Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Gruparile palestiniene vor forma un guvern de unitate; Canada cere demisia presedintelui sirian Bashar al-Assad; Fratia Musulmana nu doreste urgentarea alegerilor din Egipt; Serbia va permite libera circulatie cetatenilor din Kosovo

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Turcia isi retrage ambasadorul de la Paris dupa ce Franta a adoptat legea genocidului armean. Premierul turc a anuntat o serie de masuri impotriva Frantei a carei Adunare Generala a votat in favoarea recunoasterii genocidului comis asupra armenilor in 1915-1917. Tayyip Erdogan a declarat ca Turcia isi retrage ambasadorul de la Paris, va bloca toate vizitele politice si va opri proiectele militare comune. Premierul turc este de parere ca aceasta lege va crea mari probleme relatiei cu Franta pe termen lung. Erdogan considera ca adoptarea legii genocidului impotriva armenilor este o decizie rasista, discriminatorie si xenofoba. Legea va ajunge la Senatul francez in luna ianuarie desi ministrul de externe Alain Juppe s-a opus categoric acestei legi. Daca legea trece si de Senat atunci oricine contesta acest genocid poate primi o amenda de 45.000 euro si poate petrece un an in detentie, scrie BBC.

Gruparile palestiniene vor forma un guvern de unitate. Dupa zile intregi de dezbateri intre gruparile palestiniene Hamas si Fatah, presedintele Mahmoud Abbas impreuna cu liderul Hamas Khaled Meshaal s-au intalnit la Cairo. Cei doi au cazut de acord pentru alcatuirea unui guvern de unitate palestiniana care va fi instalat pana la finele lunii ianuarie. Discutiile dintre factinile palestiniene au fost mediate de Egipt, anunta The Guardian.

ONU: SUA, Japonia si cateva tari europene au boicotat momentul de reculegere in memoria lui Kim Jong- Il. Statele Unite ale Americii, Japonia si mai multe tari europene au refuzat joi sa participe la momentul de reculegere in memoria lui Kim Jong Il propus de Coreea de Nord la Adunarea Generala a ONU. Diplomatii occidentali au considerat ca acest tribut adus fostului lider nord-coreean nu era potrivit in cadrul Adunarii Generale a ONU. „Kim Jong Il este probabil responsabil pentru moartea a zeci de mii de oameni. El nu poate fi considerat un model pentru ONU”, a declarat unul dintre diplomatii care au boicotat momentul de reculegere. Kim Jong Il a murit sambata trecuta, dar regimul comunist din Coreea de Nord a anuntat stirea abia doua zile mai tarziu, informeaza AFP.

Fratia Musulmana nu doreste urgentarea alegerilor din Egipt. Fratia Musulmana, partidul islamist care detine majoritatea voturilor pentru alegerile parlamentare a declarat joi ca anticiparea alegerilor prezidentiale si incheierea mai grabnica a regimului conducerii militare ar crea haos in Egipt. Fratia doreste respectarea termenelor stabilite initial pentru alegerile prezidentiale. Protestatarii care continua sa se lupte cu fortele de securitate egiptene cer grabirea prezidentialelor intrucat si-au pierdut increderea in actuala conducere militara a tarii, scrie Reuters.

Serbia va permite libera circulatie cetatenilor din Kosovo. Serbia a decis sa permita intrarea si circulatia libera pe teritoriul tarii pentru toti locuitorii Republicii Kosovo. Serbia interzisese libera miscare a kosovarilor in anul 2008, dupa declararea independentei Kosovo. Locuitorii din Kosovo vor putea intra in Serbia pe baza actelor de identitate emise de guvernul de la Prishtina. Libera intrare si miscare se va aplica incepand de saptamana viitoare. Republica Kosovo este recunoscuta ca stat independent de catre 85 din cele 193 de state ONU, de 22 din cele 27 state ale UE si de 27 din cele 57 de tari membre ale Organizatiei pentru Cooperare Islamica. Serbia nu i-a recunoscut niciodata independenta, alaturi de ea gasindu-se si state importante precum Rusia, China, Brazilia, Spania, Grecia, Romania, Cipru sau Slovacia, anunta Novinite.

Canada cere demisia presedintelui sirian Bashar al-Assad. Seful diplomatiei canadiene John Baird a declarat joi ca tara sa sustine demisia de urgenta a presedintelui sirian Bashar al-Assad. Canada crede ca Assad continua masacrul asupra civililor in timp ce regimul sau devine din ce mai izolat si mai lipsit de credibilitate. Pentru canadieni este evident ca poporul sirian doreste schimbarea si ca regimul Assad ignora cu buna stiinta respectarea unor drepturi de baza. Baird sustine ca tara sa se va alatura eforturilor partenerilor internationali pentru cresterea presiunii asupra lui Bashar al-Assad, informeaza AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro