Presa in Diagonala: Parlamentul Muntenegrului a aprobat noul guvern, condus de Igor Luksic; Irlanda de Nord se confrunta cu lipsa apei potabile; Polonia va acorda vize gratuite cetatenilor din Belarus
Parlamentul Muntenegrului a aprobat noul guvern, condus de Igor Luksic. Parlamentul Muntenegrului a aprobat, miercuri, noul guvern al premierului Igor Luksic, dupa demisia fostului premier Milo Djukanovici, la 21 decembrie. Un numar de 46 de deputati au votat in favoarea noului cabinet, 25 s-au opus si doi s-au abtinut. Luksic, 34 de ani, protejat al lui Djukanovic, a afirmat la prezentarea cabinetului sau ca politica noului guvern muntenegrean va viza in special „integrarea euroatlantica”. „Nu va exista nicio sarcina mai importanta decat aceea de a ne concentra pe cerintele Comisiei Europene, pe care trebuie sa le aplicam daca vrem sa primim lumina verde pentru negocierile de aderare”, a subliniat el. Pe 17 decembrie a.c., Muntenegrul a obtinut statutul de tara candidata la UE. Bruxelles-ul doreste realizarea de schimbari fundamentale in Muntenegru inainte de inceperea negocierilor de aderare. Primul pas in acest sens a fost demisia premierului Milo Djukanovic, pe 21 decembrie. Parlamentul muntenegrean a aprobat miercurea trecuta demisia lui Djukanovic, iar joi presedintele muntenegrean, Filip Vujanovic, a inceput joi consultarile cu liderii partidelor parlamentare pentru un nou guvern, scrie AFP.
Pachetul suspect gasit la ambasada SUA din Vatican, alarma falsa. Pachetul suspect descoperit la ambasada SUA din Vatican s-a dovedit a fi o alarma falsa, a anuntat politia din Roma. Un grup anarhist a revendicat cele doua explozii care au avut loc la ambasadele statelor Elvetia si Chile din Roma saptamana trecuta, soldate cu doi raniti. Un al treilea pachet a fost gasit luni la ambasada Greciei. Autoritatile americane au intarit procedurile de securitate la ambasadele lor in urma exploziilor. Incidentele au provocat ingrijorari referitoare la un posibil val de violente din partea unor grupari locale de militanti din Europa, pe fondul crizei economice si masurilor de austeritate, anunta Reuters.
Al doilea pod peste Dunare intre Romania si Bulgaria va fi gata in 2011. Aproximativ 60% din constructia celui de-al doilea pod peste Dunare dintre Romania si Bulgaria a fost finalizata. Lucrarile de infrastructura auxiliara din Bulgaria au ajuns si ele la jumatate. Un pod rutier cu lungimea de 600 de metri si opt pasaje de cale ferata sunt deja gata. Lucrarile vor continua la inceputul anului 2011. Finalizarea podului peste Dunare, care va lega orasele Vidin si Calafat, urmeaza sa se incheie la sfarsitul anului 2011, inclusiv sa fie montate sinele de cale ferata. Constructia podului trebuia sa fie gata in 2010, dar procedurile de expropriere si problemele firmei spaniole de constructii FCC, care executa lucrarile, au intarziat finalizarea proiectului. De asemenea, problemele guvernelor de la la Bucuresti si Sofia au contribuit la amanarea termenului initial, informeaza Novinite.
Polonia va acorda vize gratuite cetatenilor din Belarus. Polonia a decis sa instituie gratuitatea vizelor pentru cetatenii belarusi incepand de la 1 ianuarie, rezervandu-si insa dreptul de a impiedica intrarea pe teritoriul sau a persoanelor responsabile de reprimarea opozitiei de la Minsk. Masura „este o expresie a solidaritatii si a recunostintei noastre fata de natiunea belarusa, care a lansat un semnal puternic de sustinere a miscarilor democratice cu ocazia alegerilor (prezidentiale) din 19 decembrie”, indica Ministerul polonez de Externe, intr-un comunicat dat publicitatii miercuri. Varsovia intelege prin aceasta sa duca, pe de o parte, o politica a „mainii intinse” fata de populatia belarusa si, pe de alta parte, una mai ferma impotriva organizatorilor „celui mai amplu val de represalii in istoria Belarusului independent”, a explicat purtatorul de cuvant al diplomatiei poloneze, Marcin Bosacki. Polonia a decis deja dublarea, pana la 10 milioane de euro, a ajutorului anual acordat presei independente din Belarus – printre care televiziunea Belsat care emite din Polonia -, victimelor represiunii si studentilor bursieri. Varsovia estimeaza ca Aleksandr Lukasenko, reales la 19 decembrie cu aproape 80% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale, a obtinut in realitate mai putin de 50% din sufragii, scrie AFP.
Irlanda de Nord se confrunta cu lipsa apei potabile. Guvernul din Irlanda de Nord va organiza o sedinta de urgenta pentru a gasi solutii in urma crizei care a lasat aproximativ 40.000 de oameni fara apa potabila de mai bine de 10 zile. Aproape 80 de orase si sate au ajuns in aceasta situatie din cauza unui numar mare de tevi sparte. Compania Northern Ireland Water a anuntat ca situatia se poate prelungi pentru mai multe zile. Momentan autoritatile livreaza apa in zonele afectate, iar oamenii sunt nevoiti sa stea la cozi mari pentru a primi apa de baut, anunta CNN.
Papa Benedict al XVI-lea va emite un decret impotriva spalarii banilor. Papa Benedict al XVI-lea va publica joi un decret, „motu proprio”, impotriva spalarii banilor, la trei luni dupa lansarea unei investigatii impotriva a doi membri in conducerea bancii Vaticanului. Acest decret privind „prevenirea si combaterea activitatilor ilegale in domeniul financiar si monetar” prevede infiintarea unei Autoritati pentru informatii financiare a Vaticanului. Papa va aproba o lege pentru prevenirea si combaterea spalarii de bani, a activitatilor criminale si a finantarii terorismului. La jumatatea lunii septembrie a fost declansata o ancheta impotriva presedintelui Institutului pentru lucrari religioase (banca Vaticanului), Ettore Gotti Tedeschi, si a unui alt inalt functionar, pentru incalcarea unei legi italiene referitoare la spalarea banilor. Cei doi nu sunt suspectati de spalarea de bani, ci de omisiuni in circularea unor fonduri in valoare totala de 23 de milioane de euro, scrie Reuters.