Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Noi acuzatii pentru suspectii atentatului de la 11 septembrie 2001; Scurgere de petrol si explozie minora la Fukushima; Politia rusa a arestat protestatarii din Moscova si Sankt Petersburg

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Noi acuzatii pentru suspectii atentatului de la 11 septembrie 2001. Procurorii militari au formulat noi acuzatii la adresa lui Khalid Sheikh Mohammed, cel care s-a autointitulat creierul operatiunii din 11 septembrie si impotriva altor patru suspecti, cu totii detinuti la Guantanamo Bay. Acuzatiile vor fi facute publice in curand. Cei cinci fusesera pusi sub acuzare pentru evenimentele din 11 septembrie, dar acuzatiile au fost date de-o parte odata cu incercarea lui Obama de a muta procesul in tribunalul civil. In aprilie 2011 s-a revenit la formula initiala a tribunalului militar. Fiecare suspect va avea acum cel putin opt capete de acuzare printre care: crima prin violarea legilor de razboi, atacarea civililor, deturnarea avioanelor, terorism. Alaturi de Khalid Sheikh Mohammed. ceilalti suspecti sunt Walid bin Attash, Ramzi Binalshibh, Ali Abdul Aziz Ali si Mustafa Ahmed al Hawsawi, scrie BBC.

Armistitiul din Yemen a luat sfarsit. Violentele s-au dezlantuit marti in Yemen prin ruperea armistitiului dintre rebeli si trupele presedintelui Ali Abdullah Saleh, aducand tara in pragul razboiului civil. Rebelii au ocupat o cladire apartinand guvernului, iar autoritatile au decis ruperea armistitiului. Saleh este presat sa accepte predarea puteri in speranta opririi haosului care se intinde rapid peste Yemen, tara devenita un paradis al membrilor al Qaeda si totodata vecina celui mai mare exportator de petrol din lume, Arabia Saudita. Marti au avut loc ciocniri violente pe trei fronturi: lupte de strada in capitala Sanaa, atacul dirijat de autoritati impotriva protestatarilor din Taiz si o lupta intre militanti islamici si cei ai Al Qaeda, care au ocupat orasul Zinjibar. In timpul serii au avut loc atacuri cu rachete in Sanaa, cartierul general al lui Ali Mohsen, militar influent trecut de partea rebelilor. Este primul atac cu rachete de la inceputul conflictului din Yemen, anunta Reuters.

Scurgere de petrol si explozie minora la Fukushima. Marti a avut loc la Fukushima o scurgere de petrol si o explozie minora care insa nu a fost urmata si de scurgeri radioactive. Angajatii centralei nucleare au observat scurgerile de petrol in mare in apropiere de reactoarele 5 si 6, inchise imediat dupa cutremur. Explozia a avut loc la reactorul 4, probabil la nivelul unui rezervor de gaz, iar cauza exploziei este inca necunoscuta. Ambele incidente fac acum obiectul unor investigatii, informeaza The Guardian.

Inca 75 de trupuri scoase din aeronava Air France cazuta in Oceanul Atlantic. Inca 75 de trupuri, neidentificate pana acum, au fost recuperate de pe epava avionului Air France, prabusit in 2009 in apele Oceanului Atlantic si avand la bord 228 de persoane. Totalul trupurilor recuperate de la prabusire si pana in prezent a ajuns la 127. Detaliile despre ultimele minute dinaintea tragediei au inceput sa apara saptamana trecuta in timpul studierii cutiilor negre. Avionul a pierdut in inaltime aproximativ 12.000 m in doar 3 minute si jumatate pe fondul unor informatii contradictorii afisate de indicatorul de viteza de la bord, fapt care i-ar fi putut induce in eroare pe piloti. Atat pilotul cat si cei doi copiloti se aflau in cabina in momentul accidentului. Aeronava a intrat intr-o zona de turbulente si a pierdut legatura cu turnul de control. Conducatorii investigatiei analizeaza teoria conform careia senzorii de viteza s-ar fi deteriorat din cauza ghetii formate la acea altitudine, scrie CNN.

Politia rusa a arestat protestatarii din Moscova si Sankt Petersburg. Politia rusa a arestat marti 26 de activisti ai opozitiei care participau la mitinguri neautorizare pentru sustinerea libertatii de intrunire la Moscova si Sankt Petersburg. Opozitia impreuna cu activistii pentru drepturile omului se intrunesc in ultima zi a fiecarei luni pentru a manifesta in favoarea articolului 31 din Constitutie care garanteaza tocmai liberatatea de intrunire. La Moscova au participat 100 de manifestanti urmariti de pe margine de de jurnalisti, iar la Sankt Petersburg participarea a fost doar de 40 de persoane, anunta Ria Novosti.

Lege in Australia: Cetatenii care injura vor fi amendati pe loc. Statul australian Victoria urmeaza sa aprobe saptamana aceasta o noua legislatie prin care politistii vor putea sa dea amenzi de pana la 240 de dolari australieni (257 de dolari americani) persoanelor care folosesc cuvinte sau propozitii injurioase, transmite AFP. Victoria este statul aflat pe locul doi in celor mai populate regiuni din Australia. Procurorul general Robert Clark a declarat ca penalitatile vor fi similare cu cele impuse in cazul depasirii vitezei legale sau a parcarii ilegale, iar politistii vor castiga timp. „Legea va da politistilor mijloacele necesare pentru a fi capabili sa actioneze la fata locului impotriva acestui tip de comportament neplacut, in loc sa fie nevoiti sa ii duca pe ofensatori la tribunal, pierzand timp si bani”, a afirmat Clark. Procurorul-general a recunoscut pentru radio ABC ca „mai injura uneori”. „Ocazional, mai murmur cate o injuratura, asa cum, probabil, o face toata lumea. Dar legea nu vizeaza acest lucru, ci este indreptata impotriva acelui timp de comportament neplacut, ofensator ce are loc in public si care face viata neplacuta pentru toti ceilalti”, a adaugat Clark. (A.N.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro