Sari direct la conținut

Presa in Diagonala: Presedintele columbian Juan Manuel Santos a dizolvat serviciul de informatii; SUA accepta orice initiativa care poate pune capat violentelor din Siria; Rusia intentioneaza sa ofere 10 miliarde de dolari pentru salvarea zonei euro

HotNews.ro
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto
Presa in Diagonala, Foto: Colaj foto

Grecia va inlocui intregul Stat Major al fortelor armate. Grecia va schimba intregul Stat Major al fortelor armate, a declarat, marti, ministerul grec al Apararii. Aceasta inlocuire a intregului personal vine pe fondul unei crize politice care ar putea duce la caderea guvernului elen, dupa decizia de a organiza un referendum in Grecia referitor la acordul incheiat intre tarile din zona euro, care include un plan de reducere a datoriei Atenei. O sursa din minister a declarat pentru AFP ca reuniunea Consiliului de Securitate al tarii, prezidat de premierul grec, a fost programata cu mult timp in urma si ca inlocuirile din fruntea fortei armate nu au legatura cu situatia politica. Partidele de opozitie au atacat imediat decizia guvernului, scrie AFP.

Presedintele columbian Juan Manuel Santos a dizolvat serviciul de informatii. Presedintele columbian Juan Manuel Santos a dizolvat serviciul de informatii intern dupa ce s-a dovedit ca agentia ii monitorizase pe rivali politici ai fostului presedinte Alvaro Uribe. Serviciul de informatii a supravegheat ilegal in perioada 2002-2010 judecatori, reporteri, activisti pentru drepturile omului, cu totii incomozi pentru Uribe. Potrivit actualului presedinte, unii dintre angajatii serviciului de informatii colaborasera cu grupuri de extrema dreapta care au asasinat, persecutat si izgonit mii de oameni. Luna trecuta primul sef al servciului de informatii columbian de sub regimul Uribe, Jorge Noguera a fost condamnat pentru organizarea asasinarii unui profesor universitar de stanga in 2004. Nu toti angajatii serviciului de informatii vor fi concediati, majoritatea vor fi redistribuiti la biroul procurorului general, la ministere sau in politie. Juan Manuel Santos a declarat ca va infiinta o agentie noua care sa inlocuiasca vechiul serviciu de informatii, anunta The Guardian.

Rusia intentioneaza sa ofere 10 miliarde de dolari pentru salvarea zonei euro. Arkady Dvorkovich, consilierul economic al presedintelui Rusiei, a declarat ca tara sa este gata sa ajute Europa contribuind cu 10 miliarde de dolari prin FMI. Anterior, China declarase ca doreste sa sprijine Fondul european de stabilitate financiara – structura creata ca instrument de lupta impotriva crizei. Potrivit autoritatilor, Rusia este interesata de stabilitatea europeana intrucat reprezinta principalul sau partener comercial si de investitii. Astfel, daca Europa este instabila si economia ruseasca are de suferit. Totusi, potrivit analistilor rusi, 10 miliarde de dolari par o picatura in oceanul planurilor financiare croite de europeni pentru evitarea colapsului. Acestea se situeaza in jurul sumei de 3.000 de miliarde. Expertii considera ca Rusia este mai preocupata de propriile ambitii geopolitice decat de salvarea Europei. Pana acum, celelalte tari din BRICS (alcatuia din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) au decis sa se implice mai mult in vederea solutionarii problemelor cu care se confrunta Europa, informeaza Ria Novosti.

SUA accepta orice initiativa care poate pune capat violentelor din Siria. Purtatorul de cuvant al Casei Albe a declarat marti ca SUA primeste cu bucurie orice initiativa venita din partea comunitatii internationale care sa poata duce la incetarea violentelor din Siria. Totodata, SUA isi reafirma pozitia privind necesitatea retragerii de urgenta a presedintelui Assad de la conducerea Siriei. Autoritatile siriene au anuntat ca au reusit sa ajunga la o intelegere cu organizatiile pan-arabe privind planul de incetare a violentelor care au adus moartea a peste 3.000 de sirieni. Oficial planul va fi dezvaluit miercuri la Cairo. Cu toate acestea, Liga Araba a declarat marti seara ca raspunsul oficial privind acceptarea planului propus de ei nu sosise inca de la Damasc, scrie AFP.

Noul premier libian incepe formarea guvernului. Noul premier al Libiei este Abdurrahim El-Keib, un profesor aproape necunoscut. Acesta a inceput marti selectarea membrilor guvernului in speranta ca va reusi sa uneasca diversele grupari care au luptat pentru anihilarea regimului Gaddafi. El-Keib este originar din Tripoli dar de zeci de ani traieste in exil, fiind unul dintre dizidentii politici libieni care s-au refugiat in SUA. Alegerea sa in fruntea noului executiv a starnit uimire in randul analistilor. Actualul premier nu a avut nicio functie sub fostul regim si s-a aflat in tara pe intreaga perioada a luptelor. Acestea au fost probabil atuurile decisive prin care l-a surclasat pe seful CNT, Mustafa Abdel Jalil, dar si pe alti oameni politici libieni. Keib a fost ales in functie luni cu 26 de voturi favorabile ale membrilor CNT din totalul de 51 si are la dispozitie doua saptamani pentru crearea noului guvern de tranzitie. In prima parte a anului 2012 va organiza intaia runda de alegeri in urma carora ar trebui sa se prefigureze noua Constitutie a tarii, anunta Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro