Presa in Diagonala: Fostul primar al Moscovei, anchetat pentru un imprumut de 444 milioane de dolari; Cristina Fernandez castiga al doilea mandat prezidential in Argentina; Fidel Castro condamna asasinarea lui Muammar Gaddafi
Cristina Fernandez castiga al doilea mandat prezidential in Argentina. Cristina Fernandez de Kirchner din partea Paridului Peronist a castigat al doilea mandat prezidential in urma alegerilor de duminica din Argentina. Dupa numararea a 98% din voturi Fernandez si-a adjudecat aproape 54%. Al doilea clasat este socialistul Hermes Binner, guvernatorul din Santa Fe, care a primit mai putin de 17% din totalul voturilor exprimate. Argentina este a doua mare economie a Americii Latine, iar realegerea Cristinei Fernandez trebuie corelata cu redresarea economica neasteptata pe care tara a facut-o in timpul primului sau mandat. Cristina Fernandez de Kirchner a incheiat intelegeri comerciale in termini buni cu China, careia ii livreaza o larga categorie de marfuri si a adoptat o serie de politici considerate de unii „neortodoxe”. Cristina Fernandez este vaduva fostului presedinte Nestor Carlos Kirchner, decedat in 2010. In mandatul ei (2007-2011) Argentina si-a reluat cresterea economica cu un procent de circa 8% anual, fapt ce o situeaza intr-o pozitie confortabila in ciuda crizei internationale, scrie CNN.
Fostul primar al Moscovei, anchetat pentru un imprumut de 444 milioane de dolari. Anchetatorii rusi urmeaza sa il interogheze pe fostul primar al Moscovei Yury Luzhkov in cadrul unei anchete legate de un imprumut bancar de 444 milioane de dolari. Banca Moscovei a imprumutat aceasta suma unei obscure firme imobiliare. Compania a cumparat terenuri pentru o companie de contructii detinuta de sotia lui Yury Luzhkov, Yelena Baturina. Anul trecut, Luzhkov a fost impuscat dupa o divergenta avuta in public cu presedintele Medvedev. Yury Luzhkov este convins ca imlicarea sa in ancheta respectiva se datoreaza unui interviu sustinut recent la Radio Libertatea in care critica conducerea Rusiei si partidul de guvenamant. Fostul primar nu se afla momentan in Rusia, insa declara ca se va prezenta in fata comisiei de investigatii imediat dupa intoarcerea in tara, anunta Ria Novosti.
Libia: Oamenii lui Muammar Gaddafi au fost executati la Sirte. In hotelul Mahari din orasul Sirte au fost descoperite trupurile a 53 de soldati din grupul fidel lui Muammar Gaddafi. Barbatii au fost executati, unii dintre ei avand mainile legate la spate si prezentand plagi prin impuscare in cap. Din primele estimari se pare ca au fost asasinati cu o saptamana in urma. Pe peretii din interiorul intrarii in hotel erau scrise numele mai multor brigazi anti-Gaddafi. Acest lucru indica faptul ca aceste brigazi controlau hotelul si probabil sunt vinovate de asasinarea celor 53. Potrivit autoritatilor, aceste brigazi ar actiona independent de CNT. Inca 95 de trupuri neinsufletite s-au gasit si la locul in care colonelul Gaddafi a fost capturat si ucis. Din primele estimari rezulta ca toti cei 95 au murit in aceeasi zi cu liderul lor. Noua conducere a Libiei a negat orice amestec si legatura cu abuzurile comise la Sirte si a facut apel catre cetatenii Libiei sa renunte la represalii si violente, informeaza BBC.
Fidel Castro condamna asasinarea lui Muammar Gaddafi. Fostul lider cubanez Fidel Castro a calificat luni drept „asasinat” moartea fostului lider libian Maummar Gaddafi si a denuntat actiunea de „genocid” a NATO, care reprezinta, in opinia sa, „instrumentul de reprimare cel mai perfid” din istorie. Colonelul Gaddafi „a fost grav ranit de avioanele cele mai moderne ale NATO, care i-au interceptat si neutralizat vehiculul, a fost capturat inca in viata si asasinat de cei pe care aceasta organizatie i-a inarmat”, a declarat Fidel Castro intr-una dintre „reflectiile” pe care le publica frecvent in presa oficiala cubaneza. „Cadavrul sau a fost expus ca un trofeu de razboi, un comportament care incalca principiile cele mai elementare ale preceptelor islamului si altor credinte religioase din lume”, a continuat parintele Revolutiei cubaneze, in varsta de 85 de ani, care a cedat puterea fratelui sau Raul, in 2006, din motive de sanatate, scrie AFP.
Egiptul si Israelul s-au inteles pentru un schimb de prizonieri. Israelul si Egiptul au declarat luni ca s-au inteles asupra unui schimb de prizonieri. Vor fi eliberati 25 de egipteni aflati in custodia Israelului in schimbul unui cetatean israeliano-american aflat la Cairo sub acuzatia de spionaj. Acesta pare a fi un prin pas pentru detensionarea relatiilor dintre cele doua tari. Benjamin Netanyahu a anuntat ca detaliile schimbului de prizonieri se vor discuta marti si a confirmat ca in schimbul lui Ilan Grapel va elibera 25 de egipteni, intre care se afla si trei minori. Daca discutiile de marti se vor incheia cu bine, schimbul poate avea loc chiar joi. Grapel a fost arestat in Egipt sub acuzatia de spionaj, recrutare de agenti si monitorizare a revoltei impotriva fostuluiui presedinte Hosni Mubarak. Ilan Grapel a emigrat in Israel din SUA in anul 2005 si a participat ca militar in timpul razboiului de gherila din Liban cu gruparea Hezbollahi, anunta Reuters.
Cadavrul lui Muammar Gaddafi a fost mutat intr-un loc secret. Acesta va fi inmormantat marti in Sahara. Cadavrul lui Muammar Gaddafi a fost ridicat din camera frigorifica din Misrata si dus intr-un loc necunoscut, urmand sa fie inmormantat marti in Sahara, relateaza Sky News. Cadavrul fiului sau Mutassim si cel al fostului comandant al armatei, care se aflau alaturi de cel al colonelului Gaddafi, au fost, de asemenea, mutate. Un oficial din cadrul Guvernului interimar al Libiei a confirmat ca trupurile neinsufletite au fost mutate si a declarat ca acestea vor fi inmormantate marti intr-un loc secret, in prezenta unor clerici musulmani. Mii de libieni au stat la coada pentru a vedea cadavrul in descompunere al fostului lor lider pana cand doi oficiali ai Consiliului National de Tranzitie (CNT) au ordonat incetarea expunerii publice.
Un australian a fost arestat dupa ce si-a dat pantalonii jos in fata Reginei Elisabeta a II-a. Un tanar australian a fost pus sub acuzare pentru comportament indecent si incalcarea ordinii publice dupa ce si-a dat pantalonii jos in timp ce Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, trecea prin fata lui, transmite AFP, citand surse din politia locala. Liam Warriner a spus pentru Daily Mail ca a recurs la acest gest deoarece „colegii mei de munca m-au provocat sa o fac”. „Un barbat in varsta de 22 de ani a fost acuzat pentru comportament indecent si incalcarea ordinii publice”, a declarat pentru AFP un reprezentant al politiei din Queensland. Oficialul a spus ca incidentul pentru care tanarul a fost pus sub acuzare a avut loc „in apropiere de ceremonia” la care lua parte regina.
Guvernul britanic: Protestatarii implicati in revoltele din august din Marea Britanie erau tineri, saraci, dar cei mai multi dintre ei nu erau afiliati bandelor. Rapoartele realizate de Ministerul de Interne si de Ministerul de Justitie, in urma analizarii arestarilor facute in timpul revoltelor, sustin ca bandele nu au reprezentat un factor major in desfasurarea evenimentelor care au zguduit capitala britanica si principalele centre ale tarii. Conform datelor, doar 13% dintre cei arestati pe tot teritoriul tarii faceau parte din bande. In afara Londrei, politia a raportat un procent mai mic de 10%. Datele furnizate de rapoarte reaprind dezbaterea cu privire la rolul jucat de gastile organizate in evenimentele din august. Primul-ministru britanic, David Cameron, le-a considerat centrale evenimentelor respingand acuzatiile ca tinerii din comunitatile sarace au fost alienati de masurile de austeritate ale guvernului.