Presa in Diagonala: Presedintele Yemenului va ramane spitalizat cel mult sase luni; Muammar Gaddafi ameninta Europa cu o serie de atacuri; Marocul supune la vot reformele Regelui Mohammed al VI-lea; Hillary Clinton solicita reforme reale in Siria
Cuba va liberaliza piata proprietatilor dupa 50 de ani. Autoritatile cubaneze au prezentat detalii despre noua strategie privind proprietatea privata. Desi aceasta a fost reglementaa strict din anul 1959, lucrurile sunt pe cale sa se schimbe. Piata proprietatilor se liberalizeaza, cubanezii avand voie pentru prima data in ultimii 50 de ani sa isi cumpere ce masini si locuinte doresc, atata timp cat si le pot permite. Sub vechea lege oamenii aveau voie sa faca schimb de locuinte intre ei, dar fara sa primeasca bani. Noua lege ar prevede posibiltatea vanzarii unei case, adica incasarea legala a unei sume de bani in schimbul ei, suma care va fi impozitata de stat. Cubanezii nu vor putea insa sa detina decat o singura casa. Noua masura face parte din strategia Cubei pentru relansare economica si inca nu a fost supusa votului in Parlament, ceea ce se va intampla probabil pana la finele anului. In luna aprilie Congresul Partisului Comunist Cubanez a sustinut implementarea unui pachet de 313 reforme intre care relaxarea legilor asupra calatoriilor in strainatate si acordarea catre cubanezi a dreptului de a deschide mici afaceri pe cont propriu, scrie BBC.
Presedintele Yemenului va ramane spitalizat cel mult sase luni. Un apropiat al presedintelui Saleh a declarat ca acesta va petrece pana la sase luni de spitalizare in Arabia Saudita pentru a-si reveni in urma ranilor suferite in atacul cdin 3 iunie. Aceesi sursa a mentionat ca presedintele a suferit rani grave, dar ca isi revine treptat trecand prin diverse proceduri pentru tratarea arsurilor, inclusiv chirurgie plastica. Saptamana trecuta purtatorul de cuvant anunta o aparitie in public a presedintelui Saleh in maxim 48 de ore sustianand ca starea acestuia de sanatate este buna. Saleh si-a dezamagit sustinatorii, dupa ce nu a mai aparut, anunta Ria Novosti.
SUA: Guvernul statului Minnesota isi opreste activitatea. Pentru ca bugetul pe noul an fiscal nu este finalizat, Guvernul statului Minnesota, SUA, isi opreste activitatea pana la solutionarea situatiei. Mai multe agentii de stat care ofera servicii sociale isi vor pierde fondurile, printre care cele care ofera cursuri de calificare sau ajutor pentru oamenii fara adapost. Aproximativ 23.000 de angajati ai statului vor ramane fara locuri de munca, dar isi vor pastra asigurarile de sanatate si se vor putea intoarce la slujbe atunci cand vor fi suficienti bani. Vor fi oferite in continuare servicii medicale de baza si servicii de securitate. Centrele de ingrijire si tratament precum si inchisorile vor primi in continuare fonduri, precum si Universitatile. Pentru ca situatia sa reintre in normal, Guvernatorul Mark Dayton trebuie sa faca rost de 3,6 miliarde de dolari prin cresterea taxelor. Statul Minnesota, al doisprezecelea ca marime din SUA, trece prin aceasta situatie grea pentru a doua oara in ultimii sase ani, criza precedenta durand doar opt zile, informeaza CNN.
Marocul supune la vot reformele Regelui Mohammed al VI-lea. Marocanii sunt chemati la vot pentru adoptarea unor amendamente si reforme constitutionale. Propunerile au fost facute de regale Mohammed VI si vizeaza acordarea unor puteri mai mari premierului (ales din principalul partid parlametar) si Parlamentului. Reformele dorite de rege vin ca raspuns la protestele inspirate din Primavara Araba. Tinerii marocani structurati intr-o organizatie de protest sfatuiesc oamenii sa boicoteze votul, in timp ce partidele politice, sindicatele, grupurile civice, liderii religiosi si presa nu contenesc sa vorbeasca in favoarea reformelor si sa-i indemne pe oameni la vot, scrie BBC.
Hillary Clinton solicita reforme reale in Siria. SUA continua sa faca presiuni asupra presedntelui Bashar al-Assad pentru implemetarea unor reforme reale, in timp ce in Siria are loc cea mai mare demonstratie de protest de la inceputul revoltelor. Demonstratiile au avut loc in orasul Hama, unde au iesit pe strazi 200.000 de oameni si in capitala economica Aleppo, unde au avut loc si ciocniri cu autoritatile. Potrivit activistilor, politia a deschis focul asupra lor in suburbia Damascus din Daraya ucigand 12 peroane si lasand in urma mai multi raniti. Si in orasul Homs politia a ucis 3 protestatari. Hillary Clinton a transmis un avertisment presedintelui Siriei, atragandu-i atentia ca oamenii vor protesta intr-o forma de rezistenta organizata daca el nu intelege sa implementeze reformele. Desi autoritatile au permis pentru prima data organizarea unei conferinte a opozitiei, Clinton spune ca nu este suficient pentru ca tara sa intre in tranzitie catre democratie, ci este necesar un dialog cu opozitia si cu reprezentantii societatii civile. Si Rusia sustine ideea dialogului intre autoritatile siriene si opozitie. De la inceputul demonstratiilor din luna martie si pana in prezent 1.350 de persoane au fost ucise de fortele de ordine. Autoritatile pretind ca au pierdut si ele 500 de persoane din cadrul personalului de securitate, anunta The Guardian.
Muammar Gaddafi ameninta Europa cu o serie de atacuri. Muammar Gaddafi a amenintat vineri ca va comite atacuri in Europa daca NATO nu inceteaza campania de tiruri aeriene asupra regimului sau in Libia. Amenintarea a fost facuta in cadrul unui mesaj audio difuzat in fata a mii de sustinatori adunati in cea mai mare piata din capitala Tripoli. Gaddafi a spus ca daca loviturile aeriene nu inceteaza ‘putem decide sa va amenintam in acelasi mod’. „Daca luam decizia asta, putem muta lupta in Europa”, a adaugat liderul libian. Vineri a avut loc una dintre cele mai ample manifestatii proguvernamentale din ultimele saptamani, la cateva zile dupa ce Curtea Penala Internationala (CPI) a emis un mandat de arestare impotriva lui Gaddafi si a altor doua persoane pentru reprimarea protestelor care s-au transformat intr-un razboi civil. Avioanele NATO bombardeaza diverse obiective guvernamentale libiene din luna martie, informeaza AFP.