Presa in Diagonala: Obama si Putin ocupa primele locuri in topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume; Cuba: Principalele reforme ale presedintelui Raul Castro pentru revigorarea economiei; Ban Ki-Moon: Palestinienii trebuie sa-si amane aderarea la agentiile ONU
Irlanda va inchide ambasadele sale din Iran si Vatican din motive economice. Guvernul irlandez a anuntat joi inchiderea ambasadelor sale de la Vatican si din Iran si a biroului reprezentativ din Timorul de Est din motive economice. „Pentru a indeplini obiectivele Uniunii Europene si ale Fondului Monetar International si pentru a restabili cheltuielile publice la nivel sustenabil, guvernul a fost obligat sa reduca mai multe servicii publice”, a anuntat departamentul irlandez al Afacerilor Externe. UE si FMI au ajutat Irlanda la sfarsitul anului 2010 cu 85 de miliarde de euro. Decizia a fost luata in functie de legaturile economice dintre tarile in cauza cu Irlanda. Cu toate acestea, decizia de a inchide ambasada de la Vatican vine intr-un moment in care relatiile dintre cele doua tari sunt tensionate din cauza scandalurilor de pedofilie acoperite de Vatican, scrie AFP.
Obama si Putin ocupa primele locuri in topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume. Presedintele american Barack Obama conduce in topul Forbes al celor mai puternici oameni din lume in 2011, urmat de premierul rus Vladimir Putin, care a urcat doua pozitii fata de anul 2010. Presedintele chinez Hu Jintao ocupa locul al treilea, in timp ce cancelarul german Angela Merkel ramane cea mai puternica femeie din lume clasandu-se pe patru, urmata de fondatorul Microsoft Bill Gates, regele saudit Abdullah bin Abdul Aziz, Papa Benedict al XVI-lea, presedintele FED Ben Bernanke, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg si premierul britanic David Cameron. Presedintele rus Dmitri Medvedev s-a clasat abia pe locul 59. Unul dintre cei mai notorii criminali din lume, mexicanul Joaquin Guzman, ocupa pozitia 55, anunta Ria Novosti.
Cuba: Principalele reforme ale presedintelui Raul Castro pentru revigorarea economiei. Legea de autorizare a vanzarii de locuinte dupa o jumatate de secol de interdictie este una dintre cele mai importante reforme ale presedintelui Raul Castro pentru revigorarea economiei cubaneze. De la inceputul lunii octombrie, cubanezii pot cumpara si vinde automobile, existand in prezent aproximativ 60.000 de masini americane din anii ’50. Pentru stimularea productiei agricole 1,3 milioane de hectare de teren au fost acordate micilor fermieri. Transformarea intreprinderilor in cooperative, deschiderea intreprinderilor cu capital strain, eliminarea cartelei sau circulatia a doua monede sunt o parte dintre obiectivele declarate ale guvernului. Una dintre cele mai importante masuri anuntate pentru sfarsitul acestui an este revizuirea politicii de migratie, care va permite cubanezilor sa calatoreasca in strainatate mult mai usor, informeaza AFP.
Ban Ki-Moon: Palestinienii trebuie sa-si amane aderarea la agentiile ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a avertizat joi ca eforturile palestinienilor de a adera la agentiile specializate ale ONU, dupa admiterea lor la UNESCO, nu sunt in folosul nimanui si ar putea avea ca efect reducerea finantarilor ce-ar afecta milioane de persoane. Palestinienii au cerut Consiliului de Securitate aderarea cu drepturi depline la ONU, votul in acest sens urmand sa aiba loc pe 11 noiembrie. Statele Unite au anuntat ca se vor opune aderarii palestinienilor, scrie Reuters.
Sarkozy isi reafirma increderea in reformele Italiei. Presedintele francez Nicolas Sarkozy si-a reafirmat joi increderea in puterea economiei italiene si a remarcat masurile anti-criza prezentate la summitul G20 de la Cannes. „Am incredere in economia italiana, care este a treia din Europa si a saptea din lume. Problema pachetului de reforme care urmeaza sa fie prezentat Senatului italian saptamana viitoare nu este legata de continut, ci de punerea in aplicare”, a anuntat Sarkozy intr-o conferinta de presa in prima zi a summitului G20, anunta AFP.