ul, informeaza The Guardian.

Ministrul Mediului din Japonia a renuntat la salariu dupa o greseala a subordonatilor sai. Ministrul japonez al Mediului a anuntat vineri ca a renuntat la salariul sau lunar de aproximativ 15.000 de euro, dupa ce angajati ai ministerului sau au aruncat pe un teren deschis o mostra de pamant contaminat, ce fusese trimisa de un locuitor din Fukushima pentru a fi testata, relateaza AFP. Goshi Hosono, o „stea” in ascensiune a Partidului Democrat din Japonia (la putere), a declarat ca nu isi va mai lua salariul pana la finalul mandatului, pentru a-si asuma astfel greseala facuta de subordonatii sai. Ministrul nipon, care are de asemenea sarcina de a gestiona accidentul de la centrala nucleara de la Fukushima, va continua totusi sa primeasca indemnizatia de parlamentar, care se ridica la circa 13.000 de euro pe luna. „Am o mare responsabilitate in calitate de sef al acestui minister”, a declarat el, dupa ce a informat despre greseala comisa de un functionar. Un locuitor al orasului Fukushima trimisese saptamana trecuta la Ministerul Mediului un plic ce continea pamant prelevat din gradina sa, pentru a fi analizat. Analizele efectuate pe respectiva mostra au aratat un nivel al radiatiilor de 0,18 microsieverti pe ora, aproape similar cu cel detectat in imprejurimile capitalei Tokyo. Dupa discutii cu privire la ce sa faca cu plicul, un angajat a propus aruncarea continutului pe un teren deschis din apropiere de locuinta sa din prefectura Saitama, la nord-est de capitala. Resturile de pamant au fost apoi recuperate, iar angajatii implicati, precum si superiorii lor, au primit sanctiuni disciplinare, respectiv reduceri temporare de salarii, transferuri si avertismente, a aratat ministrul Hosono. (V.M.)

Gafa a sefului Pentagonului: Leon Panetta mentioneaza India si China drept „amenintari” pentru SUA. Secretarul american al Apararii, Leon Panetta, a spus despre India si China ca sunt „amenintari” la adresa Statelor Unite, Pentagonul grabindu-se ulterior sa corecteze declaratiile oficialului american, relateaza Reuters. Intr-o declaratie sustinuta joi, in timpul unei vizite pe un santier naval din Connecticut, unde se construiesc submarine nucleare de atac, Panetta a vorbit despre noile provocari cu care se confrunta Statele Unite, dupa razboaiele din Irak si Afganistan. Dupa ce a trecut in revista amenintarile la adresa securitatii SUA, nominalizand Iranul, Coreea de Nord si atacurile cibernetice, Panetta a trecut la „ingrijorarile privind puterile emergente”. „Ne confruntam cu amenintarea puterilor emergente, China, India si altele fata de care trebuie sa fim intotdeauna pregatiti”… „si trebuie sa ne asiguram ca avem intotdeauna suficienta forta de protectie acolo, in Pacific, pentru a le face sa inteleaga ca nu plecam nicaieri”, a spus Panetta in fata muncitorilor. (V.M.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro